Dark Mode Light Mode

Η Ενεργειακή μιλούσε με τη Διευθύντρια του υπουργού

Περισσότερο από δύο ώρες διήρκεσε η συνέντευξη τύπου των εκπροσώπων της Καβάλα Oil, αναλυτική αναφορά στα γεγονότα των προηγούμενων ημερών. Για περίπου μιάμιση ώρα παρουσιάζονταν οι εισηγήσεις του Βαγγέλη Παππά, του Κώστα Παπακωνσταντίνου, του Κώστα Ιωαννίδη, του Μανόλη Κελαϊδάκη. Περίπου τριάντα λεπτά διήρκεσαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων και οι απαντήσεις δόθηκαν κυρίως από το Βαγγέλη Παππά.

Όλα αυτά έγιναν σε αίθουσα του Ξενοδοχείου Ωκεανίς, παρουσία τριάντα περίπου εργαζόμενων της εταιρίας, που παρακολουθούσαν αμίλητοι. Στο τέλος πάντως χειροκρότησαν όλους όσους είχανε μιλήσει νωρίτερα. Τα λόγια που ακούσαμε χθες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Πρώτα – πρώτα γι΄αυτά που έγιναν πριν την κύρωση της σύμβασης από τη βουλή και το δεύτερο μεγάλο μέρος: Τι θα γίνει από δω και πέρα.

Ο Β. Παππάς άρχισε να διηγείται όλη την πρόσφατη ιστορία, με αφετηρία το Μάρτιο του 2012, όταν άρχισε η διαβούλευση με τον τότε υπουργό Γιάννη Μανιάτη, για την ανανέωση των αδειών. Παράλληλα τόνισε ότι η διαβούλευση τότε ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2012, δεν εγκρίθηκε από τη βουλή λόγω των εκλογών, αλλά σ΄ εκείνη τη διαβούλευση αναφέρονταν σταθερά ένας ανάδοχος, η Καβάλα Oil. To ίδιο είπε έγινε και τον Αύγουστο του 2012, σε σχετική ερώτηση του Γιώργου Καλαντζή. Αναφέρονταν ανάδοχος μόνο η Καβάλα Oil.

Το ίδιο έγινε το φθινόπωρο του 2012, μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου, όπου όλοι κατά το Β. Παππά, αναφέρονταν σε έναν μόνο ανάδοχο στη σύμβαση, την Καβάλα Οil. Ο Β. Παππάς είπε χθες ότι πρώτη φορά ως δια μαγείας – είπε χαρακτηριστικά – αναφέρθηκε στις 31 Οκτωβρίου του 2012, δεύτερος ανάδοχος η Ενεργειακή Αιγαίου.

Αμέσως μετά περιέγραψε τις σχέσεις με την Ενεργειακή Αιγαίου, της Καβάλα Oil, τους τελευταίους μήνες, επαναλαμβάνοντας όσα έχει πει πρόσφατα. Ότι ήταν μια εταιρία που είχε οικονομικά προβλήματα, πίεζε για μειώσεις μισθών, απολύσεις, είχε συμφωνήσει να πουλήσει το πετρέλαιο στη ΒΡ, χωρίς να πάρει σχετική άδεια από τα ΕΛΠΕ. Για την Ενεργειακή Αιγαίου ο Β. Παππάς είπε χθες ότι δεν έχει τις μετοχές σε άμεση διάθεση, αφού τις έχει ενεχυριάσει σε τραπεζικό οργανισμό του Λονδίνου.

Ο Β. Παππάς συνέχισε να περιγράφει τα γεγονότα που έγιναν πρόσφατα. Μίλησε για το καθοριστικό συμβούλιο της Καβάλα Oil στις 5 Φεβρουαρίου, όπου όπως έδειξε και σε έγγραφο της Ενεργειακής, η εταιρία πρότεινε τον ίδιο, τον Κώστα Ιωαννίδη, τον Κώστα Παπακωνσταντίνου, τον Μανόλη Κελαϊδάκη, θέσεις στην Ενεργειακή, εμμέσως πλην σαφώς και χρήματα. «Εμείς αρνηθήκαμε» είπε ο Β. Παππάς. «Δεν θέλουμε να εξαφανισθεί η Καβάλα Oil» σημείωσε «αφήσαμε τα λύτρα» είπε χαρακτηριστικά.

