Ο Σταύρος Εμμανουηλίδης σήμερα είναι 68 ετών. Συνταξιούχος της ΒΦΛ. Από τους συνταξιούχους που διαφέρουν από τον κανόνα. Αποφεύγει τα καφενεία, βλέπει σπάνια τηλεόραση. Ασχολείται με την προστασία του περιβάλλοντος. Αφανής εργάτης, σταθερός εθελοντής. Μια ιστορία που άρχισε υπό διαφορετικές συνθήκες, το 1981. Από τότε συνεχίζεται καθημερινά. Αποτέλεσμα αυτής της εθελοντικής δράσης το ότι ο Σταύρος Εμμανουηλίδης είναι γνωστός σε όλη τη Καβάλα και όχι μόνο σε αυτήν. Δεν του αρέσουν τα πολλά και τα μεγάλα λόγια. Δουλεύει εθελοντικά, μιλά το έργο του. Δεν πληρώθηκε ποτέ από κανέναν. Ανταμοιβή του είναι η αναγνώριση, τα συγχαρητήρια, οι άλλες βραβεύσεις και το καθαρό περιβάλλον. Κυρίως στις παράκτιες περιοχές.
Τον Δεκέμβρη του 1981 κοντά στο σπίτι του (συνοικία Δεξαμενής) εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Καίγονταν μονοκατοικία μέσα στην οποία βρίσκονταν μόνα τους δύο μικρά παιδιά. Ο Σταύρος Εμμανουηλίδης πριν καν φθάσει η Πυροσβεστική μπήκε στο φλεγόμενο σπίτι, έβγαλε σώα τα δύο παιδιά έξω. Έτσι, με αφορμή ένα τυχαίο και δραματικό γεγονός, άρχισε την δράση του εθελοντή. Δεν διέσωσε μόνο τα παιδιά. Περιμένοντας και βοηθώντας την Π.Υ. Καβάλας συμμετείχε στην κατάσβεση της φωτιάς. Λίγες μέρες μετά η ηρωική του δράση άρχισε να γίνεται περισσότερο γνωστή. Σε αυτό βοήθησε δημοσίευμα της εφημερίδας Πρωϊνή εκείνο τον καιρό. Αμέσως μετά το περιστατικό με ειδική αναφορά στον Σταύρο Εμμανουηλίδη, προβλήθηκε στην εφημερίδα «Ζωή». Τίτλος του κειμένου «Πράξεις αυτοθυσίας». Για το ίδιο συμβάν και τον ρόλο του Σταύρου υπήρξαν δημοσιεύματα και στον αθηναϊκό τύπο. Στις εφημερίδες «Ακρόπολη» , «Ελευθεροτυπία». Για αυτόν έγραψε και η εφημερίδα «Μακεδονία». Βραβεύτηκε δε από τον Ροταριανό Όμιλο της Θεσσαλονίκη. Ο Δήμαρχος Καβάλας εκείνη την εποχή Δημήτρης Λολίδης του έγραψε την ακόλουθη επιστολή: «Από τις εφημερίδες πληροφορήθηκα την θυσία και τη τόλμη σου για τη διάσωση των δύο μικρών παιδιών της οικογένειας του κ. Λαδόπουλου όταν το σπίτι του παραπάνω πήρε φωτιά. Θεωρώ υποχρέωση μου να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ για τη θεία αυτή πράξη που σας τιμά ιδιαίτερα. Όλοι εμείς που ζούμε στην ωραία αυτή πολιτεία είμαστε υπερήφανοι και σας εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας».
