Dark Mode Light Mode

Η διεύθυνση Δασών για την ανάκληση του δασικού χάρτου

H αθηναϊκή εφημερίδα Ελευθεροτυπία ασχολήθηκε με πρόσφατο δημοσίευμα της με την υπόθεση του δασικού χάρτης Καβάλας που τελικά ανακλήθηκε. Ο δασολόγος Διαμαντής Σταγγίδης που δούλεψε τον χάρτη ισχυρίζεται ότι η ανάκληση του δεν λύνει το πρόβλημα, για τις περιοχές όπου συμπίπτει δασική έκταση και ρυμοτομικό. Το απόσπασμα του δημοσιεύματος με τις δηλώσεις Σταγγίδη είναι το ακόλουθο: Η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες που κατέχουν δημόσιες εκτάσεις στην επίμαχη ζώνη είναι κυρίως άνθρωποι μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων, γεγονός που χρησιμοποιείται ως επιχείρημα από αυτούς που επιθυμούν την εξαίρεσή της. Ωστόσο, η ανάκληση των δασικών χαρτών δεν βοηθά ως προς την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος.

»Με την απόσυρση του δασικού χάρτη δεν θα λυθεί το πρόβλημα στην επίμαχη περιοχή. Οποτε και αν αναρτηθεί ο δασικός χάρτης της Καβάλας, οι χαρακτηρισμοί των πολυγώνων (αγροτεμαχίων) θα παραμείνουν ίδιοι, λόγω των αλληλοσυγκρουόμενων διοικητικών πράξεων που ισχύουν. Μόνη διέξοδος στο πρόβλημα θα υπάρξει με την εφαρμογή του άρθρου 24 του ν. 3889/10, το οποίο είναι εν ισχύι και με τον καινούργιο νόμο και θα πρέπει να εφαρμοστεί όποτε αναρτηθεί ο νέος χάρτης».

«Το εν λόγω άρθρο προβλέπει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά από σύνταξη σχετικής μελέτης και συλλογή των απόψεων των υπηρεσιών, μπορεί να εκδοθεί υπουργική απόφαση, η οποία θα ορίζει ποια κομμάτια θα θεωρούνται εφεξής ως εντός ρυμοτομικού και ποια θα παραμείνουν ως αισθητικό δάσος», εξηγεί στην «Κ.Ε.» ο προϊστάμενος του τμήματος Δασικών Χαρτογραφήσεων και δασολόγος Δ. Σταγγίδης. Παράλληλα τονίζει «ότι η επίμαχη έκταση καλύπτει μόνο το 0,5% του χάρτη, που σημαίνει ότι για το υπόλοιπο 99,5% οι νόμιμοι ιδιοκτήτες θα συνεχίσουν να παραμένουν με την αβεβαιότητα του χαρακτηρισμού της γης τους, αλλά και να τους στερείται το δικαίωμα να επιλύσουν οποιαδήποτε διαφωνία τους ασκώντας τις νόμιμες αντιρρήσεις τους στις επιτροπές».

 

Προηγούμενο άρθρο

Όχι στο Jumbo είπε με χθεσινή της απόφαση η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καβάλας

Επόμενο άρθρο

5 δημοτικοί υπάλληλοι λιγότεροι