Dark Mode Light Mode

Η Καβάλα διεκδικεί το παλιό δικαστήριο

Η πόλη της Καβάλας γιόρτασε το Σάββατο την γιορτή του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου. Ήταν εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο με την ευθύνη του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας. Φέτος πραγματοποιήθηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Στη συνέχεια ομιλία για τη γιορτή έγινε από την πταισματοδίκη Ευαγγελία Μπιτσίκη, η οποία κάλεσε τους δικαστές να μη βλέπουν μόνο το νόμο αλλά και τον άνθρωπο.

Το κυριότερο γεγονός των εκδηλώσεων έγινε αμέσως μετά. Όλοι όσοι βρίσκονταν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, κινήθηκαν πεζή προς το παλιό δικαστήριο που «τους περίμενε με ανοιχτή την πόρτα». Ο Δήμος Καβάλας είχε φροντίσει ώστε αυτό να είναι πεντακάθαρο. Τα σπασμένα τζάμια στα παράθυρα και οι σοβάδες που ξεκολλούν από τους τοίχους, έδειχναν την εγκατάλειψη που υπάρχει στο κτήριο που κατά τα άλλα περιμένει ν΄ αξιοποιηθεί.

Πάρα πολλοί δικηγόροι κυρίως οι παλαιότεροι κι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, θυμήθηκαν ιστορίες που τους συνδέουν με το παλιό δικαστήριο.

Παρόντες ήταν κι εκπρόσωποι τοπικών φορέων και παραγόντων, ο αντιπεριφερειάρχης Θ. Μαρκόπουλος, η δήμαρχος Δ. Τσανάκα, Προσφέρθηκε καφές στον προαύλιο χώρο του κτηρίου, εκεί όπου έγιναν οι καθιερωμένες δηλώσεις με κεντρικό σημείο τη διεκδίκηση και την επαναλειτουργία του κτηρίου, είτε από την τοπική αυτοδιοίκηση, είτε κι από το δικηγορικό σύλλογο.

Η δήμαρχος είπε στους δημοσιογράφους: «Το κτήριο το διεκδικούμε από το ΤΑΪΠΕΔ. Αν χρειασθεί μπορούμε και να πληρώσουμε για να το πάρουμε».

Πιο αναλυτική ήταν η δήλωση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θανάση Αθανασίου, που είπε τα εξής: «Το κτήριο έγινε πεντακάθαρο χάρις στις φροντίδες του δήμου Καβάλας και του ενδιαφέροντος της δημάρχου προσωπικά, το οποίο ενδιαφέρον μαζί με αυτό του δικηγορικού συλλόγου, νομίζουμε ότι τελικά θα φέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Είναι ένα κτήριο που όλους εμάς που ουσιαστικά όχι μόνο ανδρωθήκαμε αλλά κυριολεκτικά γεράσαμε μέσα στις αίθουσές του, πιστεύουμε ακράδαντα ότι ανήκει στο λαό της Καβάλας, στους δημότες, στους καβαλιώτες. Είναι ένα κτήριο ιστορικό, δεμένο άρρηκτα με την ζωή της και την ιστορία απονομής της δικαιοσύνης στην πόλη. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε ευχάριστες ειδήσεις σε ότι αφορά την τύχη αυτού του κτηρίου».

Προηγούμενο άρθρο

Εκδήλωση για τα αναβολικά στον αθλητισμό από το Σύλλογο Φίλων Κλασσικού Αθλητισμού Καβάλας

Επόμενο άρθρο

Η ρεβάνς των τουριστικών λεωφορείων