Dark Mode Light Mode

Η απουσία της Α. Τσανάκα – Ήταν ο μόνος τρόπος να εκφράσει την αντίδρασή της

Το πρόσωπο της ημέρας έγινε αιφνιδίως η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Αλεξάνδρα Τσανάκα μετά την απουσία της από την αίθουσα του κοινοβουλίου το βράδυ της Κυριακής στη διάρκεια της κρίσιμης ψηφοφορίας. Η επιλογή της απουσίας δεν επέτρεψε ούτε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά ούτε στον υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη να την εντάξουν στις αντίστοιχες «ομάδες». Η κ. Τσανάκα βρισκόταν εντός του κτηρίου αλλά στη διάρκεια της ψηφοφορίας προτίμησε να βρεθεί στο εντευκτήριο. Βάσει της επιστολής που έστειλε η κ. Τσανάκα διευκρινιζόταν ότι η επρόκειτο για μία συνειδητή αποχή της από τη διαδικασία. Το μεσημέρι της Κυριακής η βουλευτής αφού είχε διαβάσει το νομοσχέδιο, είχε αποφασίσει ότι εάν παραβρίσκονταν στην αίθουσα τότε θα το καταψήφιζε.
Στη διάρκεια της ημέρας όμως παρακολούθησε την εξέλιξη της διαδικασίας και το ρυθμό κατάθεσης των τροπολογιών, αποφάνθηκε λοιπόν ότι δε θα μπορούσε να συμμετέχει σε μία κατάσταση όπου κυριαρχούσε το έλλειμμα δημοκρατίας. Κάτι που το θεώρησε ως σοβαρότερο από την επιβολή αυστηρών μέτρων για μία 3ετια. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η ίδια το πρωί της Παρασκευής από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ:
«Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένη διαδικασίας ο βουλευτής δεν είχε ρόλο. Έπρεπε αποκλειστικά να ψηφίσει είτε ΝΑΙ είτε ΟΧΙ. Αν δεν προσπαθήσουμε να σώσουμε το βουλευτικό ρόλο, τότε θα αντιμετωπίσουμε σοβαρό αντίκτυπο στη δημοκρατία. Έπειτα θα χαθεί το νόημα επιλογής των κυβερνήσεων και των βουλευτών από το λαό. Διευκρινίζω ότι δεν ανήκω στην πλευρά οποιουδήποτε γι’ αυτό και ήμουν η μόνη που απουσίασε. Δεν επιθυμούσα με την παρουσία μου και τη ψήφο μου να νομιμοποιήσω τη διαδικασία.
Έπρεπε να βρω ένα τρόπο προκειμένου να εκφράσω την αντίδρασή μου. Με δεδομένο ότι ακολουθούν κι άλλες διαδικασίες, να ξεκαθαρίσω ότι δε σκοπεύω να υπερψηφίσω τις ιδιωτικοποιήσεις και τη δημιουργία του νέου ΤΑΙΠΕΔ».
Η Αλεξάνδρα Τσανάκα μας εξήγησε ότι αντιλαμβάνεται την έννοια του αριστερού, του δεξιού ή του κεντρώου πολιτικού αναλόγως με την αριστερή, τη δεξιά ή την κεντρώα πολιτική που εφαρμόζει. Η πολιτική δηλαδή που θα εφαρμόσει η συν-κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα κρίνει και την κατεύθυνσή της. Διόλου εύκολη δεν ήταν η θέση των τριών κυβερνητικών βουλευτών της Καβάλας, οι οποίοι όφειλαν να λάβουν καθένας θέση επί του θέματος, διευκρίνισε η κ. Τσανάκα.
Πλήθος είναι τα νομοσχέδια που σύντομα θα κατατεθούν προς ψήφιση στη βουλή και σύμφωνα με τα λεγόμενα της βουλευτού δεν είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να αναγκάζεται κάθε φορά να μετρά τις ψήφους. Καμία σημασία δεν έχει για την κ. Τσανάκα το ενδεχόμενο «τιμωρίας» ή και διαγραφής για τους βουλευτές που δεν υπερψήφισαν την πρόταση του πρωθυπουργού, αφού σε ανάλογη περίπτωση θα επιτρέψει στο επάγγελμα του μηχανικού. Πολιτικοποιημένο ον θα παραμείνει ωστόσο ποτέ το όνειρο της ζωής της δεν ήταν να εκλεγεί βουλευτής.
Η Αλεξάνδρα Τσανάκα ρωτήθηκε εάν πέρασε από το μυαλό της μια ενδεχόμενη παραίτηση από τη βουλευτική της έδρα και μας απάντησε: «Ναι, το σκέφτηκα πολλές φορές. Αν όμως τώρα με θεωρούν μία φορά ανεύθυνη που δεν παραβρέθηκαν στην ψηφοφορία, τότε πόσες φορές ανεύθυνη θα είμαι εάν παραιτηθώ από τα καθήκοντά μου; Εγώ δε διαφωνώ ούτε με την πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας, ούτε με την πλειοψηφία του κόμματος, ούτε με την πλειοψηφία της κυβέρνησης. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι του επιβλήθηκε αναγκαστικά ένα πρόγραμμα διαφορετικό από εκείνο που υποσχέθηκε προεκλογικά».
Η βουλευτής μας αφηγήθηκε και τις αστείες ομολογουμένως στιγμές που ακολούθησαν τη ψηφοφορία, όταν την αναζητούσαν αγωνιωδώς οι δημοσιογράφοι που όμως δε τη γνώριζαν κι έτσι περνούσαν δίπλα της χωρίς να το ξέρουν. Ήταν επομένως τυχερή που ως νέο πολιτικό πρόσωπο ήταν άγνωστο στους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Προηγούμενο άρθρο

Από τη Γαλλία με αγάπη

Επόμενο άρθρο

Πυρ και μανία ο Α. Τσατσούλης - «Ανεπανόρθωτη η ζημιά που έγινε στις επιχειρήσεις»