Τον Αύγουστο του 1992 πάλι από σύμπτωση κι ενώ ο Σταύρος Εμμανουηλίδης έχει δειλά δειλά αρχίσει τον εθελοντικό καθαρισμό των ακτών, βρίσκει στην ακτή Καλαμίτσας αρχικά μια νάρκη προερχόμενη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν χάνει χρόνο. Ενημερώνει το Λιμεναρχείο. Η περιοχή αποκλείστηκε από τους κολυμβητές κι ο Σταύρος Εμμανουηλίδης βουτά πάλι στη θάλασσα ανακαλύπτοντας σε μικρή απόσταση από την πρώτη και μια δεύτερη νάρκη. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης προβάλουν το γεγονός. Τηλεοπτικοί σταθμοί των Αθηνών ασχολούνται με τις νάρκες. Όλοι τότε αναγνωρίζουν την βοήθεια που είχαν από τον εθελοντή Σταύρο Εμμανουηλίδη. Οι νάρκες από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του Στρατού εξουδετερώνονται κι ο Σταύρος Εμμανουηλίδης συνεχίζει την δράση με κεντρικό στόχο οι ακτές της πόλης να είναι καθαρές. Κάθε εξόρμηση του είναι και περισσότερο οργανωμένη. Με τη δράση του παρασύρει συλλόγους, μαθητές, φορείς άλλους πολίτες να τον μιμηθούν και να τον ενισχύσουν. Ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα αρχίζει πια και αναπτύσσεται το κίνημα για την προστασία του περιβάλλοντος. Στην Καβάλα τα πράγματα είναι αρκετά ώριμα λόγω και του Σταύρου Εμμανουηλίδη.
Νέο περιστατικό πυρκαγιάς. Είναι Καλοκαίρι του 1996. Η φωτιά εκδηλώνεται κοντά στη Νέα Ηρακλίτσα. Ο Σταύρος Εμμανουηλίδης σπεύδει στο περιστατικό, μπαίνει μπροστά στην μάχη της πυρόσβεσης λες και είναι έμπειρος Πυροσβέστης. Όταν η φωτιά σβήνει η τότε Κοινότητα Νέας Ηρακλίτσας τον ευχαριστεί με επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος Δημήτρης Μπαταλογιάννης: «Ο Εμμανουηλίδης Σταύρος παραβρέθηκε και βοήθησε για την κατάσβεση της φωτιάς της 24η Ιουλίου 1996». Ίδια συγκινητική παρουσία και σε νέο περιστατικό πυρκαγιάς, πάλι στη Νέα Ηρακλίτσα το Καλοκαίρι του 1997.
Το 1997 ο Σταύρος Εμμανουηλίδης έχει ήδη κάνει πάρα πολλά. Οι συνάδελφοι του εργαζόμενοι στη ΒΦΛ τον αναγνωρίζουν, τον συγχαίρουν στέλνοντας του την ακόλουθη επιστολή: «Θέλουμε να πιστεύουμε πως είναι γνωστό στο σύνολο των εργαζομένων στη ΒΦΛ το γεγονός ότι ανάμεσα μας υπάρχει κι ένας συνάδελφος με ιδιαίτερη ευαισθησία για την προστασία του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα για τις ακτές της πόλης μας. Άξιος συγχαρητηρίων με αρκετές αναφορές στις τοπικές εφημερίδες και συγχαρητήρια επιστολή από το τοπικό κεντρικό Λιμενάρχη. Ο συνάδελφος Σταύρος Εμμανουηλίδης έβαλε τα γυαλιά σε πολλούς που επαγγέλλονται την ιδιότητα του οικολόγου και του φυσιολάτρη». Την ίδια χρονιά ο Σταύρος Εμμανουηλίδης συμμετέχει εθελοντικά και σε άλλες δασικές πυρκαγιές που εκδηλώνονται πλησίον της πόλης.
