Dark Mode Light Mode

Ηγείται στο προεδρείο του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜΘ

Μπορεί το περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ να μετρά λίγα χρόνια ως θεσμός, για πρώτη φορά όμως σ’ αυτή τη σύντομη ιστορία του απέκτησε πρόεδρο προερχόμενο από την περιφερειακή ενότητα Καβάλας. Για τον Κώστα Αντωνιάδη ο λόγος, που την Κυριακή εκλέχθηκε με ευρύτερες συναινετικές διαδικασίες στην προεδρική θέση, λαμβάνοντας ψήφους όχι μόνο από τους συμβούλους της πλειοψηφίας αλλά και από εκείνους της αντιπολίτευσης.
Κατά την άποψη του νέου προέδρου, η συναινετική εκλογή όλου του προεδρείου ήταν κάτι επιβεβλημένο, προκειμένου οι πολίτες της ΑΜΘ να αντιληφθούν ότι το περιφερειακό συμβούλιο ως ύψιστο πολιτικό όργανο πρέπει να διαθέτει δύναμη κι αίγλη, ώστε να ανταποκριθεί στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν.
Δύο διαπιστώσεις μπορούν να διατυπωθούν για τη λειτουργία του οργάνου στη διάρκεια της προηγούμενη θητείας. Αφενός οι συνεδριάσεις του ήταν πολύωρες και κουραστικές, αφετέρου πραγματοποιούνταν πάντα στην έδρα της περιφέρειας, δηλαδή στην πόλη της Κομοτηνής. Τις διαπιστώσεις αποδέχεται ο νέος πρόεδρος, που συμπληρώνει ότι ο υφιστάμενος κανονισμός λειτουργίας του σώματος δεν είναι μόνο κουραστικός, αλλά κι επιπλέον δεν αναγνωρίζει στα μέλη του τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους.
Είναι ενδεικτικό ότι η ύπαρξη ενός περιφερειάρχη, πέντε αντιπεριφερειαρχών, των θεματικών αντιπεριφερειαρχών – εισηγητών στα διάφορα θέματα, αλλά και των οκτώ επικεφαλών των περιφερειακών παρατάξεων δεν αναγνωρίζει στους περιφερειακούς συμβούλους την πολυτέλεια του χρόνου ώστε να διατυπώσουν τις δικές τους απόψεις. Η μόνη λύση για τον Κώστα Αντωνιάδη είναι η άμεση τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του σώματος, έτσι ώστε να εναρμονισθεί με τα νέα δεδομένα της καινούργιας περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Εάν δεν εξασφαλισθεί η τροποποίηση και βάσει των υφιστάμενων συνθηκών, ο νέος πρόεδρος είναι σίγουρος ότι οι συνεδριάσεις του σώματος θα αποδειχθούν ακόμη δυσκολότερες.
Στόχος του νέου προεδρείου είναι η «αποκέντρωση» των λειτουργιών του, προκειμένου το όργανο να συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε διαφορετική περιφερειακή ενότητα. Εξάλλου, θα μπορούσαν να προγραμματισθούν ειδικές συνεδριάσεις με συγκεκριμένους θεματικούς άξονες, οι οποίοι θα φέρουν τοπικό ενδιαφέρον για τις αντίστοιχες περιφερειακές ενότητες. Ο κ. Αντωνιάδης υποστήριξε ότι τα στεγανά των συνεδριάσεων θα πρέπει να διευρυνθούν προκειμένου το σώμα να ανοιχθεί προς τις τοπικές κοινωνίες.
Την επόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει το περιφερειακό συμβούλιο αφού πρέπει να εκλέξει τους εκπροσώπους του στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, καθώς και τα προεδρεία στις δύο επιτροπές ανάπτυξης και πρωτογενούς τομέα, πέραν του προεδρείου της οικονομικής επιτροπής που εκλέχθηκε την Κυριακή.

Προηγούμενο άρθρο

Λάκης Χατζηαποστολίδης στους 93,7: « Είμαστε προετοιμασμένοι, δεν φοβάται ο ΑΟΚ»

Επόμενο άρθρο

Ο Ν. Κλειτσιώτης παραδέχεται ασαφείς οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες περί ελαφρύνσεων