Για το προηγούμενο μήνα, Φεβρουάριο, ο Β. Παππάς – ενώ πια ανάμεσα στις δύο πλευρές υπήρχε ένταση – μνημόνευσε το Ν. Παναγιωτόπουλο, καθώς αυτός έκανε μεσολαβητική προσπάθεια συμφιλίωσης των δύο πλευρών. «Απαντήσαμε – είπε ο Βαγγέλης Παππάς – ότι η Ενεργειακή ή πρέπει να ξεχρεώσει ή πρέπει να βρε επενδυτή». Στη συνέχεια κι εδώ ήταν πραγματικά το καινούριο στοιχείο της υπόθεσης, ο Β. Παππάς παρουσίασε email – ηλεκτρονικό μήνυμα – της υπευθύνου τύπου και δημοσίων σχέσεων της Ενεργειακής Κατερίνας Βαρσάμη. Στα πλαίσια προετοιμασίας της συζήτησης της ανανέωσης των αδειών στη βουλή και στην ολομέλεια και στην επιτροπή, η Κατερίνα Βαρσάμη κοινοποιεί και στην Καβάλα Oil, από λάθος όπως φαίνεται, ηλεκτρονικό μήνυμα με βασικό αποδέκτη την Διευθύντρια του υπουργού Β. Λιβιεράτου, κα Σδούκου. Από το ηλεκτρονικό μήνυμα που παρουσιάστηκε χθες φαίνεται ξεκάθαρα ότι πολλά πράγματα που συζητήθηκαν στη βουλή, όπως για παράδειγμα η ομιλία του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας βουλευτή Καβάλας, Γ. Πασχαλίδη, είχανε γίνει γνωστά στην Ενεργειακή εκ των προτέρων, η οποία μάλιστα με βάση το ίδιο email εμφανίζεται να έχει διορθώσει την ομιλία του Γ. Πασχαλίδη, ίσως και την ομιλία ή την τοποθέτηση στην επιτροπή της βουλής, του ίδιου του υπουργού.

Για το θέμα ο Β. Παππάς, είπε χαρακτηριστικά: «Έδωσαν στον Πασχαλίδη μία ομιλία φτιαγμένη από την Ενεργειακή. Τις ομιλίες τους τις διόρθωσε η Ενεργειακή». Εννοώντας κυρίως ο Β. Παππάς στις 14 Φεβρουαρίου, τη συνεδρίαση της ανανέωσης των συμβάσεων στην επιτροπή.

Σ΄ αυτό το σημείο ο Β. Παππάς τόνισε: «Ο πόλεμος τώρα ξεκινά. Θα καταφύγουμε σε ένδικα κι αγωνιστικά μέσα. Θα λάβουμε κάθε μέτρο για να υπερασπιστούμε όσους μπλέξαμε (εννοώντας τις επιχειρήσεις στις οποίες οφείλονται χρήματα). Θα πουλήσουμε εμείς το πετρέλαιο για να ξεχρεώσουμε».

Παρουσίασε τα οικονομικά στοιχεία από τα χρήματα που μπήκαν στην Καβάλα Oil από την πώληση πετρελαίου, το 2010 – 11 και 12. Με τα στοιχεία αυτά φαίνεται ότι εισπράχθηκαν 206 εκατ. ευρώ, 122 εκατ. ευρώ έφτασαν στην Καβάλα Oil και 83,7 εισπράχθηκαν από την Ενεργειακή Αιγαίου.

Ο Β. Παππάς ζήτησε οικονομικό εισαγγελέα που θα ερευνήσει τα οικονομικά δεδομένα και της Ενεργειακής και Καβάλα Oil.

Αμέσως μετά μίλησε ο αντιπρόεδρος της Καβάλα Oil Κώστας Παπακωνσταντίνου. Όπως είπε η Ενεργειακή Αιγαίου ήρθε στην περιοχή για την αξιοποίηση του κοιτάσματος «Πεδίο Ε». Χρησιμοποίησε την Καβάλα Oil. Η Ενεργειακή – συνέχισε – δεν είναι εταιρεία πετρελαίου. Τέσσερις από έξι γεωτρήσεις που έκανε καταστράφηκαν. Το πετρέλαιο – είπε ο Κ. Παπακωνσταντίνου – το βγάζει η Καβάλα Oil, η Ενεργειακή προσπάθησε αλλά δεν τα κατάφερε.

Ο Διευθυντής του Εργοστασίου Κώστας Ιωαννίδης είπε από την πλευρά του: «Δε διώχνουμε εμείς την Ενεργειακή. Αυτή διάλεξε το δρόμο της φυγής, με τη συμπεριφορά της. Δεν μπορεί να κάνει επενδύσεις. Δεν έχει την οικονομική δυνατότητα. Δε μπορεί να πάρει άλλα δάνεια. Χρειάζονται 90 εκατομ. ευρώ για την αξιοποίηση του πεδίου «Ε», αλλά δε μπορεί να βρει τα λεφτά».

