Θετική ήταν η απάντηση της ευρωπαϊκής επιτροπής στην ερώτηση που κατέθεσε η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, σχετικά με τη νομιμότητα της επιδότησης κόστους εργασίας στις επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Η απάντηση του ευρωπαϊκού οργάνου απλά επιβεβαιώνει το επιχείρημα που σταθερά εδώ και χρόνια υποστήριζε το Επιμελητήριο Καβάλας κι επαναλάμβανε στους κατά καιρούς υπουργούς οικονομικών που προσπαθούσαν να υπεκφύγουν.
Νόμιμα επομένως χορηγήθηκε η επιδότηση του κόστους εργασίας κι άρα νόμιμα διεκδικείται από τις επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό διαφέρει από 12% για τις θρακιώτικες εταιρείες σε 4% για τις εταιρείες της ΑΜ. Όπως επεσήμανε από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, το θέμα αποσαφηνίστηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο από την αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού. Κατ’ επέκταση, κάθε κράτος έχει τη δυνατότητα να προβεί σε κατάλληλες εθνικές κινήσεις εφόσον συντρέχουν λόγοι. Πολύ δε περισσότερο σήμερα, που οι λόγοι είναι κρισιμότατοι για την επιβίωση των επιχειρήσεων και την μισθολογική ενίσχυση του κόστους εργασίας.
Ο κ. Δέμπας παραδέχθηκε ότι το κώλυμα δεν τον προκαλούσαν τόσο οι ίδιοι οι υπουργοί οικονομικών, όσο οι υπηρεσιακοί παράγοντες που παρέμεναν στο ΥΠΟΙΚ. Το λόγου το αληθές επιβεβαιώνονταν στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, όταν παρά την εναλλαγή των κυβερνήσεων και των υπουργών οι ίδιες ακριβώς απαντήσεις δίνονταν σε κάθε νέο αίτημα του Επιμελητηρίου. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αυτονόητα δικαιώνει όλες τις προσπάθειες του Επιμελητηρίου σε βάθος χρόνου, όχι μόνο για την καταβολή των οφειλόμενων αλλά και για την εξίσωση του ποσοστού 12% σε όλες τις επιχειρήσεις της ΑΜΘ. Ήρθε δηλαδή η ώρα να μείνουν στην άκρη οι όποιες προφάσεις και ο κ. Σταθάκης να εισακούσει τις ευρωπαϊκές εντολές.
Τέλος επομένως για το «παραμύθι» περί νομιμότητας του 12% κι ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους οι κυβερνώντες, που εδώ και χρόνια κρύβονταν πίσω από αυθαίρετες δικαιολογίες. Τα εύσημα ανήκουν τόσο στον βουλευτή Έβρου Αναστάσιο Δημοσχάκη όσο και στην ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη που κατάφεραν να προωθήσουν το θέμα και να εξασφαλίσουν μια θετική ευρωπαϊκή απάντηση. Στη θετική εξέλιξη έχουν οδηγήσει γενικότερα όλες οι προσπάθειες των βουλευτών της περιφέρειας που σταθερά οχλούσαν την κυβέρνηση για το θέμα.
Αναρωτήθηκε ο Μάρκος Δέμπας ποια άλλη δικαιολογία θα αναζητήσουν οι αρμόδιοι για τη μη καταβολή των οφειλομένων στις επιχειρήσεις, οι οποίες πάντως μέσω των Επιμελητηρίων θα συνεχίσουν να διεκδικούν όσα τους ανήκουν και δεν έχουν πληρωθεί από το 2010. Στο εξής θα πρέπει να συντονιστούν ακόμη καλύτερα οι πιέσεις, ύστερα μάλιστα και από τις υπουργικές «απειλές» που είχαν εξαπολυθεί ότι θα έπρεπε να παύσουν οι αντιδράσεις διαφορετικά δεν αποκλείονταν ακόμη και να ζητούνταν πίσω όσα είχαν καταβληθεί.
Ειδικότερα για τις καβαλιώτικες επιχειρήσεις, εκείνο που επιτακτικά θα ζητηθεί θα είναι αφενός η εξόφληση των οφειλομένων από το 2010 κι αφετέρου η εξομοίωση του ποσοστού 12% που ισχύει μόνο για τις επιχειρήσεις της Θράκης.