Dark Mode Light Mode

Ημερίδα για τον ΕΝΦΙΑ με εισηγητή τον Γιώργο Χριστόπουλο

Το οικονομικό επιμελητήριο τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας, πραγματοποίησε χθες το πρωί στη δημοτική βιβλιοθήκη ημερίδα με θέμα τον ΕΝΦΙΑ. Εισηγητής ήταν ο φοροτεχνικός σύμβουλος Γιώργος Χριστόπουλος, γνωστός από τις συχνές εμφανίσεις του στην τηλεόραση. Δήλωσαν και συμμετείχαν στο σεμινάριο 100 περίπου φοροτεχνικοί – λογιστές, ακόμη και δημόσιοι υπάλληλοι, από το νομό Καβάλας. Κάποιοι παρακολούθησαν την χθεσινή ημερίδα κι από το νομό Κιλκίς. Ο κ. Χριστόπουλος φαινεται να είναι σίγουρος ότι τα λάθη του ΕΝΦΙΑ θα διορθωθούν αργά μεν αλλά σταθερά. Παρόλα αυτά χαρακτηρίζει το φόρο άδικο, καθώς δεν ξεχωρίζει τα ακίνητα που είναι μη ηλεκτροδοτούμενα, τα ακίνητα που αφορούν επιχειρήσεις οι οποίες διέκοψαν τη λειτουργία τους.

Έγινε αναλυτική συζήτηση για τα θέματα του ΕΝΦΙΑ καθώς ακόμα και τώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει από υπηρεσιακούς πλευράς το τοπίο.

Πριν την έναρξη της ημερίδας μίλησε στην εφημερίδα μας για τον ΕΝΦΙΑ ο κ. Βασίλης Παρχαρίδης, αντιπρόεδρος του συλλόγου λογιστών των ελεύθερων επαγγελματιών του Νομού Καβάλας, που είπε τα εξής: «Η ημερίδα γίνεται υπό την αιγίδα του οικονομικού επιμελητηρίου που έχει αντικείμενο το φόρο ΕΝΦΙΑ. Έχουνε έρθει για να παρακολουθήσουνε την ημερίδα και μέλη του οικονομικού επιμελητηρίου και λογιστές που έχουνε άδεια σε λειτουργία».

ΕΡ: Χρειάζεται ένα τέτοιο σεμινάριο; Ποιος είναι ο εισηγητής;

ΑΠ: «Εισηγητής είναι ο συνάδελφος Γιώργος Χριστόπουλος, ο οποίος εμφανίζεται και στην τηλεόραση της Αθήνας».

ΕΡ: Τι θα πει δηλαδή;

ΑΠ: «Οτιδήποτε έχει σχέση με τον φόρο των ακινήτων. Δηλαδή τις αλλαγές που θα καταχωρήσουμε στο Ε9, που θ΄ ανοίξει σε λίγες μέρες. Βέβαια καλό ήταν ν΄ ανοίξει 15 Σεπτέμβρη, πήγε 1 Οκτωβρίου, δεν έγινε τίποτα και μέχρι σήμερα που μιλάμε, ακόμη δεν έχει ανοίξει, για να γίνουνε οι αλλαγές, οι διορθώσεις, διότι υπάρχουν πάρα πολλά λάθη».

ΕΡ: Έχουμε περάσει από τη θεωρία στην πράξη όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, τα πράγματα πως είναι με δυο κουβέντες;

ΑΠ: «Ότι πρέπει να υπάρχει ένας φόρος στα ακίνητα, πρέπει να υπάρχει, αλλά ο φόρος είναι δυσβάσταχτος και μάλιστα έχει «λάθη». Να πούμε ότι ακίνητα που δεν αποφέρουν εισόδημα φορολογούνται. Να σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Μία βιοτεχνία η οποία έχει ακίνητο τεράστιο και η βιοτεχνία αυτή για οικονομικούς λόγους έχει κλείσει, το ακίνητο αφού υπάρχει πληρώνει ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή δεν φορολογούμαι το εισόδημα, φορολογούμαι την περιουσία».

ΕΡ: Ο κόσμος πλήρωσε ΕΝΦΙΑ, τι εντύπωση έχετε;

ΑΠ: «Οι περισσότεροι έχουνε πληρώσει».

ΕΡ: Οι δόσεις διευκολύνουν;

ΑΠ: «Βέβαια. Ήταν πέντε, μετά γίνανε έξι».

 

Προηγούμενο άρθρο

Καταγγελία στον εισαγγελέα για το δρόμο των Μαριών

Επόμενο άρθρο

Άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε παρκαρισμένο όχημα