Dark Mode Light Mode
Πρόβλημα ...
Η απεργία συνεχίζεται – «Ἢ τὰν ἢ ἐπὶ τᾶς» για τους φαρμακοποιούς
Στο εργοτάξιο της Μεγάλης Λέσχης - Στατική ενίσχυση κι ανάδειξη των έργων τέχνης

Η απεργία συνεχίζεται – «Ἢ τὰν ἢ ἐπὶ τᾶς» για τους φαρμακοποιούς

Ομοφωνία σε επίπεδο αποφάσεων σημειώθηκε τόσο κατά τη διάρκεια της συνεδριάσεως που πραγματοποίησε την Τετάρτη στην Αθήνα η διοίκηση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, όσο και κατά τη γενική συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της ίδιας ημέρας. Οι φαρμακοποιοί της χώρας γενικότερα και της Καβάλας ειδικότερα αποφάσισαν ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί και δε θα επιτραπεί να περάσουν οι προτάσεις του ΟΟΣΑ και του υπουργού ανάπτυξης κ Χατζηδάκη. Οι φαρμακοποιοί ζητούν να μην καθαρογραφούν κάποια προτεινόμενα άρθρα στο προς ψήφιση νομοσχέδιο. Τα συγκεκριμένα άρθρα ουσιαστικά «φωτογραφίζουν» ορισμένους μεγαλοεπιχειρηματίες όπως ο Μαρινόπουλος και ο ιδιοκτήτης του Jumbo, που σκοπεύουν να εξαγοράσουν ελληνικά φαρμακεία και να τα καταστήσουν αλυσίδες, διατηρώντας την αποκλειστική οικονομική διαχείριση.

Έως την Κυριακή, όταν κι εκτιμάται ότι θα τεθεί το νομοσχέδιο προς ψήφιση από τη βουλή, οι φαρμακοποιοί παραμένουν επί ποδός και απεργούν, ενώ η μελλοντική στάση θα διαμορφωθεί στη διάρκεια νέας γενικής συνελεύσεως η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί εκείνη την ημέρα. Η κινητοποίηση των φαρμακοποιών είναι περισσότερο από ποτέ αισθητή στο κοινό, αφού ο κλάδος αγωνιά προκειμένου να αποσαφηνίσει προς τους πελάτες ότι η ψήφιση του νόμου θα τους αναγκάσει να αγοράζουν απολύτως τοις μετρητοίς τα φάρμακα από τα σούπερ μάρκετ. Επιπλέον, θα χάσουν τη σχέση συνεργασίας με τους φαρμακοποιούς τους, οι οποίοι τους εξηγούν, τους βοηθούν, τους συμβουλεύουν, τους μετρούν την πίεση. Το φάρμακο δηλαδή θα πωλείται όπως οποιοδήποτε άλλο κοινό προϊόν, διευκρινίσεις δε θα υπάρχουν, όπως και συμβουλές σε περίπτωση παρενέργειας δε θα υπάρχουν.

Η πρόεδρος του τοπικού συλλόγου Σίσσυ Ρακιτζή ξεκαθάρισε ότι η τιμή των φαρμάκων θα μειωθεί αλλά μόνο για τα μη συνταγογραφούμενα, τα οποία ωστόσο σε σύντομο χρονικό διάστημα και κατόπιν απελευθέρωσης των τιμών θα αρχίσουν να αυξάνονται από τις πολυεθνικές. Ικανοποιημένη πάντως δήλωσε η κ. Ρακιτζή από τη στάση που τηρούν οι τέσσερις καβαλιώτες βουλευτές επί συγκεκριμένων θεμάτων όπως η λειτουργία των φαρμακείων και τα κριτήρια, αφού εκφράζουν τις διαφωνίες τους και δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν. Η πρόεδρος πιστεύει ότι οι βουλευτές εάν χρειαστεί θα πρέπει να παραιτηθούν από τις έδρες τους, διότι το νομοσχέδιο στοχεύει στην κατάρρευση της ελληνικής φαρμακευτικής περίθαλψης.

Με δεδομένο μάλιστα ότι οι Έλληνες χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα, οι ευρωπαίοι φαρμακοποιοί έχουν αναστατωθεί θεωρώντας πως θα είναι τα επόμενα θύματα. Γι’ αυτό και σχεδιάζουν να βρεθούν στην Αθήνα κατά την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. Στη διάρκεια της απεργίας, δύο φαρμακεία θα παραμένουν ανοικτά στην πόλη της Καβάλας από τις 8:00 το πρωί έως τις 2:00 το μεσημέρι, δύο φαρμακεία από τις 2:00 το μεσημέρι έως τις 8:30 το βράδυ και ένα φαρμακείο θα διανυκτερεύει. Επίσης, οι κάτοικοι της Θάσου θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από ένα φαρμακείο το οποίο θα λειτουργεί στο Λιμένα.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου στη συνεδρίαση της 26/3/20014 παρουσία εκπροσώπων και προέδρων φαρμακευτικών συλλόγων από όλη τη χώρα αποφάσισε τα ακόλουθα:

1. Ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων:

– Αποδεχόμαστε τις δημιουργούμενες εταιρείες φαρμακείων (ΟΕ, ΕΕ) με το μετοχικό πλειοψηφικό ποσοστό να ανήκει μόνο στον αδειούχο φαρμακοποιό χωρίς να είναι μεταβιβάσιμο.

– Δεν αποδεχόμαστε την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων εντός super market ή άλλων καταστημάτων.

– Δεν αποδεχόμαστε την αλλοίωση των προδιαγραφών ίδρυσης φαρμακείων.

– Επιθυμούμε την θεσμική ύπαρξη αποστάσεων μεταξύ φαρμακείων ως παράγοντα αποκέντρωσής τους.

– Διεκδικούμε την δημιουργία εταιρειών φαρμακείων από ιδιοκτήτες φαρμακοποιούς.

2. Ως προς το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων:

Υιοθετούμε την λειτουργία των φαρμακείων το μέγιστο 48 ώρες εβδομαδιαίως.

3. Μη Αποζημιούμενα Φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ):

Η διάθεσή τους πρέπει να γίνεται μόνο από τα φαρμακεία με σταθερή χονδρική και λιανική τιμή.

4. Ζητούμε την αναθεώρηση του καταλόγου συμπληρωμάτων διατροφής με κριτήριο της προστασία της Δημόσιας υγείας.

Συνεχίζουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι και την ημέρα ψήφισης του Ν/Σ και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη Βουλή θα εκτιμήσουμε τα δεδομένα και θα επανακαθορίσουμε τη στάση μας.

Την ημέρα ψήφισης του Ν/Σ, ο ΠΦΣ σε συνεργασία με όλους τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας θα διοργανώσει την συγκέντρωση των φαρμακοποιών έξω από τη Βουλή για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στα μέτρα καταστροφής των φαρμακείων και την υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης του Ελληνικού Λαού.

 

Προηγούμενο άρθρο

Πρόβλημα ...

Επόμενο άρθρο

Στο εργοτάξιο της Μεγάλης Λέσχης - Στατική ενίσχυση κι ανάδειξη των έργων τέχνης