Dark Mode Light Mode
Λάδια στην άσφαλτο
Η ανάκληση της απαλλοτρίωσης του ΟΛΚ τινάζει στον αέρα την ολοκλήρωση του έργου στο λιμάνι
Διακοπή ρεύματος λόγω βλάβης

Η ανάκληση της απαλλοτρίωσης του ΟΛΚ τινάζει στον αέρα την ολοκλήρωση του έργου στο λιμάνι

Τον κίνδυνο απένταξης και μη αποπεράτωσης αντιμετωπίζει το σοβαρότατο και αναγκαίο έργο «Ολοκλήρωση Επέκτασης Κρηπιδωμάτων Βόρειου τμήματος Ανατολικού τομέα» στο νέο λιμάνι. Ως έργο του ΕΣΠΑ θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους κάτι που θεωρείται μάλλον ανέφικτο. Επιπλέον, προκειμένου να προχωρήσει η εκτέλεση του έργου βάσει της μελέτης θα πρέπει να κατασκευαστούν δύο αντιπλημμυρικές τάφροι επί δημοτικής όμως έκτασης. Η συγκεκριμένη έκταση στο Εσκί Καπού ήταν εκείνη που οδήγησε το δήμο Καβάλας και τον ΟΛΚ σε δικαστική διαμάχη.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο την Πέμπτη με παρόντες εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων, η επιβλέπουσα αρχή υποστήριξε ότι μόνη λύση είναι ο ΟΛΚ να μην επιμένει στη δικαστική διαμάχη, η οποία αρχές Νοέμβρη θα απασχολήσει τον Άρειο Πάγο. Ο ΟΛΚ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υποχωρήσει κι έτσι το αδιέξοδο παραμένει. Ιδιοκτησιακά το Εσκί Καπού αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, η πρόεδρος της οποίας Αναστασία Ιωσηφίδου κλήθηκε να μας αναλύσει το σοβαρότατο θέμα και τον κίνδυνο του έργου στο λιμάνι.
Τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο δημαρχείο την προκάλεσε η κ. Ιωσηφίδου, η οποία αφού απέτυχε να συνεννοηθεί με τη διοίκηση του ΟΛΚ ώστε να γίνει αντιληπτό τα βάθος του προβλήματος, έτσι αναγκάστηκε να προχωρήσει με εξώδικα προς τις υπηρεσίες. Η κ. Ιωσηφίδου προσπάθησε να πείσει τον ΟΛΚ να προχωρήσει σε ανάκληση της αποφάσεως που μειώνει την έκταση από τα 74 στα 18 στρέμματα. Στη διάρκεια της συσκέψεως οι πάντες προσπαθούσαν να πείσουν τον ΟΛΚ προκειμένου να επαναφέρει την αρχική έκταση απαλλοτρίωσης, διαφορετικά υφίσταται μέγιστο πρόβλημα. Στα υπόλοιπα 56 στρέμματα δεν είναι δυνατό να εκτελεστεί οποιαδήποτε εργασία, όπως τα αντιπλημμυρικά έργα, εάν δεν έχει προηγηθεί απαλλοτρίωση. Όταν υπάρχει χρηματοδοτούμενη απαλλοτρίωση από το ελληνικό δημόσιο είναι αδιανόητο, εξήγησε η κ. Ιωσηφίδου να περιορίζεται η αρχική έκταση κατά την εξέλιξη κατασκευής του έργου. Κοντολογίς, θίγεται συνολικά το έργο του λιμανιού, το οποίο είχε μελετηθεί βάσει των αρχικών 74 στρεμμάτων.
Η πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ υπογράμμισε προς κάθε κατεύθυνση ότι ο μόνος τρόπος ολοκλήρωσης του έργου είναι να επανέλθει η απαλλοτρίωση στην έκταση των 74 στρεμμάτων. Η στάση του ΟΛΚ προκαλεί συνειρμικά προβλήματα και με άλλες δημόσιες υπηρεσίες, όπως είναι το δασαρχείο το οποίο είχε κάνει άρση αναδάσωσης της μεγάλη εκτάσεως προκειμένου να κατασκευαστεί το λιμάνι, ωστόσο μετά την μερική ανάκληση απαλλοτρίωσης αναγκάστηκε να επαναφέρει την προηγούμενη απόφαση περί αναδάσωσης της υπόλοιπης περιοχής των 56 στρεμμάτων. Η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ κατέθεσε ήδη προσφυγές για την απόφαση του δασαρχείου διότι οι ημερομηνίες τρέχουν, ενώ κατέφυγε και στο γενικό γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Μ – Θ.
