Dark Mode Light Mode

Η αντεπίθεση της Ενεργειακής

Στην αντεπίθεση πέρασε χθες η Ενεργειακή Αιγαίου με τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αυτής Μαθιός Ρήγας. Η συνέντευξη τύπου στην οποία δεν παρουσιάστηκαν ουσιαστικά νέα στοιχεία, δόθηκε στο ξενοδοχείο LUCY και διήρκεσε περισσότερο από 1.30 ώρα. Ο Μαθιός Ρήγας είπε σε γενικές γραμμές ότι η Καβάλα Oil αντιτίθεται στην Ενεργειακή Αιγαίου επειδή αυτή δε δέχθηκε να πουλήσει τα δικαιώματα που έχει στην εμπλοκή της στα πετρέλαια στην Καβάλα, σε έναν επενδυτή που ο κ. Μαθιός Ρήγας τον χαρακτήρισε «επενδυτή φάντασμα». Ο κ. Ρήγας προσπάθησε να εμφανισθεί σίγουρος ότι η Ενεργειακή θα συνεχίσει να βρίσκεται στα πετρέλαια της Καβάλας, δρομολογώντας όλες εκείνες τις αλλαγές στην Καβάλα Oil , στο διοικητικό της συμβούλιο, που θα της λύσουν τα προβλήματα που ανέκυψαν.

Αρχικά ο Μαθιός Ρήγας θύμισε ότι στις 31 Οκτωβρίου 2012 δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, η προτεινόμενη από το υπουργείο σύμβαση υπεγράφη κανονικά από το Βαγγέλη Παππά. Το Δεκέμβριο του 2012 είπε ότι πάλι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, παρουσιάζοντας ανακοίνωση που συνυπέγραφαν Ενεργειακή και Καβάλα Oil, που απευθύνονταν στο υπουργείο περιβάλλοντος.

Στις 2 Φεβρουαρίου είπε ο Μαθιός Ρήγας πάλι ήταν μια χαρά οι μεταξύ μας σχέσεις, δείχνοντας απόσπασμα από βίντεο ομιλίας του Μανόλη Κελαϊδάκη, στην προσυνεδριακή διαδικασία των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Είπε ότι οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές ανέκυψαν στις 5 Φεβρουαρίου κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Καβάλα Oil.

Απάντησε στον Κώστα Ιωαννίδη για τα θέματα ασφάλειας που έθεσε, θυμίζοντάς του ότι στις 10 Φεβρουαρίου 2013, υπέγραψε έγγραφο προς το υπουργείο όπου διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα για τα θέματα ασφάλειας.

Όσο για τον Κώστα Παπακωνσταντίνου, παρουσίασε τις υπογραφές του, ότι οι γεωτρήσεις που έγιναν από την Ενεργειακή και την Καβάλα Oil, δεν ήταν προβληματικές, αλλά ήταν ιδιαίτερα θετικές.

Ο Μαθιός Ρήγας δεν έκρυψε τη δυσφορία του που μετά τις 5 Φεβρουαρίου η Καβάλα Oil παρεμβαίνει παντού δημιουργώντας προβλήματα στην Ενεργειακή Αιγαίου, στέλνοντας επιστολές σε τράπεζες, στο εξωτερικό, στα ΕΛΠΕ, στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της βουλής, ακόμη και στα κόμματα. Σύμφωνα με το Μαθιό Ρήγα οι εργαζόμενοι στα πετρέλαια είναι πρόβατα, «έτσι κατάντησαν» είπε, με αποκορύφωμα να μην επιτρέπεται στον ίδιο τον κ. Ρήγα και τους εκπροσώπους της Ενεργειακής να μπουν στο εργοστάσιο της Νέας Καρβάλης.

Ο Μαθιός Ρήγας είπε χθες ότι ευχαριστεί όλους τους βουλευτές που ψήφισαν τη νέα σύμβαση, ειδικότερα τους βουλευτές της Καβάλας, που όπως είπε δέχθηκαν «ελεεινή επίθεση». Η φόρτωση – είπε – του πετρελαίου που είναι αποθηκευμένο στις δεξαμενές της Καβάλα Oil θα εξασφάλιζε σε μεγάλο βαθμό την πληρωμή των χρεών. «Εμείς – είπε – επενδύσαμε και τώρα απειλούν να μας δείρουν».

Ο Μαθιός Ρήγας τόνισε ότι υπάρχει από την πλευρά της Καβάλα Oil προσπάθεια παραποίησης λογιστικών στοιχείων της εταιρίας. Είπε ότι το διοικητικό συμβούλιο της Καβάλα Oil, δεν παραιτείται, μένει γαντζωμένο σε αυτές τις θέσεις και όχι μόνο αυτό αλλά όπως είπε «κάνει – το διοικητικό συμβούλιο – ακόμη και τώρα προσλήψεις».

