Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας φιλοξενεί και πάλι την Εταιρεία Θεάτρου Sforaris που σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζουν την παράσταση «Αβελάρδος και Ελοΐζα» του Γιάννη Καλαβριανού, από την Παρασκευή 20 έως και την Κυριακή 22 Μαρτίου, στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου. Η 90λεπτης διάρκειας παράσταση της Παρασκευής θα αρχίσει στις 21:00, το Σάββατο επίσης στις 21:00, ενώ η παράσταση της Κυριακής θα είναι απογευματινή και θα αρχίσει στις 19:00.
Το κείμενο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιάννης Καλαβριανός, τα σκηνικά επιμελείται η Εύα Μανιδάκη, τα κοστούμια η Ιωάννα Τσάμη, τους φωτισμούς ο Σάκης Μπιρμπίλης, τη μουσική ο Άγγελος Τριανταφύλλου, την κίνηση ο Χρήστος Παπαδόπουλος, βοηθός σκηνοθέτη είναι η Μαριέττα Σπηλιοπούλου και στην παράσταση παίζουν: Γιώργος Γλάστρας, Ελένη Κοκκίδου, Χριστίνα Μαξούρη. Η παραγωγή έχει παρουσιαστεί ήδη στο αθηναϊκό κοινό αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές.
Μία εκ των πρωταγωνιστών της παραγωγής «Αβελάρδος και Ελοΐζα», η Ελένη Κοκκίδου, φιλοξενήθηκε το πρωί της Πέμπτης στη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ και μίλησε για την υπόθεση του έργου, μια ιστορία αγάπης που διαδραματίσθηκε το 12ο αιώνα κι έγινε θρύλος στις γαλλόφωνες περιοχές. Η παράσταση βασίζεται στην αληθινή ερωτική ιστορία του φιλόσοφου και θεολόγου Πέτρου Αβελάρδου και της μαθήτριάς του Ελοΐζας Φυλμπέρ, οι οποίοι ερωτεύθηκαν, αψήφησαν μία ολόκληρη κοινωνία, σκανδάλισαν την Εκκλησία και το Παρίσι του 12ου αιώνα και αποτέλεσαν, 500 χρόνια πριν γραφτεί ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα, το ζευγάρι-σύμβολο της άφθαρτης αγάπης.
Ο κοινός τους τάφος στο Παρίσι, έχει πλέον μετατραπεί σε τόπο προσκυνήματος για τους ερωτευμένους όλου του κόσμου και αποτέλεσε την αφορμή για τη δημιουργία αυτής της παράστασης. Η πρώτη εκδοχή της δημιουργήθηκε για το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2014, και η δεύτερη παρουσιάσθηκε για 60 sold out παραστάσεις τον χειμώνα 2014-2015 στην Αθήνα και το Θέατρο του Νέου Κόσμου και τώρα περιοδεύει. Το κείμενο γράφτηκε από το σκηνοθέτη Γιάννη Καλαβριανό ύστερα από μία επίσκεψη του στο νεκροταφείο του Παρισιού όπου βρίσκεται ο κοινός τάφος και δέχεται χιλιάδες επισκέψεις.
Η επιτυχία της παράστασης, οφείλεται σύμφωνα με την κ. Κοκκίδου, στο γεγονός ότι βασίζεται σε μία αληθινή ιστορία. Έτσι οι θεατές συγκινούνται και θυμούνται τις δικές τους ιστορίες αγάπης. Επιπλέον, ο Αβελάρδος ήταν μια σημαντική φιλοσοφική προσωπικότητα που θεωρείται ότι έβαλε το πρώτο λιθαράκι της Αναγέννησης. Το καλλιεργημένο πνευματικά ζευγάρι διέθετε μεταξύ άλλων και γνώσεις της αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Οι τρεις ηθοποιοί της παράστασης αφηγούνται εναλλάξ τους ρόλους της ιστορίας.
Ο θεατρικός ρόλος της Ελένης Κοκκίδου διαφέρει ριζικά από τον τηλεοπτικό της ρόλο στη σειρά «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα». Η γνωστή πρωταγωνίστρια υπηρετεί τριάντα χρόνια το θέατρο και συμμετείχε σε κάποιες τηλεοπτικές δουλειές. Η συμμετοχή της στο κωμικό τηλεοπτικό σήριαλ ήταν κάτι που για πρώτη φορά δοκίμασε. Η ίδια ικανοποιείται από τη χαρά και το γέλιο που προσφέρει στο τηλεοπτικό κοινό. Αυτές είναι άλλωστε οι εντυπώσεις που της μεταφέρουν οι θεατές σε στιχομυθίες τους. Ούσα γνωστή λόγω θεατρικής πορείας, η κ. Κοκκίδου κλήθηκε να συνεργαστεί τηλεοπτικά στο σήριαλ. Αφού διάβασε το σενάριο και της άρεσε ο λόγος του, αποφάσισε να συμφωνήσει. Θετική ήταν και η συνεργασία της με τον τηλεοπτικό της σύζυγο Αντώνη Αντωνίου, έτσι οι δύο τους «έδεσαν». Μάλιστα η επιτυχημένη χιουμοριστική συνταγή της σειράς μάλλον θα συνεχιστεί και την επόμενη τηλεοπτική σεζόν.
=