Dark Mode Light Mode
Δεσμεύεται η περιουσία Λαυρεντιάδη
Εύστοχες παρατηρήσεις κι αντιθέσεις στην ολοκλήρωση της Περιμετρικής
Κατάληψη στην εφορία

Εύστοχες παρατηρήσεις κι αντιθέσεις στην ολοκλήρωση της Περιμετρικής

Αναλυτική συζήτηση για το έργο ολοκλήρωσης της Περιμετρικής οδού της Καβάλας έγινε πάλι χθες, αυτή τη φορά σε πετυχημένη εκδήλωση της Συμπαράταξης Πολιτών. Πετυχημένη εξ αιτίας του η εκδήλωση ότι κατάφερε να ενημερώσει, να παρουσιάσει τα κουσούρια μιας πρότασης που έφθασε στο σημείο να διεκδικεί χρηματοδότηση 50 εκ ευρώ από το ΕΣΠΑ. Δυστυχώς το ακροατήριο δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλο. Θα λέγαμε ότι αποτελούνταν από τους ίδιους και τους ίδιους, αφού απουσίαζαν κάτοικοι της Χωράφας και του Πρ. Ηλία που στο πρόσφατο παρελθόν έδειξαν ευαισθησία στο θέμα. Απουσίαζαν επίσης εκπρόσωποι συλλόγων που το Φθινόπωρο είχαν δείξει ενδιαφέρον για την όλη υπόθεση.

Ξεχώρισαν οι εισηγήσεις του Λάζαρου Βασιλειάδη και της Αλεξάνδρας Τσανάκα. Η σύντομη παρέμβαση του Άρη Βέρρου ήταν τελικά μια περίληψη όσων αναλυτικά είπε αμέσως μετά η Αλεξάνδρα Τσανάκα. Βέρρος και Τσανάκα είπαν ουσιαστικά ότι το έργο δεν πρέπει να γίνει καθόλου. Αναλυτικά επιχειρήματα περί αυτής της άποψης παρουσίασε η κ. Τσανάκα. Αντίθετα ο κ. Βασιλειάδης φαίνεται να υποστηρίζει το έργο, χωρίς όμως να έχει πεισθεί από καμιά από τις δύο προτεινόμενες λύσεις.

Ο Άρης Βέρρος που μίλησε πρώτος υποστήριξε ότι με την επίγεια χάραξη κόβονται 3.000 ηλικιωμένα πεύκα. Είπε επίσης ότι το έργο δεν είναι αναγκαίο αφού δεν υπάρχουν σχετικά στοιχεία που θα δείχνουν το αντίθετο. Η επίγεια χάραξη συμπλήρωσε δεν είναι σύγχρονη λύση, ούτε έχει προοπτική. «Γυρίζοντας» πίσω αρκετά χρόνια, υποστήριξε την κυκλοφοριακή μελέτη Παρασκευόπουλου τονίζοντας πως «αν την είχαμε εφαρμόσει ενδεχομένως η κυκλοφοριακή εικόνα της πόλης να ήταν διαφορετική». Καταλήγοντας κι ως επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών, είπε ότι η παράταξη του δεν είναι μόνο αντίθετη με το έργο αλλά θα προσπαθήσει με όλες της τις δυνάμεις να το αποτρέψει.

Η Αλεξάνδρα Τσανάκα μίλησε ελάχιστα για το περιβαλλοντικό, επικεντρώθηκε σε διάφορα προβλήματα της διαδικασίας (κυρίως της μελέτης) ως σήμερα. Δεν υπάρχει- είπε- σύνδεση του δρόμου με το υφιστάμενο αστικό δίκτυο. «Μπορεί και να μην χρειάζεται, αυτό πρέπει να ερευνηθεί» είπε για την ολοκλήρωση της Περιμετρικής, προβλέποντας ότι ο δρόμος όπως σχεδιάζεται θα είναι παράκαμψη κι όχι περιμετρική. Ζήτησε επικαιροποίηση της μελέτης Παρασκευόπουλου ενώ μνημόνευσε τις προτάσεις Λέστου τονίζοντας ότι η προτεινόμενη χάραξη του δρόμου έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Καταλήγοντας η Αλεξάνδρα Τσανάκα είπε ότι το έργο δεν προλαβαίνει το ΕΣΠΑ, ζήτησε λοιπόν να μελετηθεί από την αρχή ώστε να επωφεληθεί από την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Τέλος ο Λάζαρος Βασιλειάδης μεταξύ των άλλων είπε στην ομιλία του (όπου παρουσίασε την πρόταση της μελετητικής ομάδας του ΤΕΕ ΑΜ): «Πολλά πράγματα που αφορούν το έργο δεν τα ξέρουμε. Συμφωνώ ότι όπως προτείνεται έχει χαρακτηριστικά παράκαμψης. Μελλοντικά θα μάθουμε τι θα προσφέρει στην πόλη, κάτι πάντως θα προσφέρει. Το έργο είναι πιθανό να μην προχωρήσει στο ΕΣΠΑ για δύο λόγους. Δεν υπάρχει η απαραίτητη κυκλοφοριακή μελέτη, πολύ δύσκολα εκτιμώ ότι θα παρακαμφθεί το πρόβλημα του αισθητικού δάσους. Πιστεύω ότι δεν είναι αλήθεια αφού που συνεχώς λέγεται ότι τάχα η επίγεια χάραξη είναι η φθηνότερη».

 

Προηγούμενο άρθρο

Δεσμεύεται η περιουσία Λαυρεντιάδη

Επόμενο άρθρο

Κατάληψη στην εφορία