Dark Mode Light Mode
Πρώτες δηλώσεις Τοπαλίδη ως προπονητής του ΑΟΚ
Η απόσυρση του δασικού χάρτη «Θα λειτουργήσει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας»
Αρχίζει το απόγευμα το φημισμένο Τουρνουά Σκάκι

Η απόσυρση του δασικού χάρτη «Θα λειτουργήσει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας»

Μπόλικη συζήτηση έγινε την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με το θέμα του δασικού χάρτη της δημοτικής κοινότητας Καβάλας, ενώ με μία διόλου συνηθισμένη διαδικασία και συγκεκριμένα μέσω τροπολογίας αποσύρθηκε οριστικά ο χάρτης που είχε αναρτηθεί από τη διεύθυνση δασών τον περασμένο μήνα. Μια νέα διαδικασία πρόκειται να ακολουθηθεί που αναφέρεται στο κτηματολόγιο. Ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Λιόγκας έχει ασχοληθεί με το θέμα εκτενέστερα, κατόπιν της αποσύρσεως του χάρτη, υποστήριξε πως ότι συνέβη θα λειτουργήσει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των δημοτών.

Από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ το πρωί της Δευτέρας ο Βασίλης Λιόγκας παρατήρησε ότι με μια νομοθετική ρύθμιση επιλύθηκε μια ιστορική και διαχρονική εκκρεμότητα. Εδώ και 27 χρόνια στην Καβάλα επικρατούσε αντίθεση μεταξύ δύο κρατικών υπηρεσιών. Από τη μία πλευρά στεκόταν η πολεοδομία και ο δήμος Καβάλας που είχαν εντάξει κάποιες κατοικημένες περιοχές μέσα στο σχέδιο πόλεως από το 1985. Γειτονιές όπως ο Προφήτης Ηλίας, η Αγία Παρασκευή, Άγιος Τρύφωνας, ο Άγιος Αθανάσιος, η Παναγούδα.

Από την άλλη πλευρά στεκόταν οι δασικές υπηρεσίες που δε θεωρούσαν έγκυρο το σχέδιο πόλεως. Κοντολογίς, δύο διαφορετικές μορφές του κράτους υποστήριζαν δύο διαφορετικές θέσεις. Στο ενδιάμεσο παρέμεναν όμηροι κι εγκλωβισμένοι οι μικροϊδιοκτήτες οι οποίοι είτε δεν μπορούσαν να πάρουν τους τίτλους ιδιοκτησίας, είτε δεν μπορούσαν να οικοδομήσουν αξιοποιώντας την ακίνητη περιουσία τους, ή ακόμη να επισκευάσουν τα σπίτια τους και να τα μεταβιβάσουν.

Επί του πρακτέου, τόσα χρόνια υπερίσχυε η άποψη του δασαρχείου, ενώ και στον πρόσφατο δασικό χάρτη που ανήρτησε επέμενε πεισματικά στις θέσεις του, χωρίς να δίνει λύση, παρά το γεγονός ότι οι καβαλιώτες υπάλληλοι γνωρίζουν το πρόβλημα επί δεκαετίες. Επιπλέον, εδώ και χρόνια οργανωμένοι φορείς όπως ο δήμος και οι σύλλογοι των κατοίκων αντιδρούσαν χωρίς ανταπόκριση, κάτι που κατά την άποψη του κ. Λιόγκα αποδεικνύει την κοινωνική αναλγησία των δημοσίων υπηρεσιών.

Παρά την καλή δουλειά που έκαναν έμπειροι επιστήμονες, τελικά ο χάρτης που αναρτήθηκε απέδειξε την εμμονή του δασαρχείου, που υποστηρίζει πως μια κατοικημένη περιοχή εντός πόλεως είναι σώνει και καλά δάσος. Εξάλλου, οι προαναφερόμενες περιοχές έχουν ενταχθεί στο σχέδιο πόλεως και αποδεδειγμένα δεν είναι δασικές. Το περιαστικό δάσος της Καβάλας δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’30 και είναι ενδεικτικό ότι οι κάτοικοι όλων αυτών των περιοχών το προστάτευαν ανελλιπώς.

Τα εύσημα στον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Σταύρο Καλαφάτη επέδωσε ο Βασίλης Λιόγκας αφού με την απόφασή του έδωσε λύση στο χρονίζον πρόβλημα των κατοίκων. Σημαντικότατο είναι επίσης και το γεγονός ότι λίγες ημέρες πριν την ανάρτηση του δασικού χάρτη της Καβάλας ψηφίστηκε ο νόμος 4164 για το κτηματολόγιο με πανελλήνια ισχύ, βάσει του οποίου δίνεται προτεραιότητα στο σχέδιο πόλης στα σημεία όπου συμπίπτουν με τη δασική γραμμή. Αυτό σημαίνει ότι στο εξής δε θα θεωρούνται ως δασικές εκτάσεις και δε θα περιλαμβάνονται στους δασικούς χάρτες εκείνες οι περιοχές που ανήκουν σε εγκεκριμένα σχέδια πόλης.

Η ιδιαιτερότητα που υπήρξε στην περίπτωση της Καβάλας εστιαζόταν στο γεγονός ότι πριν τη δημοσίευση του νέου νόμου στο ΦΕΚ κι άρα την έναρξη της ισχύος του, το δασαρχείο ανήρτησε το δασικό χάρτη προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένο και μάλιστα σε αντίθεση με την επίσημη κρατική νομοθεσία. Ο χάρτης εφάρμοζε την παλιά δασική νομοθεσία επί της οποίας στηριζόταν τόσα χρόνια η αμφισβήτηση.

Κατόπιν των εξελίξεων δεν υπάρχει πλέον έδαφος για υποβολή αντιρρήσεων εκ μέρους των ιδιοκτητών, που στο παρελθόν αναγκάζονταν να πληρώνουν δικηγόρους – τοπογράφους – δασολόγους προκειμένου να ετοιμασθούν ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, ενώ αναγκάζονταν να φτάνουν έως το ΣτΕ ευελπιστώντας ότι στο τέλος θα ερχόταν η δικαίωσή τους. Μια από τις χαρακτηριστικές ή ακόμη και κραυγαλέες περιπτώσεις ήταν του δημοτικού σχολείου στον Προφήτη Ηλία για το οποίο ήταν αδύνατη η έκδοση οικοδομικής αδείας.

Είναι πάντως παράξενο το γεγονός ότι σε άλλες περιπτώσεις, όπως εκείνη της κατασκευής του δρόμου προς το νοσοκομείο, οι ίδιες υπηρεσίες εμφανίστηκαν πολύ πιο ανεκτικές σε μερική καταστροφή της δασικής εκτάσεως. Τέλος, ο Βασίλης Λιόγκας υπογράμμισε ότι η εξέλιξη της αποσύρσεως του δασικού χάρτη σε συνδυασμό με την ισχύ του νέου νόμου θα εξυπηρετήσει και στην τακτοποίηση των χρονίων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι δημοσίων κτημάτων της Καβάλας.

 

Προηγούμενο άρθρο

Πρώτες δηλώσεις Τοπαλίδη ως προπονητής του ΑΟΚ

Επόμενο άρθρο

Αρχίζει το απόγευμα το φημισμένο Τουρνουά Σκάκι