Dark Mode Light Mode

Ερώτηση Καλαντζή για τον συμψηφισμό χρεών

Για την επόμενη εβδομάδα μετατίθεται η συνάντηση των Επιμελητηρίων της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης η οποία συμφωνήθηκε να γίνει εδώ και δέκα μέρες. Σχετικά με το νέο νόμο για τον συμψηφισμό των χρεών του δημοσίου στις επιχειρήσεις, είναι γνωστό ότι τα επιμελητήρια θέλουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία του καινούριου νόμου, να προσθέσουν σε αυτόν τη δυνατότητα οι επιχειρήσεις να συμψηφίζουν χρέη του δημοσίου προς αυτές, με χρέη των επιχειρήσεων προς το δημόσιο, και όσον αφορά την επιδότηση εργασίας. Αυτό άλλωστε υποστηρίζει με την ερώτησή του στον αρμόδιο υπουργό ο Γιώργος Καλαντζής. Το δελτίο τύπου αναφέρει τα ακόλουθα:

 

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Βουλευτής Καβάλας, Γιώργος Καλαντζής, ζητώντας να προωθηθεί άμεσα ο συμψηφισμός των οφειλών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο με τις οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων και των οφειλών από την επιδότηση του κόστους εργασίας.

Το κείμενο της ερώτησης ακολουθεί:

Η καθυστέρηση στην εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την έως τώρα απουσία πρόβλεψης για τη δυνατότητα συμψηφισμού των οφειλών αυτών με τις αντίστοιχες των ιδιωτών προς το Δημόσιο, προκαλεί οικονομική ασφυξία σε χιλιάδες επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες προχωρούν σε απολύσεις προσωπικού ή οδηγούνται ακόμα και σε κλείσιμο, ενώ διεξάγονται πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών σε βάρος πολιτών οι οποίοι οφείλουν λιγότερα από όσα το Κράτος τους χρωστάει. Επιπλέον, η επιβίωση μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς σε αρκετές από αυτές δεν έχει καταβληθεί και η επιδότηση του κόστους μισθοδοσίας, μία ενίσχυση σημαντική για την εξυγίανση των επιχειρήσεων της περιοχής.

Κύριε υπουργέ,

Είναι στις προθέσεις σας να καθοριστεί άμεσα με νόμο η δυνατότητα συμψηφισμού των οφειλών των επιχειρήσεων προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και το Δημόσιο, μαζί με τις υπόλοιπες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και η μη καταβεβλημένη μέχρι σήμερα επιδότηση 4% ή 12% στο εργοδοτικό κόστος των επιχειρήσεων (που αφορά ιδιαίτερα τους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης), ώστε να μπορέσουν επιτέλους να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι;

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Συμπληρώνεται το ψηφοδέλτιο Γρανά

Επόμενο άρθρο

Ψάχνουν και περιμένουν ΑΝΕΛΛ – Οικολόγοι