Παρουσιάζοντας τη δική του εξήγηση γιατί συμβαίνουν όλα αυτά, ο Μαθιός Ρήγας αναφέρθηκε στην προσπάθεια που ξεκίνησε η Ενεργειακή να μειώσει το λειτουργικό κόστος της Καβάλα Oil.

Έφερε ως παράδειγμα εργαζόμενους που εργάζονταν σε εργολάβο, ο εργολάβος – είπε – έφυγε, οι εργαζόμενοι προσελήφθησαν από την Καβάλα Oil και το κόστος μειώθηκε κατά 37%. Δεύτερο παράδειγμα η προμήθεια καυσίμων, όπου καύσιμα από εταιρία των Αθηνών είναι φθηνότερα κατά 15%, σε σχέση με καύσιμα που προμηθεύεται η Καβάλα Oil από τοπική εταιρία. Είπε επίσης ότι από το Σεπτέμβριο του 2012 εκπονείται μελέτη ώστε οι εργολαβικοί εργαζόμενοι να προσληφθούν απευθείας από την Καβάλα Oil. Αυτή η μελέτη είπε σταμάτησε με εντολή του Βαγγέλη Παππά.

Τότε παρουσίασε στους δημοσιογράφους μέρος εγγράφου του ΣΔΟΕ όπου αναφέρεται ότι στην υπηρεσία υπάρχει καταγγελία υπαλλήλων της Καβάλα Oil, σχετικά με παράνομο πλουτισμό του Βαγγέλη Παππά. Όπως αναφέρει το μέρος του εγγράφου που παρουσιάστηκε η έρευνα σε βάρος του Βαγγέλη Παππά, για προμήθεια – μίζα που έλαβε, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Ο Μαθιός Ρήγας είπε επίσης ότι ξένη εταιρία κατ΄ εντολή της Ενεργειακής άρχισε αλλά δεν ολοκλήρωσε έλεγχο των εσωτερικών διαδικασιών στην Καβάλα Oil.

Η δουλειά που έκανε η ξένη εταιρία δημιούργησε το συμπέρασμα ότι η πρόσληψη του προσωπικού στην Καβάλα Oil, είναι κάτι που το αποφασίζει ο Β. Παππάς. «Δεν άφησαν την εταιρία να συνεχίσει», είπε χαρακτηριστικά ο Μαθιός Ρήγας.

Αμέσως μετά παρουσίασε και σχολίασε την πρόταση για επενδυτή φάντασμα. Πρόκειται για έναν επενδυτή ο οποίος παρουσιάστηκε από τα ην Καβάλα Oil, όπως είπε ο Μαθιός Ρήγας, στη συνεδρίαση 5 Φεβρουαρίου 2013. Τότε μας απείλησαν εάν δεν συναινέσουμε ότι θα χυθεί αίμα. Εμείς απορρίψαμε αυτή την πρόταση για 12 λόγους, είπε ο Μ. Ρήγας.

Παρουσίασε δε έγγραφο του επενδυτή – φάντασμα που στις 7 Φεβρουαρίου εξηγεί ότι δε μπορεί να προχωρήσει στη συμφωνία τώρα! Ο Μαθιός Ρήγας είπε στους δημοσιογράφους χθες ότι ταξίδεψε μαζί με τον κ. Τοπούζογλου, που παραβρέθηκε χθες στη συνέντευξη τύπου, αλλά δε μίλησε καθόλου, στο Τελ Αβιβ κι εκεί διαπραγματεύτηκε απευθείας με τον επενδυτή – φάντασμα, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία, γιατί ο επενδυτής ενώ πλήρωνε 250 εκατ. ευρώ, ζήτησε από το ποσό αυτό 50 εκατ. ευρώ να δοθούν σε κάποιον που θα βοηθούσε να γίνει η συμφωνία. Ο κ. Ρήγας δεν εξήγησε ποιον εννοεί, ποιος θα έπαιρνε τα χρήματα αυτά.. Ήταν φανερό πάντως ότι εννοούσε πως για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, κάποιος από αυτούς που μεσολαβούν, θα πληρωνόταν με αυτό το ποσό. Τελικά είπε ο Μ. Ρήγας στους δημοσιογράφους η Καβάλα Oil πιέζει η εταιρία να πουληθεί σε ξένους επιχειρηματίες και γι αυτό χαλάσαμε τις μεταξύ μας σχέσεις. «Αυτά τα θέματα – είπε – τα προώθησε η Ενεργειακή Αιγαίου σε εισαγγελέα».

