Dark Mode Light Mode

Ευτυχισμένο το …1966

Άλλαξε πριν λίγες μέρες η χρονιά και η στήλη «Πρωϊνή Ιστορία» αλλάζει και εκείνη με τη σειρά της χρονιά και πάει από το 1965 στο 1966 αφού βλέπουμε και καταγράφουμε πάντα τα γεγονότα με μια απόσταση ακριβώς 50 χρόνων δηλαδή μισού αιώνα.
Μέσα από τις σελίδες της «Πρωϊνής», που γίνεται φέτος 64 χρονών, έχουμε αυτή τη δυνατότητα και μπορούμε να «σερφάρουμε» στις σελίδες της εκείνης της εποχής στο πλούσιο και σπάνιο αρχείο της και να αναζητούμε ειδήσεις, γεγονότα (μικρά και μεγάλα) και κυρίως πρόσωπα που σημάδεψαν με την παρουσία και την δράση τους τις μέρες εκείνες και φέρνουν μέχρι τις σήμερα μια μυρωδιά κι ένα χρώμα όχι μόνον νοσταλγίας αλλά και παράλληλης σχεδόν ίδιας πολλές φορές επικαιρότητας που δείχνει ότι μάλλον έχουν δίκαιο όσοι ισχυρίζονται ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται.
Πηγή μας είναι βασικά και κατά ένα μεγάλο ποσοστό η «Πρωϊνή» της εποχής αλλά δεν θα διστάσουμε καμιά φορά να χρησιμοποιήσουμε και αρχεία άλλων εφημερίδων.

Και ο αγιασμός των υδάτων έγινε την ημέρα των Θεοφανείων πριν μισό αιώνα, την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 1966 αλλά είχε κάποια προβλήματα που αναδείχθηκαν από την «Πρωϊνή».
Η επίσημη λειτουργία εψάλη στον Άη Γιάννη χοροστατούντος του μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. Αλεξάνδρου στην οποία παραβρέθηκαν οι βουλευτές της Καβάλας τότε Νικολΐδης, Λυμπέρης, Βενέτης, και Δούκας, ο αναπληρώνων τον δήμαρχο Κώστα Τσολάκη αντιδήμαρχος Μανώλης Διπλός, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γρηγόρης Μπαχάρης, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι και ο υπολιμενάρχης Γ. Δεστέφανος.
Αντιθέτως ο Νομάρχης, ο Στρατηγός της 11ης Μεραρχίας, ο ανώτερος διοικητής της Χωροφυλακής, οι προϊστάμενοι δημοσίων υπηρεσιών και άλλοι κρατικοί λειτουργοί παρακολούθησαν την λειτουργία στον Άγιο Παύλο και στη συνέχεια αποχώρησαν και δεν ακολούθησαν τη πομπή προς την Εμπορική Τράπεζα όπου συναντήθηκε με την πομπή του Άη Γιάννη και όλοι μαζί μετέβησαν στο λιμάνι στο χώρο έμπροσθεν του Τελωνείου όπου έγινε η κατάδυση του σταυρού κι ο αγιασμός των υδάτων από τον μητροπολίτη. Χαρακτηριστικό είναι, όπως αναφέρει η «Πρωϊνή» της εποχής ότι ούτε στρατιωτικό άγημα υπήρχε αλλά μόνον ορισμένα αστυνομικά όργανα «…δια την τήρησιν της τάξεως…».
Κι όλο αυτό το σκηνικό είχε στηθεί σε πολλά μέρη της Ελλάδας διότι η κυβέρνηση των αποστατών βρισκόταν εκείνη την εποχή σε μεγάλη κόντρα με την Εκκλησία της Ελλάδος θεωρώντας ορισμένες μεταθέσεις και τοποθετήσεις μητροπολιτών άκυρες. Ένας εξ αυτών ήταν και ο δικός μας μητροπολίτης Αλέξανδρος που είχε εγκατασταθεί στην μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου λίγες εβδομάδες νωρίτερα τον Δεκέμβριο του 1965.
Χαρακτηριστικό είναι ότι για τον ίδιο λόγο τα Θεοφάνεια του 1966 ούτε ο τότε αρχηγός του Κράτους βασιλιάς Κωνσταντίνος ούτε ο πρωθυπουργός και μέλη της κυβέρνησης παραβρέθηκαν στην τελετή αγιασμού των υδάτων στον Πειραιά που τέλεσε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρυσόστομος.
Δεν ήταν λοιπόν χθες η πρώτη φορά, όπως ισχυρίσθηκαν εκπρόσωποι (θρησκευτικοί και πολιτικοί) όλου του αντικυβερνητικού τόξου, που για πρώτη φορά πρωθυπουργός δεν παρίσταται στον αγιασμό των υδάτων στον Πειραιά. Υπήρχξε και προηγούμενο.

Προηγούμενο άρθρο

Προετοιμασίες και διαγωνισμός για το επόμενο Φεστιβάλ Παπαϊωάννου 2016

Επόμενο άρθρο

Συνεδρίαση του Δικηγορικού Συλλόγου στο παλιό δικαστήριο