Δεκατρείς βουλευτής της Ν.Δ. μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Παπαγιωτόπουλος κατέθεσαν ερώτηση στη βουλή σχετικά με τα χρέη στον ΟΑΕΕ των ασφαλισμένων του ίδιου ασφαλιστικού ταμείου.
Η ερώτηση κατατέθηκε στις 31 Μαρτίου, απευθύνεται στον υπουργό οικονομικών κι έχει θέμα διάψευση προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των οφειλών στο ταμείο. Το κείμενο της ερώτησης είναι ιδιαίτερα επιθετικό στην κυβερνητική πολιτική. Γράφουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας: «Και πριν ο προεκλογικός αλέκτωρ λαλήσει τρεις η κυβέρνηση συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό την καθημερινή ακύρωση όλων των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει ως αξιωματική αντιπολίτευση, ακόμη κι εκείνων που κατατέθηκαν ως τροπολογίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η στάση της κυβέρνησης όσον αφορά τη ρύθμιση και την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων στον οργανισμό ασφάλισης ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, η οποία συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών για τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Ενώ το Νοέμβριο του περασμένου χρόνου δύο μήνες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών σαράντα εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οκτώ εκ των οποίων σήμερα είναι μέλη της κυβέρνησης κατέθεσαν τροπολογία προσθήκη με συγκεκριμένες προτάσεις εκ μέρους της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης, για την προστασία των οφειλετών στον ΟΑΕΕ η σημερινή ηγεσία του υπουργείου οικονομικών δεν συμπεριλαμβάνει στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των 100 δόσεων καμιά από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη ρύθμιση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ.
Ποιο συγκεκριμένα η τροπολογία που κατέθεσαν οι 49 συνάδελφοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε επιτακτική την προσωρινή θέσπιση ειδικών ρυθμίσεων για τη στήριξη των επαγγελματιών κι αυτοαπασχολούμενων η πλειοψηφία των οποίων αδυνατούσε να πληρώσει τις εισφορές της. Στο πλαίσιο αυτό προτείνονταν η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης, η διαγραφή ή ο συμψηφισμός προσαυξήσεων, στην περίπτωση που όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση πλήρωναν ένα μέρος τους, η αναστολή των διαδικασιών, αναγκαστικής εκτέλεσης επι κινητών ή ακινήτων των αυτοαπασχολούμενων οφειλετών, η αύξηση του ορίου του οφειλόμενου ποσού εισφορών που οφείλονται χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα στην έναρξη της συνταξιοδότησης.
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός: Γιατί οι ασφαλισμένοι των ταμείων κύριας ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα ασφαλιστική κατηγορία; Υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης να συνδέσει την ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας σύμφωνα με την εισφοροδοτική ικανότητα; Θα σεβαστεί η κυβέρνηση το ότι στην ευρωπαϊκή ένωση προβλέπεται να μην καταβάλλεται πάνω από το 20% συνολικά του εισοδήματος για ασφαλιστικές εισφορές; Γιατί δεν αναστέλλεται η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακίνητων των οφειλετών; Θα δρομολογηθεί το πάγωμα και η κεφαλαιοποίηση των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΟΑΕΕ;
Και για το Πουλίδειο
Ο Βουλευτής Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε χθες επαφές με υπηρεσιακούς παράγοντες στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και στο Υπουργείο Υγείας, για το πρόβλημα επιβίωσης του Πουλίδειου Γηροκομείου Καβάλας εξαιτίας ανείσπρακτων νοσηλίων από τις περιόδους των ετών 2012 έως σήμερα.
Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εφαρμόζοντας τις ρυθμίσεις περί clawback και rebate ζητά για την εκκαθάριση των οφειλομένων, τον έλεγχο τους από ελεγκτικές εταιρίες. Επί των αποτελεσμάτων των ελέγχων αυτών, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εφαρμόζει τις πιο πάνω πολιτικές, μειώνοντας τα οφειλόμενα ποσά με ποσοστό ανάλογο του ποσοστού της συνολικής μείωσης του ετήσιου προϋπολογισμένου ποσού του, για θεραπείες και νοσήλια.