Τον Γενάρη του 1997 ο τότε Λιμενάρχης Καβάλας Στάθης Παπαχρήστου στέλνει στον Σταύρο την ακόλουθη επιστολή: «Σας εκφράζουμε την ικανοποίηση και την εκτίμηση μας για την άμεση ανταπόκριση σας στον εθελοντικό καθαρισμό των ακτών της Ραψάνης και της Νέας Ηρακλίτσας». Παρόμοια επιστολή έλαβε και το 2005 από τον Λιμενάρχη Αλέξανδρο Ελευθερίου. Την ίδια χρονιά ο Σταύρος Εμμανουηλίδης παροτρύνει τους μαθητές του 16ου δημοτικού σχολείου, μαζί με τους οποίους καθαρίζει την ακτή της Ραψάνης. Ο διευθυντής του ίδιου σχολείου ευχαριστεί εγγράφως τον κ. Εμμανουηλίδη.
Το Καλοκαίρι του 2007 ο τότε Δήμος Ελευθερών αποκτά Γαλάζια Σημαία για όλη την ακτή της Αλάνας. Στην εκδήλωση που έγινε για την παραλαβή της Γαλάζιας Σημαίας ο Δήμαρχος Χαράλαμπος Χρυσανίδης καλεί κοντά του τον Σταύρο Εμμανουηλίδη (παρουσία πολύ κόσμου και εκπροσώπων φορέων) και του απονέμει πλακέτα επί της οποίας αναγράφεται: Τιμής ένεκεν στον Σταύρο Εμμανουηλίδη για την συμβολή του στον καθαρισμό των ακτών της Νέας Ηρακλίτσας και την εθελοντική του προσφορά στη διατήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».
Η δραστηριότητα του Σταύρου Εμμανουηλίδη συνεχίζεται και εντείνεται ως ακολούθως: Τον Οκτώβρη του 2007 συμπαραστέκεται σε εξόρμηση καθαριότητας του 2ου Συστήματος Προσκόπων Καβάλας (ομάδα ανιχνευτών). Καθαρίζουν την ακτή του Περιγιαλίου. Τον Ιούνιο του 2008 ο Σύλλογος «Μνήμη Μικράς Ασίας Καβάλας» στέλνει στον Σταύρο Εμμανουηλίδη την ακόλουθη επιστολή: Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Περιβάλλοντος για το οποίο δυστυχώς ελάχιστοι δείχνουν το ενδιαφέρον τους, ο Σύλλογος Μικρασιατών Νομού Καβάλας θεωρεί ως ηθικό καθήκον να σας συγχαρεί και να σας τιμήσει για την ανιδιοτελή αγάπη που επιδεικνύετε στο περιβάλλον και τις ακτές της περιοχής μας. Να είστε βέβαιος ότι η συμπεριφορά σας αυτή είναι άξια επαίνου και μιμητών και σας καταξιώνει ως άτομο με ευαισθησίες και αγάπη για το κοινό καλό». Την επιστολή υπογράφει ο τότε πρόεδρος του συλλόγου Μάρκος Αποστολίδης αλλά και ο γενικός γραμματέας Κυριάκος Λυκουρίνος. Το Καλοκαίρι του 2008 βραβεύει τον Σταύρο Εμμανουηλίδη ο Όμιλος Αρεθούσα. Την πλακέτα δίνει στον κ. Εμμανουηλίδη ο πρόεδρος του Ομίλου. Η πλακέτα γράφει: Για την προσφορά του στην καθαριότητα των ακτών και στο περιβάλλον. Τον Ιανουάριο του 2009 σε εκδήλωση του σωματείου συνταξιούχων ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ Νομού Καβάλας γίνεται ειδική αναφορά στην εθελοντική δουλειά του κ. Σταύρου Εμμανουηλίδη. Για αυτόν μιλά με τα καλύτερα λόγια και ο Δήμαρχος Κωστής ΣΙμιτσής. Του δίνεται έπαινος από τον πρόεδρο των συνταξιούχων Στέλιο Μαούνατζη. Το Λιμεναρχείο Καβάλας επανέρχεται στις 27 Ιουλίου του 2009. Στέλνει επιστολή- Έκφραση Ευαρέσκειας προς τον Σταύρο Εμμανουηλίδη. Την υπογράφει ο τότε Λιμενάρχης Γιώργος Κασσανδρινός. Η επιστολή γράφει: Εκφράζουμε την εκτίμηση μας στο πρόσωπο σας για την συνεχή ανταπόκριση και προσπάθεια που καταβάλλετε στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και ειδικότερα στην προστασία των παράκτιων περιοχών του Νομού μας. Η ευαισθητοποίηση και η περιβαλλοντική συνείδηση που σας διακατέχουν και που προσπαθείτε να μεταδώσετε εμπράκτως σε κάθε ευκαιρία αποτελούν παράδειγμα μίμησης προς τους συμπολίτες μας. Το θαλάσσιο περιβάλλον και οι ακτές της Ελλάδας αποτελούν μια ανεκτίμητη κληρονομιά που πρέπει να προστατεύεται έτσι ώστε τα παιδιά μας και οι επόμενες γενιές να την χαίρονται και να την απολαμβάνουν χωρίς περιορισμούς. Σας ενημερώνουμε επίσης ότι η υπηρεσία μας καταβάλλει συνεχή προσπάθεια για την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης και βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση όταν αρωγούς έχει ευαισθητοποιημένους πολίτες σας εσάς.
Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας στις 31 Αυγούστου 2009 συγκροτείται η επιτροπή Επίλυσης Διαφορών Καθαριότητας Δήμου Καβάλας. Στα μέλη της επιτροπής προτείνεται και ψηφίζεται ομόφωνα ο Σταύρος Εμμανουηλίδης. Είναι το μοναδικό μέλος της 5μελούς επιτροπής με την ιδιότητα του απλού πολίτη. Στις 31 Αυγούστου του 2010 ο Σταύρος Εμμανουηλίδης λαμβάνει νέα επιστολή από το Λιμεναρχείο Καβάλας. Του εκφράζουν για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο την ικανοποίηση τους για την εθελοντική του προσφορά. Η επιστολή αφορά την εθελοντική δράση του Σταύρου Εμμανουηλίδη στις ακτές της Θάσου. Τον Γενάρη του 2011 καθαρίζει μόνος του την ακτή της Νέας Ηρακλίτσας προκειμένου να διευκολύνει την προσέλευση και την παραμονή σε αυτήν των πιστών για την θρησκευτική τελετή του Αγιασμού των Υδάτων. Τον Μάη του 2012 εν όψει της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος ο Σταύρος Εμμανουηλίδης αναλαμβάνει την διανομή σε μαθητές ενημερωτικών εντύπων (που έφτιαξε ο ίδιος). Μοιράζει πολλά τέτοια έντυπα με αποτέλεσμα να δεχθεί τα συγχαρητήρια του τοπικού τύπου και ειδικότερα του δημοσιογράφου Μάκη Λιόλου της εφημερίδας «Έβδομη». Τον ίδιο μήνα παρακολουθεί την ημερίδα «Οι ειδικές μορφές τουρισμού» που διοργανώθηκε στην Καβάλα από την Περιφέρεια ΑΜΘ, την ΠΕΔ ΑΜΘ και το Γερμανικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη. Λίγο αργότερα, στο τέλος Ιούνη του 2012 μετέχει ως εθελοντής στο Αεροπορικό Σόου. Διανέμει έντυπα της διοργάνωσης ταυτόχρονα με τα φυλλάδια για την προστασία των ακτών. Με την ίδια εξόρμηση ενημέρωσης των πολιτών βρίσκει ευκαιρία να συμπληρώσει το υλικό με οδηγίες για τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου. Συνεργάζεται για αυτό με την Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Το Φθινόπωρο του 2012 τον τιμούν οι Αντιπεριφερειάρχες Αρχέλαος Γρανάς και Κώστας Παπακοσμάς. Στην ίδια τιμητική εκδήλωση παρίσταται και ο Δήμαρχος Παγγαίου Βασίλης Ξουλόγης. Το Καλοκαίρι του 2012 γεμίζει την Νέα Ηρακλίτσα με προειδοποιητικές πινακίδες απαγόρευσης στάθμευσης. Αυτές τοποθετούνται πλησίον των κάδων απορριμμάτων ώστε να διευκολύνεται η αποκομιδή των σκουπιδιών από τα απορριμματοφόρα.
