Την άνοιξη του 2015 αποχώρησε από τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος Αγία Μαρίνα ο Σταύρος Πεταλωτής, περισσότερο απογοητευμένος επειδή η δραστηριότητα του διοικητικού συμβουλίου δεν έτυχε της αποδοχής που θα περίμενε, λιγότερο γιατί η δραστηριότητα αυτή δεν είχε θετικά αποτελέσματα για το ίδιο το ίδρυμα.
Ο Στ. Πεταλωτής έφυγε από την Αγία Μαρίνα αφού προηγουμένως είχε βοηθήσει το ίδρυμα με την εκεί παρουσία του. Άφησε πίσω του τέσσερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που συνεχίζουν να λειτουργούν ως διοίκηση, ειδικότερα τον Αφεντούλη Τσουλή που είναι ο επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου σήμερα, την Βίκυ Μάρου, τον Σταύρο Βικτωρίου, τη Σοφία Κοβανίδου.
Λίγες εβδομάδες μετά την αποχώρηση από το ίδρυμα του Στ. Πεταλωτή ανέκυψε η ανάγκη το ίδρυμα να εξασφαλίσει νέα πιστοποίηση, για να μπορεί να εισπράττει χρήματα από το δημόσιο, δηλαδή κι από το κράτος, κι από την τοπική αυτοδιοίκηση.
Η πιστοποίηση αφορά τις υποδομές στο κτήριο του ιδρύματος «Αγία Μαρίνα», είναι μία διαδικασία που πρέπει ν΄ ανανεώνεται κάθε τέσσερα περίπου χρόνια. Η προηγούμενη πιστοποίηση έληξε το Δεκέμβρη του 2014. Το υπουργείο έστειλε σχετικό έγγραφο στο ίδρυμα, και του γνωστοποιεί ότι για να εξασφαλίσει πιστοποίηση πρέπει στον όροφο να γίνει στεγανοποίηση της ταράτσας, εσωτερική συντήρηση των εγκαταστάσεων.
Στο ισόγειο η κεντρική είσοδος πρέπει να μεγαλώσει. Να δημιουργηθούν τουαλέτες ΑμΕΑ ενώ μαζί με όλα αυτά πρέπει να νομιμοποιηθούν με τον προβλεπόμενο νόμο αυθαίρετες κατασκευές που υπάρχουν στο ίδρυμα Αγία Μαρίνα.
Ο λογαριασμός για να τακτοποιηθούν όλες οι παραπάνω υποχρεώσεις του ιδρύματος φτάνει τις 18.000 ευρώ. Ίσως τις ξεπερνά. Το ίδρυμα αυτή την περίοδο δε μπορεί να διαθέσει το συγκεκριμένο ποσό και γιατί δεν το έχει, αλλά και γιατί τα χρήματα που έχει στο ταμείο του σκοπεύει να τα χρησιμοποιήσει στο τέλος του μήνα για να πληρώσει τη ρύθμιση στην οποία έχει ενταχθεί και στην εφορία και στο ΙΚΑ.
Παράλληλα το ίδρυμα που δεν έχει πιστοποίηση αυτό το διάστημα και δεν μπορεί να εισπράξει χρήματα ούτε από την τοπική αυτοδιοίκηση, πληροφορείται ότι έχουν εξασφαλισθεί χρήματα από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αλλά για να τα εισπράξει πρέπει πρώτα να πάρει πιστοποίηση.
Η βουλευτής Αλεξάνδρα Τσανάκα κινητοποιεί τους υπόλοιπους φορείς ενώ ο νέος πρόεδρος Αφεντούλης Τσουλής συναντά πριν από δύο ημέρες τον μητροπολίτη ΦΝΘ Προκόπιο.
Ο μητροπολίτης υπόσχεται να βοηθήσει το ίδρυμα, η τοπική αυτοδιοίκηση από την πλευρά της δηλώνει ότι δύσκολα μπορεί να διαθέσει στο ίδρυμα το ποσό των 18.000 ευρώ, καθώς δεν μπορεί να το επιχορηγήσει λόγω της νομικής του μορφής.
«Αν θέλουν πολλά μπορούν να γίνουν στο ίδρυμα» λέει ο νέος πρόεδρος Αφεντούλης Τσουλής, ο οποίος κινείται από προχθές σε μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ζητά από το υπουργείο τρίμηνη παράταση, ως προς τη διαδικασία της πιστοποίησης, ζητά αυτό το διάστημα των τριών μηνών να ισχύει η προηγούμενη πιστοποίηση, οπότε να εισπράξει τα χρήματα της περιφέρειας, να τα διαθέσει στα απαραίτητα τεχνικά έργα κι όταν είναι έτοιμο το ίδρυμα μέσα σε αυτούς τους τρεις μήνες, να καταθέσει τα έγγραφα που χρειάζονται με τις αλλαγές που θα έχουνε γίνει στο κτήριό του για να εξασφαλίσει νέα πιστοποίηση.
Όπως όλα δείχνουν χρειάζεται να παρθεί σχετική πολιτική απόφαση από το αρμόδιο υπουργείο. Το θέμα με λίγα λόγια επανέρχεται στην αρμοδιότητα των τριών βουλευτών οι οποίοι αφού έκαναν κάθε δυνατή προσπάθεια να βρεθούν τα χρήματα των τεχνικών έργων στην Καβάλα, τώρα θα πρέπει να κινηθούν στο υπουργείο στην Αθήνα, για να δοθεί μόνο για το ίδρυμα Αγία Μαρίνα η παράταση της προηγούμενης πιστοποίησης που ήδη αναφέραμε.
Ευτυχώς το ίδρυμα είχε τη συμπαράσταση και της τοπικής κοινωνίας αλλά και των τοπικών παραγόντων, άσχετα αν μπορούν ή δε μπορούν να το βοηθήσουν. Στο αρχικό σχέδιο που υλοποιήθηκε και έως χθες; Δεν είχε αποτέλεσμα. Η κα Αλ. Τσανάκα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να πιέσει το Δήμο και την περιφερειακή ενότητα να εξασφαλίσουν τα χρήματα, να γίνουν οι εργασίες και να εξασφαλισθεί η καινούρια πιστοποίηση. Το ίδρυμα ωστόσο απαντά ότι αφού η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το σενάριο, καλό είναι ν΄ακολουθηθεί το 2ο, με την παράταση τριών μηνών της προηγούμενης πιστοποίησης.
Εξελίξεις αναμένονται αυτές τις ημέρες. Το θέμα σχετίζεται και με την διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες, καθώς τα υπουργεία που εμπλέκονται στο θέμα, ειδικά η πολιτική ηγεσία αυτών των υπουργείων, έχει περισσότερο το μυαλό της στους δανειστές, παρά στα εσωτερικά προβλήματα.
—