Ο Μανόλης Κελαϊδάκης μίλησε αναλυτικά στους δημοσιογράφους για το πώς το σωματείο των εργαζομένων προσπάθησε να εξυπηρετήσει την Ενεργειακή,να τη διευκολύνει στο οικονομικό πρόβλημα που αυτή αντιμετώπιζε. Είπε μάλιστα ότι η Ενεργειακή εδώ και καιρό είχε στόχο να μειώσει το κόστος λειτουργίας των πετρελαίων με απολύσεις, είτε από τους μόνιμους, είτε από τους εργολαβικούς εργαζόμενους. Κατηγόρησε την Ενεργειακή Αιγαίου ότι μπροστά σε όλα αυτά τα θέματα, είχε μόνο οικονομική προσέγγιση, ακόμη κι αν ανέκυπταν θέματα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Και ο Μ. Κελαϊδάκης είπε ότι οι εργαζόμενοι δέχτηκαν να μην πληρώνονται υπερωρίες, γεγονός που διευκόλυνε την Ενεργειακή, καθώς το μηνιαίο κόστος μισθοδοσίας μειώνονταν κατά δύο εκατομμύρια ευρώ.

«Εμείς δεν δεχόμαστε τις εγγυήσεις τους. Τόσα χρόνια καταλάβαμε τι σημαίνουν. Κάναμε θυσίες μόνο και μόνο για τη διεύρυνση της απασχόλησης» κατέληξε ο Μ. Κελαϊδάκης.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια, πάλι ο Β. Παππάς. Αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Καβάλα Oil στις 5 Φεβρουαρίου, παρουσία του Μαθιού Ρήγα και του επιχειρηματία Τοπούζογλου. Όπως είπε οι δύο άντρες μιλούσαν ανοιχτή ακρόαση για να τους ακούνε οι εκπρόσωποι της Καβάλα Oil, τόσο με τη Διευθύντρια του γραφείου του υπουργού, κα Σδούκου, όσο και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Β. Παππάς είπε για το Γ. Πασχαλίδη, ότι διαβάζοντας την ομιλία στην Επιτροπή της βουλής, νόμισε ότι πειθαρχούσε στο κόμμα του. Αλλά τον δούλευαν.

Για τον Μ. Ρήγα ο Β. Παππάς είπε: «Ακόμη με εκλιπαρεί. Δεν πίστευε ότι θα βρούμε άλλον επενδυτή».

Για το τι θα γίνει από δω και πέρα, ο Β. Παππάς είπε: «Πρώτα τα δικαστήρια για ν΄ αποφύγουμε τα ασφαλιστικά μέτρα. Εμείς όσον αφορά την πώληση του πετρελαίου δε θα κάνουμε καμιά βεβιασμένη ενέργεια. Ετοιμαζόμαστε. Αναθέσαμε την υπόθεση σε δικηγορικό γραφείο των Αθηνών. Αυτό θα τα κάνει όλα. Κάθε μορφής δικαστική ενέργεια. Θα κάνουμε ανακοινώσεις σε λίγες ημέρες».

Σχετικά με τους βουλευτές και όσους αδίκησαν τους εργαζόμενους, ο Β. Παππάς είπε: «Θα αισθάνονται την ανάσα μας, κάθε ένας που μας αδίκησε. Όπου πίνει τον καφέ του θα τον πίνει καυτό».

Σε ερώτηση για το μισθό του, είπε ότι, ο μισθός του δεν άλλαξε, είναι όπως παλιά. Είπε μάλιστα ότι χρήματα με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας δεν πήρε από το 2010 και μετά.

Ακόμη μίλησε για το ενδιαφέρον νέων επενδυτών, ν΄ αγοράσουν τα δικαιώματα, αφού διαπραγματευτούν με την Ενεργειακή Αιγαίου. Όπως είπε αυτή η διαπραγμάτευση τέλειωσε στις 3 Μαρτίου χωρίς σχετικό αποτέλεσμα, με αφορμή το ότι οι νέοι επενδυτές προσέφεραν 250 εκατομμύρια ευρώ στην Ενεργειακή, η οποία δεν δέχονταν τον όρο 50 εκατ. ευρώ από αυτά, να διατεθούν για να ξεχρεώσει η τοπική αγορά.

Ο επόμενος επενδυτής θα πρέπει να έχει εγγυήσεις 150 εκατομ. ευρώ τουλάχιστον, για την αξιοποίηση του πεδίου «Ε», είπε ο Β. Παππάς και κατέληξε λέγοντας: «Προχωράμε έχοντας υπόψη μας ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον».

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Δηλώσεις Τσαλίκη - Παπαδόπουλου

Επόμενο άρθρο

Γκαζάκια σε Χρυσή Αυγή- Πατριωτική Κίνηση