Dark Mode Light Mode

Η εκδήλωση ανοικτού κοινωνικού διαλόγου για τον πολιτισμό

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση «Ο Τόπος Της Ζωής Μας», την Τετάρτη 2 Απριλίου, στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας», οργάνωσε εκδήλωση Ανοικτού Κοινωνικού Διαλόγου για τον Πολιτισμό. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι συλλόγων και άλλοι φορείς, αρκετοί από τους οποίους έλαβαν το λόγο και κατέθεσαν προτάσεις.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας κ. Μάκης Παπαδόπουλος στην ομιλία τόνισε τα παρακάτω: “Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, ο δήμος Καβάλας είναι ένας τόπος προικισμένος με μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, με τόπους μεγάλης θρησκευτικής αξίας, με ένα παρελθόν πολύ πλούσιο σε πολιτιστικά στοιχεία διαφορετικών πολιτισμών. Ο δήμος μας, αποτελεί μία γεωγραφική και ιστορική ενότητα που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε, τόσο ως προς τους υλικούς, όσο και ως προς τους άυλους πολιτιστικούς πόρους της.

Ο πολιτισμός της περιοχής είναι μία πλούσια κληρονομιά, που πρέπει να αξιοποιηθεί προς όλες τις κατευθύνσεις.

Γνωρίζουμε τη δραστηριότητα που υλοποιείται από τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, αλλά και από τους μεμονωμένους δημιουργούς.

Γνωρίζουμε ότι, αν και βιώνουν μία πρωτοφανή μείωση των πόρων που διαθέτουν, συνεχίζουν με επιμονή τις δράσεις τους.

Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να σκύψουμε πια, με πραγματικό και όχι επικοινωνιακό ενδιαφέρονστα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πολιτιστική ζωή του δήμου:

-να δούμε τις συνθήκες μέσα στις οποίες πραγματοποιούνται οι πολιτιστικές δράσεις,

-να καταγράψουμε τις ελλείψεις που υπάρχουν και

-να σκεφτούμε, με πρωτοτυπία και φαντασία, για τους τρόπους που θα μας βοηθήσουν να στηρίξουμε τις δράσεις αυτές.

Για εμάς ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, αλλά καθημερινή ανάγκη έκφρασης και επικοινωνίας.

Η σχέση μεταξύ δήμου και πολιτισμού οφείλει να συμπεριλαμβάνει τους πολίτες που ασχολούνται επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά, αλλά και τους πολίτες που παρακολουθούν και συμμετέχουν στις πολιτιστικές δράσεις που πραγματοποιούνται.

Οι πολίτες και οι ανάγκες τους, χρειάζεται να είναι το επίκεντρο αυτού του προβληματισμού, μαζί με τη γνώση του τι καινούριο και καινοτόμο υπάρχει στον τομέα αυτό.

Χρειαζόμαστε λοιπόν πολιτιστικές δράσεις για όλους.

Και για αυτούς που έχουν υψηλές αισθητικές απαιτήσεις,

αλλά και για αυτούς που θέλουν να απολαμβάνουν δράσεις που προσφέρουν ψυχαγωγία.

Ο πολιτισμός, έτσι όπως έχει εξελιχθεί με τη βοήθεια της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας, μας δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε πνευματικά και καλλιτεχνικά έργα που βρίσκονται πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά μας.

Πρέπει να δουλέψουμε και να προσφέρουμε τη δυνατότητα αυτή στους πολίτες του δήμου μας.

Παρατηρούμε επίσης ότι η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει πολλούς επαγγελματίες καλλιτέχνες να επιστρέψουν στους τόπους καταγωγής τους, για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Κανείς δεν μιλάει για αυτή την εξέλιξη, ούτε για την αξιοποίηση αυτού του δυναμικού, που παραμένει αποκλεισμένο από τις «φατρίες» που κρατούν τους πνευματικούς και καλλιτεχνικούς οργανισμούς του δήμου κλειστούς στους πολίτες.

Υπάρχουν λοιπόν άνθρωποι που μπορούν να ενισχύσουν στον τόπο μας την οικονομική δραστηριότητα γύρω από τον πολιτισμό, επειδή είναι επαγγελματίες καλλιτέχνες.

Μουσικοί, ηθοποιοί, εικαστικοί, νεαρά παιδιά με σπουδές, προσόντα και ταλέντο, επέστρεψαν στον τόπο τους και «ξοδεύουν» το μέλλον τους για να κάνουν κάτι άσχετο και να επιβιώσουν, αντί να κάνουν αυτό που γνωρίζουν ως επαγγελματίες.

Σίγουρα είναι πολλοί αυτοί τους οποίους δεν γνωρίζουμε, που μένουν αναξιοποίητοι.

Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, για να έχουν τα παιδιά αυτά την ευκαιρία να συνεχίσουν να δημιουργούν.

Οι μεγάλοι πνευματικοί και καλλιτεχνικοί οργανισμοί του δήμου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο, το Δημοτικό Ωδείο, χρειάζεται να επιστρατευτούν στην προσπάθεια αυτή.

Στο ζήτημα τώρα του παραδοσιακού πολιτισμού:

Εμείς πιστεύουμε ότι οι δράσεις που επιτελούνται από τους πολιτιστικούς συλλόγους χρειάζεται να ενισχυθούν με τους εξής τρόπους:

-με προγράμματα που θα στοχεύουν στο να μεταδώσουμε την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας σε νεότερες γενιές

-με δράσεις που θα συνδέουν την πολιτιστική μας κληρονομιά με τον τουρισμόκαι θα κάνουν τους πολιτιστικούς συλλόγους συμμέτοχους σε αυτές

-με προσπάθεια να προσελκύσουμε πόρους μέσα από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, ώστε να εξασφαλίσουμε τη συντήρηση υποδομών και την προμήθεια εξοπλισμού που θα είναι στη διάθεση των συλλόγων

-με την περαιτέρω αξιοποίηση του κτιρίου του ΠΥΘΑΓΟΡΑ, αλλά και την ανεύρεση και τη συντήρηση νέων χώρων στέγασης πολιτιστικών συλλόγων και πολιτιστικών δράσεων.

Στους άμεσους στόχους μας είναι η διάθεση ενός χώρου στο ανατολικό μέρος της πόλης για τη στέγαση πολιτιστικών συλλόγων που εδρεύουν προς εκείνη την περιοχή.

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Και στον χώρο του πολιτισμού, χρειάζεται να αφήσουμε στην άκρη τις εύκολες δικαιολογίες ότι δεν έχουμε χρήματα και ότι ο πολιτισμός είναι πολυτέλεια μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.

Χρειάζεται να σκεφτούμε έξυπνα και με γνώμονα πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, για να βοηθήσουμε την περιοχή μας και τους ανθρώπους του τόπου μας.

Θα διεκδικήσουμε οτιδήποτε έχουμε ανάγκη, για να πετύχουμε αυτά που θα σκεφτούμε, θα σχεδιάσουμε και θα υλοποιήσουμε μαζί. Σας ευχαριστώ πολύ!”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Από την «Κοινωνική Συμμαχία» - Ανακοινώθηκαν 12+2 ονόματα υποψηφίων

Επόμενο άρθρο

Ερώτηση του Τέρενς Κουΐκ για το παλιό νοσοκομείο