Εάν δεν επανέλθει η απόφαση περί απαλλοτρίωσης της αρχικής εκτάσεως των 74 στρεμμάτων, η Αναστασία Ιωσηφίδου προειδοποίησε ότι κινδυνεύει το έργο ολοκλήρωσης του λιμανιού. Κίνδυνος όμως υφίσταται και για το ελληνικό δημόσιο, κάτι που προσπάθησε να εξηγήσει η πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ στον πρόεδρο του ΟΛΚ. Μετά τη σύσκεψη της Πέμπτης αποφασίστηκε η συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να υποχωρήσει το δημόσιο με τη λήψη πολιτικής απόφασης. Πλήρη ενημέρωση για την υπόθεση πρέπει οπωσδήποτε να έχει και το ΤΑΙΠΕΔ.
Η κ. Ιωσηφίδου για το ιστορικό του έργου δήλωσε επίσης: «Υπήρχει η αρχική απαλλοτρίωση έκτασης 74.000 τμ στην περιοχή Εσκί Καπού για την κατασκευή του λιμανιού Φίλιππος Β’. Η απαλλοτρίωση κηρύχθηκε προ του 2010 με απόφαση της διοικήσεως του ΟΛΚ, μια διαδικασία που είχε αρχίσει ήδη από το 2006. Το 2010 εκδόθηκε η πρώτη απόφαση προσωρινής τιμής μονάδας απαλλοτρίωσης ανά τμ (αντικειμενική αξία) για την ιδιοκτήτρια ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και το συνολικό ποσό της αποζημίωσης ανέρχονταν 1.400.000 ευρώ. Υπενθυμίζω ότι το έργο ήδη κατασκευάζονταν.
Αφού είχε ορισθεί η τιμή μονάδος, ο ΟΛΚ θεωρώντας μεγάλο το ποσό, το 2011 προχώρησε σε μερική ανάκληση της απαλλοτρίωσης περιορίζοντας την έκταση σε 18.000 τμ. Η αίτηση εκδίκασης από το εφετείο της οριστικής τιμής μονάδας έλαβε χώρα το 2013.
Ωστόσο στο μεσοδιάστημα ο ΟΛΚ αφού περιόρισε τη χερσαία ζώνη του λιμένα στα 18.000 τμ πίστευε ότι στο εφετείο θα ορίζονταν η τιμή μονάδας για τη μικρότερη έκταση. Το εφετείο όμως δε δέχτηκε τη μερική ανάκληση της απαλλοτρίωσης θεωρώντας ότι το λιμάνι δε δύναται να λειτουργήσει στην περιορισμένη έκταση. Η δίκη χάθηκε για τον ΟΛΚ που προχώρησε το 2013 σε αναιρέσεις, ομοίως αναίρεση ασκήθηκε και από το ελληνικό δημόσιο.
Όταν αναλάβαμε ως διοίκηση το δήμο Καβάλας, γνώριζα προσωπικά πως υπήρχε δικαστική διαμάχη και ζήτησαν από τον πρόεδρο του ΟΛΚ να ορισθεί η εκδίκαση της αναίρεσης από τον Άρειο Πάγο, διαφορετικά ζήτησα να παραιτηθεί από την διαμάχη. Αργότερα ενημερώθηκα ότι η αναίρεση θα εκδικασθεί από τον Άρειο Πάγο αρχές Νοεμβρίου 2015.
Σκαλίζοντας μόνη μου ουσιαστικά τις λεπτομέρειες της υπόθεσης κατανόησα ότι η διαμάχη δεν αφορά στο ποσό της αποζημίωσης αλλά στη μερική ανάκληση της απαλλοτρίωσης, αφού με στα 18.000 δεν μπορεί να κατασκευαστεί ένα ολοκληρωμένο λιμάνι. Όταν ενημέρωσα σχετικά την επιβλέπουσα υπηρεσία της Αθήνας και οι υπάλληλοι αντιλήφθηκαν την ουσία της υποθέσεως, αναρωτήθηκαν πως είναι δυνατόν να κατασκευαστεί ένα λιμάνι εάν δεν υπάρχει απαλλοτρίωση βάσει της έκτασης που εμφανίζει ο ΟΛΚ μετά την ανάκληση».

Προηγούμενο άρθρο

Λάδια στην άσφαλτο

Επόμενο άρθρο

Διακοπή ρεύματος λόγω βλάβης