Για την δουλειά του Σταύρου Εμμανουηλίδη ενημερώνεται ο δημοσιογράφος Τάσος Ασλανίδης που παρουσιάζει στην ΕΤ3 την εκπομπή «Αληθινά Σενάρια». Συνεργείο της εκπομπής έρχεται στη Καβάλα και παρουσιάζει την δράση του κ. Εμμανουηλίδη. Η συνέντευξη στην ΕΤ3 δίνεται στην ακτή Ραψάνης. Η εκπομπή προβάλλεται τον Φεβρουάριο του 2013. Τον Απρίλιο του 2013 ζητά άδεια να επισκεφθεί τα σχολεία για να μοιράσει στους μαθητές έντυπα για την προστασία του περιβάλλοντος. Η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Καβάλας γνωρίζοντας την δραστηριότητα του συναινεί στο αίτημα. Λίγες μέρες μετά επισκέπτεται τα ακόλουθα δημοτικά σχολεία μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό: 2ο Αγίας Βαρβάρας, 4ο Αγίου Γεωργίου, 5ο Τιμίου Σταυρού, 7ο Παναγίας, 8ο Χωράφας, 9ο Αγίου Αθανασίου, 10ο Δημαρχίας, 11ο Ποταμουδίων, 12ο Αγίου Ιωάννη, 13ο Δεξαμενής, 14ο Προφήτη Ηλία, 15ο Ομονοίας, 16ο Βύρωνα, 17ο Βύρωνα, 18ο Κηπούπολης, 19ο Αγία Παρασκευή, 20ο Περιγιάλι, 22ο Βύρωνας, 24ο ΔΕΠΟΣ, 25ο Δεξαμενής.
Την Μεγάλη Εβδομάδα του 2013 αναλαμβάνει να καθαρίσει την περιοχή Δασάκι Νέας Ηρακλίτσας. Η εξόρμηση του αυτή διευκολύνει το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής την εκδήλωση αναπαράστασης της Σταύρωσης του Ιησού. Κατασκευάζει κι ένα μικρό τοίχο δίπλα στο εκκλησάκι. Ο Αρχιμαδρίτης Θωμάς Ανδρέου τον ευχαριστεί για την πρωτοβουλία του, αφιερώνοντας του βιβλίο που έγραψε ο ίδιος για τη ζωή του νεομάρτυρα Νικολάου του Νέου εξ Ιωαννίνων. Πριν την εξόρμηση στην Νέα Ηρακλίτσα εντοπίζει περιοχή παράκτια στο Παληό, σημείο Γλάστρες. Η ακτή είναι γεμάτη σκουπίδια και την καθαρίζει.
Σήμερα ο Σταύρος Εμμανουηλίδης είναι ένας υπεύθυνος, ευαισθητοποιημένος και ενεργός πολίτης. Μεταδίδει αυτές του τις προτεραιότητες σε κάθε ευκαιρία. Επηρεάζει θετικά το κοινωνικό σύνολο. Ειδικότερα τους μαθητές. Κάπως έτσι άνθρωποι σαν αυτόν παύουν να είναι λίγοι. Γίνονται κάθε μέρα και περισσότεροι. Άνθρωποι που κατά γενική ομολογία το περιβάλλον, ο κόσμος μας τους έχει ανάγκη.
Για την περιοχή της Καβάλας ο Σταύρος Εμμανουηλίδης ήταν ένας από τους πρώτους εθελοντές. Παραμένει συνεπής στην αποστολή του. Κι ως ανταμοιβή «εισπράττει» επί καθημερινής βάσης την αναγνώριση των συμπολιτών του. Γνωστών και άγνωστων. Αναγνώριση που του είναι αρκετή.