Dark Mode Light Mode

Ευχάριστα νέα για το ΤΕΙ

Χθες το πρωί στο ΤΕΙ Καβάλας παρουσιάστηκε το αποτέλεσμα του προγράμματος «Αρχιμήδης 3», πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, που αφορά την ενίσχυση των ερευνητικών ομάδων του ΤΕΙ και η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της δράσης.

Αυτή την ευκαιρία εκμεταλλεύτηκε ο πρόεδρος του ιδρύματος Νάσος Μητρόπουλος για να κάνει ευχάριστες ανακοινώσεις.

Ανακοίνωσε τη δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», τις υποτροφίες δηλαδή 15 νέων επιστημόνων.

Ανακοίνωσε ότι το ΤΕΙ Καβάλας συμμετέχει στην ομάδα που επεξεργάζεται τις προτάσεις για τις αλλαγές στο χωροταξικό. Σ΄ αυτό το πλαίσιο κινούμενο το ΤΕΙ συζήτησε με τον Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, συμφώνησε για την κατάθεση στο υπουργείο μιας κοινής πρότασης. Η πρόταση αυτή μας υπενθυμίζει έναν παλαιότερο στόχο του ΤΕΙ που τώρα επανέρχεται δριμύτερος. Το ΤΕΙ Καβάλας μαζί με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ζητούνε από το υπουργείο να εγκριθεί η πρότασή τους για την ίδρυση ανοιχτού τεχνολογικού πανεπιστημίου, το οποίο θα δραστηριοποιείται σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

«Δεν θα είναι σαν το ανοιχτό πανεπιστήμιο. Θα υπάρχει και κατά πρόσωπο εκπαίδευση», είπε ο κ. Ν. Μητρόπουλος. Όπως τόνισε θα δημιουργηθεί ένα μικτό σύστημα μάθησης για το οποίο το ΤΕΙ Καβάλας είναι έτοιμο.

«Η πρόταση μας – είπε ο Ν. Μητρόπουλος – πρέπει ν΄ αντιμετωπισθεί θετικά από το υπουργείο παιδείας», ενώ συμπλήρωσε ότι είναι σπουδαίο και σημαντικό το γεγονός σύμπραξης του ΤΕΙ με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. «Τα δύο ιδρύματα μαζί θα κάνουν τη διαφορά στην περιφέρειά μας» είπε ο κ. Μητρόπουλος.

Αμέσως μετά έθεσε υπόψη του ακροατηρίου ένα ακόμη παράλληλο στόχο, μία δομή συντονισμού όλης της ερευνητικής προσπάθειας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Όπως είπε, ζητά να ενωθούν τα εργαστήρια και τα ερευνητικά κέντρα που υπάρχουν στην περιφέρειά μας, καθώς όλοι μαζί μπορούν να συνυπάρξουν σε μία καινούρια δομή. Η διαδικασία είπε δεν θα είναι εύκολη, παρόλα αυτά τη θεωρεί απαραίτητη.

Μετά την ομιλία του κ. Μητρόπουλου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της ενίσχυσης των ερευνητικών ομάδων. Ο κ. Καργιώτης παρουσίασε «τα συγκεντρωτικά στοιχεία του έργου και της κεντρικής δράσης». Ο κ. Αχιλλέας Χριστοφορίδης την «καθετοποιημένη διαδικασία παραγωγής βιοντίζελ από φύκη». Ο Τάσος Καρασαββόγλου έρευνα για τους «μετανάστες και τις υπηρεσίες υγείας – η περίπτωση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης». Ο κ. Καζιόλας το έργο «βιώσιμος σχεδιασμός κατασκευών με έμφαση στα περιβαλλοντικά και ενεργειακά κτήρια». Η Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου το έργο «ολιστική προσέγγιση μηχανισμών προσαρμογής στην υδατική καταπόνηση για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της αντοχής στην ξηρασία φυσικών πληθυσμών».

Ο καθηγητής Δημήτρης Εμμανουλούδης το έργο «βελτιστοποίηση της χρήσης χειμαρρικών νερών για την καταστολή δασικών πυρκαγιών με τη βοήθεια σύγχρονων τεχνολογιών».

Τέλος με την ιδιότητα του καθηγητή ο κ. Μητρόπουλος, το έργο «νανο-συνθέτες κοίλες ανθρακοϊνες, για διαχωρισμούς αερίων και παραγωγή υδρογόνου».

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Λόγω ευνοϊκού νόμου όλοι αθώοι

Επόμενο άρθρο

Στα 15 εκατ. Ευρώ ο προϋπολογισμό του Δήμου Νέστου