Dark Mode Light Mode

«Η άσκηση πέτυχε γιατί ανέδειξε προβλήματα…»

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης (29/5) στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» μια μεγάλη άσκηση επί χάρτου, μια δύσκολη διαδικασία σχετικά με την αντιπυρική περίοδο που διανύουμε.

Η Πολιτική Προστασία οργάνωσε, προετοίμασε. Ένα σωρό φορείς συμμετείχαν. Η άσκηση πέτυχε, γιατί ανέδειξε προβλήματα. Αυτό ισχυρίζεται ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Καβάλας κ. Σταύρος Κιβράκης.

Η συνέντευξη

Ερ: Έγινε μια πολύ καλή άσκηση και το ευχάριστο ήταν ότι ενεργοποιήθηκε πολύς κόσμος.

Απ: Είναι η δεύτερη άσκηση για μας. Αντίπαλος της ήταν η περσινή, κατά γενική ομολογία επίσης επιτυχημένη. Κατά τα άλλα είναι και μια θεσμική υποχρέωση της υπηρεσίας μας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.

Ερ: Πέτυχε η άσκηση; Τι θα μας πείτε;

Απ: Ο σκοπός της άσκησης είναι να αναδειχθούν προβλήματα. Οι ασκήσεις δεν έχουν σαν στόχο να λύσουν προβλήματα αλλά να αναδείξουν. Τις λύσεις τις βρίσκουν οι φορείς μετά από διμερείς ή τριμερείς συσκέψεις ή ακόμη πολυμερείς. Στις φωτιές εμπλέκοντας πολλοί παράγοντες, πολλοί φορείς. Πέτυχε η άσκηση γιατί ανέδειξε σημαντικά προβλήματα. Στην άσκηση παίζουμε εμείς το ρόλο του … διαβόλου όσο γίνεται περισσότερο, προκειμένου να πιέσουμε εμείς τις υπηρεσίες που εμπλέκονται ώστε να δοκιμαστούν.

Ερ: Στο σενάριο της άσκησης διαλέξατε μια περιοχή στα όρια δυο Δήμων, αυτό είχε μια σκοπιμότητα;

Απ: Αυτό ακριβώς. Το ζήτησε και η Πυροσβεστική. Εμείς θέλουμε να έχουμε πρώτα απ’ όλα ρεαλιστικά σενάρια. Βέβαια να αξιοποιούνται οι απόψεις και οι επιστημονικές θέσεις της Πυροσβεστικής και του Δασαρχείου. Ο δικός μας ο ρόλος είναι συντονιστικός δίπλα στην Πυροσβεστική προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες της για να μπορέσει να επιλύσει τα προβλήματα.

Ερ: Ακούσατε Πυροσβεστική, ακούσατε και την εμπειρία και το προσαρμόσατε σε κάτι το οποίο μπορεί να είναι και πραγματικό.

Απ: Σίγουρα. Στην υπηρεσία σχεδιασμού εκτός από την υπηρεσία μας που είχε την ευθύνη για τη σύνταξη του σεναρίου, συμμετείχαν και εκπρόσωποι από αυτές τις υπηρεσίες. Ο βαθμός της επιτυχίας οφείλεται στο γεγονός ότι όλοι αυτοί που συμμετείχαν εκεί, πριν συμμετείχαν και σε προπαρασκευαστικές συναντήσεις. Δουλέψαμε ένα μήνα εντατικά. Ήταν και αυτό ένα μέρος της άσκησης, όπου αναλύθηκαν όλα τα προβλήματα.

Προηγούμενο άρθρο

Συνεχίζει στον πάγκο των Λιμεναρίων ο Πέτρος Κεκεντζής

Επόμενο άρθρο

Το φράγμα Μαρμαρά ολοκληρώνεται και γεμίζει νερό