Στα καθήκοντά τους επέστρεψαν οι δικηγόροι της Καβάλας μετά την αποχή που πραγματοποίησαν από τις 9 έως τις 15 Δεκεμβρίου, ενώ ενδεχόμενη συνέχεια των κινητοποιήσεων ίσως αποφασιστεί την Παρασκευή κατά τη σύγκλιση της συντονιστικής επιτροπής της ολομέλειας των συλλόγων, προκειμένου να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα της ασκούμενης πίεσης κυρίως για την αναστολή εφαρμογής του νέου κώδικα πολιτικής δικονομίας από 1/1/2016.
Σε φάση ολοκλήρωσης πλησιάζει η διαδικασία συνδέσεως του Δικηγορικού Συλλόγου και των δικηγόρων Καβάλας με την πλατφόρμα της Ηλεκτρονικής Σύγκλισης, όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος Θανάσης Αθανασίου. Μετά το πέρας της ολοκλήρωσης, σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας κι αν βρεθούν οι καβαλιώτες δικηγόροι θα έχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των δικογράφων τους στα δικαστήρια, τα οποία σταδιακά μηχανογραφούνται. Παράλληλα οι δικηγόροι θα μπορούν να εκδίδουν τα διπλότυπα και να λαμβάνουν πιστοποιητικά από τα γραφεία τους, ενώ πλείστες όσες είναι ακόμη οι εφαρμογές που θα διευκολύνουν τα δικηγορικά καθήκοντα. Όλα αυτά θα εξασφαλίζονται χωρίς να απαιτείται η μετακίνηση και η αναμονή των δικηγόρων οι οποίοι θα διαθέτουν τους προσωπικούς κωδικούς τους κι έτσι θα έχουν άμεση ηλεκτρονική πρόσβαση για την υλοποίηση διαδικαστικών πράξεων που στο παρελθόν προκαλούσαν καθυστέρηση και ταλαιπωρία.
Ο τοπικός σύλλογος παραχώρησε όλα τα στοιχεία που του ζητήθηκαν και τα οποία πέρασαν τη φάση του ελέγχου και της επεξεργασίας επομένως το πρόγραμμα έχει ήδη τροφοδοτηθεί. Ορισμένες ατέλειες κι ελλείψεις που εντοπίστηκαν καλύπτονται με παρέμβαση της εταιρείας η οποία ανέλαβε το ψηφιακό πρόγραμμα. Πολλαπλές είναι και οι δοκιμές που πραγματοποιούνται ώστε το πρόγραμμα να είναι καθ’ όλα έτοιμο προς χρήση από την αρχή της νέας χρονιάς. Καθυστέρηση πάντως παρατηρείται στην αντίστοιχη ετοιμότητα των δικαστηρίων αφού το υπουργείο δικαιοσύνης είναι αρμόδιο να μεριμνήσει για τη μηχανοργάνωση των δικαστικών υπηρεσιών. Όπως μας εξήγησε ο κ. Αθανασίου, το πρωτοδικείο Καβάλας για παράδειγμα δεν είναι ακόμη έτοιμο για την υποδοχή των ψηφιακών υπηρεσιών.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών έχει προηγηθεί σε επίπεδο ηλεκτρονικής σύγκλισης αν και αρκετές ατέλειες εντοπίστηκαν στην εφαρμογή του προγράμματος. Πρόκειται για κάτι εντελώς καινούργιο στα ελληνικά δεδομένα επομένως είναι αυτονόητη η λεπτομερής διαδικασία που απαιτείται πριν την πλήρη κι εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος. Το ζητούμενο είναι και η ταχύτατη μηχανοργάνωση των δικαστικών υπηρεσιών, έτσι ώστε ένας καβαλιώτης δικηγόρος να μπορεί να καταθέτει το δικόγραφό του στο πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης για παράδειγμα, χωρίς να μετακινείται και να επιβάλλεται η φυσική του παρουσία.
Όταν υιοθετηθεί πλήρως η ψηφιακή εξυπηρέτηση των δικηγόρων τότε η καθημερινότητά τους θα είναι πολύ ευκολότερη, ενώ θα εξοικονομηθεί χρόνος ο οποίος θα αξιοποιηθεί παραγωγικά σε άλλα επίπεδα.