Σχετικά με τα σχέδια που υπάρχουν από δω και πέρα, σημείωσε την αύξηση της παραγωγής, με τέσσερις νέες γεωτρήσεις που υποσχέθηκε στα υφιστάμενα κοιτάσματα. Τέσσερις γεωτρήσεις στο πεδίο Ε. Μ΄ αυτές τις γεωτρήσεις είπε η ημερήσια παραγωγή μπορεί να ξεπεράσει και τις 6.000 βαρέλια. Είπε επίσης ότι με τα σεισμικά τα οποία πήρε η Ενεργειακή και τα επεξεργάστηκε στο εξωτερικό, φάνηκε μία νέα δομή, μεγέθους Βόρειου Πρίνου και μία ακόμη πιθανή μεγαλύτερη, του Πρίνου.

Τα τα οικονομικά ο Μ. Ρήγας είπε: «Βάλαμε 45 εκατ. ευρώ από τότε που αναλάβαμε την Καβάλα Oil, και 109 εκατομ. ευρώ από δάνειο. Τα λειτουργικά είναι 36,8 εκατομ. ευρώ το έτος».

«Απορώ πως με αυτά κατάφεραν να έχουν τους εργαζόμενους απλήρωτους. Να το ξανασκεφτούν οι εργαζόμενοι ποιες θα είναι οι κινήσεις τους από δω και πέρα, γιατί δεν υπάρχει ανοχή για κανέναν» τόνισε ο Μ. Ρήγας.

Συμπλήρωσε δε ότι «η Ενεργειακή θα πληρώσει τους εργαζόμενους, μόλις αυτή αναλάβει τη διοίκηση της Καβάλα Oil. Δεν παίζει κανένας με τα δικά μας λεφτά».

Για τα διαδικαστικά σημείωσε ότι «η Ενεργειακή ζήτησε γενική συνέλευση, που καθυστερεί… Γιατί αυτή η γενική συνέλευση και οι αποφάσεις που θα πάρει θα φέρει το τέλος της διοίκησης Παππά». Δήλωσε ότι «η Ενεργειακή εγγυάται έναντι των οφειλών στο δημόσιο, φυσικών προσώπων της Καβάλα Oil». Υπόσχεται να αποκαταστήσει όσους εργαζόμενους άδικα κυνηγήθηκαν, γιατί δεν ήταν της αρεσκείας του Β. Παππά.

Ο Μ. Ρήγας είπε ότι δεν περνάνε οι τσαμπουκάδες κι οι εκβιαστές. Υποσχέθηκε ολοκλήρωση του έργου του εσωτερικού ελέγχου. Τόνισε δε ότι η Ενεργειακή είναι εδώ, θα συνεχίσει να είναι εδώ και θα βγάλει το πετρέλαιο.

Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν πολλές φορές το Μ. Ρήγα για τα χρέη της Καβάλα Oil στις τοπικές επιχειρήσεις. Επανέλαβε ότι αυτά θα πληρωθούν μόλις πουληθεί το πετρέλαιο που έχει αποθηκευτεί στις εγκαταστάσεις της Καβάλα Oil.

Για το θέμα της διπλής ανάθεσης και του δεύτερου αναδόχου, ο Μ. Ρήγας είπε ότι δεν υπάρχει έννοια της διπλής ανάθεσης, εμείς είπε είμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε οι μοναδικοί ανάδοχοι.

Για τον θέμα των διαπραγματεύσεων με τον νέο επενδυτή που όπως τον χαρακτήρισε είναι «επενδυτής φάντασμα», είπε ότι η Ενεργειακή μιλά με οποιοδήποτε θέλει να συνεργαστεί μαζί της. Αυτό είναι υποχρέωσή μας, είπε, το ότι έχουμε τα χρήματα δε σημαίνει ότι δε θέλουμε συνεργασίες, κατέληξε. Από την άλλη πλευρά τόνισε ότι η Ενεργειακή δεν έχει καμιά πρόθεση να πουλήσει, θέλει να επενδύσει και να κάνει συνεργασίες.

Για τα email που παρουσίασαν στη συνέντευξη τύπου οι εργαζόμενοι στην Καβάλα Oil, τα περιέγραψε ως μία καλή συνεργασία, έναν καλό διάλογο ανάμεσα στην Ενεργειακή Αιγαίο και τα αιτήματα που διατυπώνει το κάθε υπουργείο. Οι επενδυτές συνεργάζονται με τα υπουργεία, είπε ο κ. Ρήγας.

Όσο για τον περιφερειακό φόρο που διεκδικεί η τοπική αυτοδιοίκηση, είπε ότι είναι ένα θέμα που θα το συζητήσει με το δήμαρχο Καβάλας.

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Από το site της Louis Cruises διαφήμιση 7μερης κρουαζιέρας και στην Καβάλα

Επόμενο άρθρο

Ενημέρωση μηχανικών γεωτεχνικών