Η τήρηση των όρων που με σαφήνεια προβλέπονται στην διακήρυξη του διαγωνισμού για την παραχώρηση προς έρευνα και εκμετάλλευση τριών χερσαίων περιοχών στη Δυτική Ελλάδα δεν είναι μόνο αυτονόητη, αλλά και απαραίτητη, προκειμένου να αναπτυχθεί ο τομέας των υδρογονανθράκων με ασφάλεια, προστασία για το περιβάλλον και με οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.
Στην συγκεκριμένη επισήμανση προέβη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της EnergeanOil&Gas κ. Μαθιός Ρήγας, μιλώντας στο πλαίσιο του 20ου Συνεδρίου «Ενέργεια και Ανάπτυξη» που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ο κ. Ρήγας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ο τομέας των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή και τα επόμενα βήματα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο ό,τι έχουμε πετύχει ως τώρα. Η αναβίωση του Πρίνου μέσα από μεγάλες επενδύσεις, η απασχόληση 400 έμπειρων και απόλυτα εξειδικευμένων επιστημόνων και εργαζομένων και το άψογο περιβαλλοντικό αποτύπωμα που επιτρέπει στην πετρελαϊκή δραστηριότητα να συμβιώνει σε απόλυτη αρμονία προς την συνεχώς αυξανόμενη τουριστική δραστηριότητα στην Θάσο και στην Καβάλα, πρέπει να αποτελέσουν οδηγό για την ανάπτυξη των ερευνών στις νέες περιοχές. Το διακύβευμα δεν είναι ποιος θα κερδίσει τον διαγωνισμό για τη Δυτική Ελλάδα. Οι περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, της Άρτας/Πρέβεζας και της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου είναι πολύ όμορφες για να εκτεθούν σε πειραματισμούς οι οποίοι, λόγω της έλλειψης εμπειρίας στην παραγωγή και στην τεχνογνωσία, έχουν κατά το παρελθόν τραυματίσει άλλες, επίσης πανέμορφες περιοχές της χώρας μας. Επιπλέον, η μη τήρηση των όρων που περιγράφονται με σαφήνεια στη διακήρυξη του διαγωνισμού και η εμπλοκή σε νομικές διαδικασίες θα εκπέμψει ένα ακόμη αρνητικό μήνυμα προς την διεθνή επενδυτική κοινότητα.»
Ο κ. Ρήγας πρόσθεσε ότι υφίστανται πολλά αντικίνητρα που επηρεάζουν την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον τομέα των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Ειδικότερα:
· η μεγάλη πτώση των τιμών πετρελαίου
· η πολιτική ρευστότητα των τελευταίων χρόνων
· η ελλιπής στελέχωση και λειτουργία της ΕΔΕΥ
· η έλλειψη υποδομών για την υποστήριξη της παραγωγικής και ερευνητικής δραστηριότητας
· η απουσία συντονισμού στον δημόσιο τομέα και οι καθυστερήσεις στις εκδόσεις των απαιτούμενων αδειών αλλά και στην ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών
· οι επανειλημμένες προσπάθειες της πρώην κρατικής εταιρείας πετρελαίου να παρεμποδιστεί το άνοιγμα της αγοράς
Ακόμη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean αναφέρθηκε στην πορεία του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας στον Πρίνο, στην εξέλιξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων στα Ιωάννινα, στο Κατάκολο και στην Αίγυπτο καθώς και στους σχεδιασμούς της εταιρείας για το Μαυροβούνιο και την Κροατία. Τέλος, ο κ. Ρήγας στάθηκε ιδιαίτερα στις προοπτικές που χαρακτηρίζουν συνολικά τη Δυτική Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής για την ανάπτυξη υδρογονανθράκων καθώς και στη σημασία που έχουν για την ΝΑ. Μεσόγειο οι διαδοχικές ανακαλύψεις μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο, στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο.