Dark Mode Light Mode

Η ανάπτυξη του Παγγαίου μέσα από συνεργασίες

Η ανάπτυξη του Παγγαίου μπορεί να επιτευχθεί μόνο από συνεργασίες, αυτό ήταν το συμπέρασμα της χθεσινής ημερίδας που έγινε στην Ελευθερούπολη, η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία γιατί παραβρέθηκαν και μίλησαν για το Παγγαίο όσοι το γνωρίζουν, όσοι ασχολούνται με το παρόν και κυρίως με το μέλλον του.

Ήταν μία πετυχημένη ιδέα της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, του αντιπεριφερειάρχη τουρισμού και πολιτισμού Γιώργου Γερομάρκου και της πρώην αναπτυξιακής εταιρίας της νομαρχίας Καβάλας, με πρόεδρο το Θόδωρο Σμυρλόγλου.

Έγινε συζήτηση για το νομικό πλαίσιο, το τι έχει προηγηθεί, τις ευκαιρίες που χάθηκαν, τους στόχους που μπαίνουν τώρα, που όλα ξεκινούν από μηδενική βάση.

Όπως τονίσθηκε από πολλούς ομιλητές η χθεσινή ημερίδα ήταν η αρχή μιας διαβούλευσης που στόχο έχει να ωριμάσει τα πράγματα ώστε το Παγγαίο να αξιοποιηθεί πολύ συγκεκριμένα, μέσα από το επόμενο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το καινούριο ΕΣΠΑ.

Αυτό θα γίνει μέσα από διάλογο και συνεργασίες, όπου για παράδειγμα θα συνεργαστούν η περιφέρεια ΑΜΘ, η περιφερειακή ενότητα Καβάλας και ο Δήμος Παγγαίου.

Τα στάδια θα είναι συγκεκριμένα και θα υλοποιούνται ένα – ένα. Πρώτα θα συμφωνηθούν τα έργα, μετά θα πρέπει να εκπονηθούν οι απαραίτητες μελέτες, στη συνέχεια θα πάμε στη βάση της υλοποίησης των έργων.

Οι ομιλίες που έγιναν χθες φανέρωσαν τα προβλήματα που συνεχίζουν και υπάρχουν, όπως για παράδειγμα αυτό της προστατευόμενης περιοχής του Παγγαίου απ΄την αρχαιολογία και το ότι ένα μεγάλο μέρος του όρους είναι προστατευόμενο από το καθεστώς ΝΑΤΟΥΡΑ 2000.

Επειδή όμως υπάρχει βούληση και συνεννόηση, όλοι ευχήθηκαν και εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι αυτά τα προβλήματα θα ξεπεραστούν.

Ο Άρης Γιαννακίδης παρακολουθεί στενά ως περιφερειάρχης το θέμα, μπορεί δε να βοηθήσει με το γραφείο ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που διαθέτει στην Κομοτηνή.

Ο πρώην δασάρχης Δημήτρης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην ευκαιρία που χάθηκε την προηγούμενη δεκαετία, για την αξιοποίηση του Παγγαίου, ασκώντας κριτική στον τότε νομάρχη Θόδωρο Καλλιοντζή.

Ενδιαφέρον είχαν οι απόψεις ανθρώπων που ζουν στο Παγγαίο, στην ευρύτερη περιοχή δηλαδή του όρους, που γνωρίζουν καλά τα προβλήματα, και που συζητούν πιο συγκεκριμένα το τι πρέπει να γίνει.

Αίσθηση προκαλεί και το συμπέρασμα ότι η όποια ανάπτυξη του Παγγαίου, ότι έργα και να δρομολογηθούν ελάχιστη σχέση θα έχουν με αυτό που ξέραμε από το προηγούμενο χρονικό διάστημα, δηλαδή την εκμετάλλευση του χιονοδρομικού.

Όπως φαίνεται υπάρχουν ένα σωρό άλλα πράγματα, που προτείνονται, όπου το χιονοδρομικό κέντρο, είναι μάλλον το τελευταίο, για λόγους που μπορούν εύκολα να γίνουν αντιληπτοί.

Θα μεταφέρουμε ένα μόνο απόσπασμα από την εισήγηση του περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη. Είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Όταν λέμε ότι το εντάσσομαι σε μία χωρική αναπτυξιακή προοπτική, αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει την έναρξη μιας διαβούλευσης, ότι η τοπική κοινωνική θα ιεραρχήσει, θα αξιολογήσει και θα σχηματοποιήσει ένα προγραμματικό πλαίσιο ανάπτυξης του αναπτυξιακού στόχου του όρους Παγγαίου, όπου θα έχει χρονοδιάγραμμα, χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση αυτού του στόχου. Πλέον εναπόκειται σ΄ εμάς, να συγκεκριμενοποιήσουμε το τι θέλουμε…»

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Διαμαρτυρία στα γραφεία της «Δήμητρας»

Επόμενο άρθρο

Εγκαινιάσθηκε χθές το απόγευμα η έκθεση του Γ.Ζαχαρόπουλου