Στο Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών στη Νέα Πέραμο πραγματοποιήθηκε χθες ημερίδα με την ευκαιρία του νέου ΕΣΠΑ, των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που έρχονται, σε σχέση με τη δραστηριότητα του Ινστιτούτου και ειδικότερα τις υδατοκαλλιέργειες.
Σ΄ αυτή τη συνάντηση παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Παπαδόπουλος, ο κ. Πέτρος Σουκούλιας, πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου καινοτομίας επιχειρηματικότητας, εκπρόσωποι του ΤΕΙ Καβάλας, όπως ο Αχιλλέας Χριστοφορίδης, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, υπηρεσίες από την Κομοτηνή και την Καβάλα, Ερευνητές αλλά κι εκπρόσωπος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Τους παριστάμενους καλωσόρισε ο αντιπεριφερειάρχης Σωτ. Παπαδόπουλος, ενώ εισαγωγική ομιλία έκανε και ο Αργύρης Καλλιανιώτης.
Ο Π. Σουκούλιας για το όλο σχέδιο είπε τα εξής: «Ο στόχος είναι ένας. Να προσπαθήσουμε να δικτυωθεί η επιχειρηματική κοινότητα με την ακαδημαϊκή κοινότητα, ενόψει των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που ήδη τρέχουν στο πλαίσιο του ορίζονται 20/20 έτρεξε το 14 και το 15 κι έχει βγει το πρόγραμμα του 16 και του 17. Αλλά παράλληλα και στο πλαίσιο των Εθνικών προγραμμάτων που θα βγούνε τόσο από τη γενική γραμματεία τεχνολογίας, γενική γραμματεία βιομηχανίας και τις άλλες διευθύνσεις όπως και τα ΠΕΠ της περιφέρειας».
ΕΡ: Τι ρόλο θα παίξει σ΄ αυτό το σχέδιο, σ΄ αυτό το πλάνο, το Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών;
ΑΠ: «Είναι το κατ΄ εξοχήν καταλληλότερο «εργαλείο» για να βοηθήσει τη δραστηριοποίηση ανθρώπων στο θαλάσσιο πλούτο, στην εκμετάλλευση της θάλασσας. Η ακτογραμμή είναι μεγάλη, είναι πλούσια, συμπεριλαμβανομένων και των δύο νησιών, της Σαμοθράκης και της Θάσου…»
Συνεργασία του ΤΕΙ με το ΙΝΑΛΕ υποσχέθηκε ο Αχιλλέας Χριστοφορίδης, που είπε συγκεκριμένα: «Η συνεργασία με το ΙΝΑΛΕ είναι εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν είναι τωρινή. Εγώ προσωπικά αισθάνομαι σε οικείο περιβάλλον, διότι συνεργάζομαι αρκετά χρόνια με το ΙΝΑΛΕ και προφανέστατα η συνεργασία θα συνεχισθεί. Παρίσταμαι με ιδιαίτερη χαρά στη σημερινή ημερίδα, για ν΄ ανταλλάξουμε απόψεις και για περεταίρω συνεργασία».