Dark Mode Light Mode
Προς επαναλειτουργία ο δημοτικός Ρ/Σ
Ευπρόσδεκτες οι τουριστικές επενδύσεις στο Εθνικό Πάρκο ΑΜΘ
Καθίζηση οδού στον Αμυγδαλεώνα

Ευπρόσδεκτες οι τουριστικές επενδύσεις στο Εθνικό Πάρκο ΑΜΘ

Πραγματοποιήθηκε χθες από το πρωί μέχρι το μεσημέρι σε αίθουσα του «Μπάτη» ημερίδα με θέμα «Ανάπτυξη τουρισμού σε προστατευόμενες περιοχές». Επρόκειτο για πολύ πετυχημένη πρωτοβουλία του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, όπου η προστατευόμενη περιοχή ήταν το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, το οποίο είναι μία έκταση κατάλληλη για τουριστικές επενδύσεις.
Αυτό ήταν το μήνυμα της ημερίδας, το μήνυμα των διοργανωτών, έστω κι αν πολλοί αμφέβαλλαν για το κατά πόσο είναι εύκολο μία τουριστική επένδυση, να υλοποιηθεί σε προστατευόμενη περιοχή, όπως το Εθνικό Πάρκο της ΑΜΘ.
Πριν από την εκδήλωση ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης ζήτησε διορθώσεις στις εκτεταμένες και υπερβολικές απαγορεύσεις. Αντίθετα ο πρόεδρος του Φορέα Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, Μανόλης Κουτράκης, είπε ότι η τουριστικού περιεχομένου επενδύσεις στο Εθνικό Πάρκο είναι ευπρόσδεκτες και δεν χρειάζεται ν΄ ανησυχεί κανείς ότι δεν θα υποστηριχτούν και τελικά δεν θα υλοποιηθούν.
Στο περιθώριο της ημερίδας παρουσιάστηκε και μία έκθεση με προϊόντα που παράγονται από επιχειρήσεις που λειτουργούν μέσα στο Εθνικό Πάρκο.
Την ημερίδα παρακολούθησαν οι Αντιπεριφερειάρχες Μαρκόπουλος και Αμοιρίδης, η Δήμαρχος Καβάλας Δ. Τσανάκα, ο αντιδήμαρχος κ. Τσουρουκίδης.
Δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στον Οικοτουρισμό, καθώς ειπώθηκε κι από τον κ. Κουτράκη κι από τους εισηγητές ότι υπάρχουν ήδη τέτοιες δραστηριότητες και προτάσεις για το πώς μπορεί να αναδειχθεί η ευκαιρία επένδυσης στο Εθνικό Πάρκο, που ο φορέας κατέθεσε στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Λίγο πριν την έναρξη της ημερίδας ο κ. Κουτράκης είπε στην εφημερίδα μας τα εξής: «Όχι μόνο ευπρόσδεκτες οι επενδύσεις, αλλά τις θέλουμε τις επενδύσεις στον τουριστικό τομέα και θέλουμε να γίνουν με τέτοιο τρόπο που θα είναι συμβατές με το πάρκο, γι΄ αυτό λέμε ότι αυτή η μορφή του τουρισμού όταν υπηρετεί το περιβάλλον, να σπρώξει την ανάπτυξη όπως θέλουμε να έχουμε ανάπτυξη στις προστατευόμενες περιοχές, για να έχουν και οι κάτοικοι ωφέλειες από αυτές τις δραστηριότητες».
ΕΡ: Ο κόσμος όμως φοβάται, ακούει προστατευόμενη περιοχή και το μυαλό του πάει σε γραφειοκρατίες, άδειες, διαδικασίες πολυετείς…
ΑΠ: «Όχι δεν ισχύουν αυτά. Όχι ισχύει για τον υπόλοιπο χώρο, ισχύει και για το δικό μας χώρο. Μόνο βαριάς όχλησης επενδύσεις είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν στα εθνικά πάρκα. Οι επενδύσεις που είναι φιλικές στο περιβάλλον εμείς προσπαθούμε όχι μόνο να τις στηρίξουμε αλλά και να τις προωθήσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε. Γι΄ αυτό κι έχουμε το σήμα ποιότητας, επιχειρήσεις φιλικές προς το περιβάλλον με το σήμα ποιότητας προβάλλονται κι από το Εθνικό Πάρκο κι απ΄ τις δραστηριότητες του Εθνικού Πάρκου όπου αυτές γίνονται».
ΕΡ: Μιλάμε θεωρητικά ή υπάρχουν σήμερα κι ενδιαφερόμενοι για τέτοιες επενδύσεις…τέτοιες λειτουργίες;
ΑΠ: «Αυτούς που έχουνε το σήμα ποιότητας τους φιλοξενούμε σήμερα στην ημερίδα, όπως και τους προβάλλουμε σε όλες τις δραστηριότητές μας, αλλά έχουμε κι ανθρώπους να μιλήσουνε σήμερα, που επίσης συνεργάζονται με το Εθνικό Πάρκο για να προωθήσουνε κάποιες δραστηριότητες, με διάφορα, από ξενοδοχεία, ακόμη κι από γεωργικά προϊόντα της περιοχής, που μπορούν να προωθηθούν και θέλουμε να προωθηθούν, για να έχουνε επιτυχία. Στο εξωτερικό ξέρετε όπου υπάρχει το σήμα ενός εθνικού πάρκου σ΄ ένα προϊόν προτιμάται από τον καταναλωτή αυτό, όχι μόνο γιατί είναι καλύτερο σε ποιότητα, αλλά γιατί θέλουν να βοηθήσουν κι αυτοί την προστατευόμενη περιοχή, να είναι σε καλύτερη κατάσταση».
ΕΡ: Άρα λοιπόν λέτε το Εθνικό Πάρκο είναι εδώ και περιμένει επενδυτές για τον τουρισμό;
ΑΠ: «Πολύ σωστά το είπατε. Αυτό ακριβώς».

Προηγούμενο άρθρο

Προς επαναλειτουργία ο δημοτικός Ρ/Σ

Επόμενο άρθρο

Καθίζηση οδού στον Αμυγδαλεώνα