Για την εξόφληση των νοσηλίων των προηγουμένων ετών και τη διευκόλυνση της λειτουργίας του Πουλίδειου Γηροκομείου, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας στην οποία αναφέρει τα εξής:
Η Μονάδα Χρονίων Παθήσεων του Πουλίδειου Γηροκομείου Καβάλας βρίσκεται για πρώτη φορά σε κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας της, αντιμετωπίζοντας οικονομικά προβλήματα εξ αιτίας ανείσπρακτων νοσηλίων από τις περιόδους ετών 2012, 2013 και 2014.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 56 από τους 100 ηλικιωμένους που περιθάλπονται στο Πουλίδειο Γηροκομείο και στην Πτέρυγα των Χρονίων Παθήσεων βρίσκονται σε προφανή κίνδυνο απώλειας της φροντίδας που τους παρέχεται, εάν διακοπεί η λειτουργία του Γηροκομείου.
Ο ΕΟΠΥΥ εφαρμόζοντας τις ρυθμίσεις περί clawback και rebate, ζητά για την εκκαθάριση των οφειλομένων των φορέων Πρόνοιας, την ίδια διαδικασία με αυτή των ιδιωτών παρόχων υπηρεσιών υγείας, δηλαδή τον έλεγχο των οφειλομένων από ελεγκτικές εταιρίες. Επί των αποτελεσμάτων των ελέγχων των εταιριών, ο ΕΟΠΥΥ εφαρμόζει τις πιο πάνω πολιτικές, μειώνοντας τα οφειλόμενα ποσά με ποσοστό ανάλογο του ποσοστού της συνολικής μείωσης του ετήσιου προϋπολογισμένου ποσού του, για θεραπείες και νοσήλια.
Επειδή οι φορείς της Πρόνοιας αν και ΝΠΙΔ, επιτελούν μεγάλο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο και πρέπει να εισπράττουν ως εκ τούτου κατά προτεραιότητα από τον ΕΟΠΥΥ τα οφειλόμενα, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο έργο τους,
Επειδή το Πουλίδειο Γηροκομείο όπως και 40 άλλοι φορείς Χρονίων Παθήσεων, αλλά και άλλοι φορείς της Πρόνοιας λειτουργούν οριακά λόγω οικονομικών προβλημάτων,
Επειδή από τη μη εξόφληση των οφειλομένων, οι φορείς χρησιμοποιούν πόρους από τα αποθεματικά τους, βάζοντας σε κίνδυνο τη συνολική λειτουργία και την κοινωνική προσφορά τους,
Επειδή τους οφείλονται πέραν των εκκρεμοτήτων των ετών 2012 και 2013 και οι πληρωμές των νοσηλίων και θεραπειών από τον Οκτώβριο του 2014 μέχρι σήμερα.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κος Υπουργός
-Προτίθεστε να προστατεύσετε τους γέροντες, το Πουλίδειο αλλά και τους υπόλοιπους φορείς της Πρόνοιας, καταβάλλοντάς τους τα χρεωστούμενα νοσήλια ή θεραπείες του ΕΟΠΥΥ των προηγουμένων ετών μέχρι και σήμερα;
-Εάν δεν μπορείτε λόγω έλλειψης πόρων να εξοφλήσετε το Πουλίδειο αλλά και τους υπόλοιπους φορείς της Πρόνοιας, προτίθεστε να βρείτε άλλους τρόπους διευκόλυνσης της λειτουργίας τους (όπως πχ συμψηφισμός των οφειλομένων του ΕΟΠΥΥ με οφειλές των φορέων σε Ασφαλιστικούς Οργανισμούς και το Δημόσιο);
—