Dark Mode Light Mode

Η κρίση έπληξε τις λαϊκές αγορές

Τα προεδρικά καθήκοντα για μία ακόμη θητεία στο σύλλογο πωλητών λαϊκών αγορών ανέλαβε ο Σωτήρης Ιωαννίδης, ύστερα από την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση. Τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης βιώνει φυσικά και ο συγκεκριμένος επαγγελματικός κλάδος, που είδε τον τζίρο του να πέφτει κατακόρυφα στη διάρκεια των τελευταίων ετών. Δεν είναι μόνο οι καταναλωτές που αδυνατούν οικονομικά και είδαν να συρρικνώνεται η αγοραστική τους δύναμη, αλλά είναι και οι επαγγελματίες που αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους.

Ραγδαία είναι η πτώση της αγοραστικής κίνησης που καταγράφεται στις λαϊκές αγορές Καβάλας κι Ελευθερουπόλεως. Μπορεί οι πολίτες να επισκέπτονται τις δύο λαϊκές αλλά μάλλον για να κάνουν τη βόλτα τους παρά για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους. Οι καταναλωτές αγοράζουν πια τα απολύτως απαραίτητα για την επιβίωσή τους αφήνοντας οτιδήποτε άλλο σε δεύτερη μοίρα. Έστω κι αν οι τιμές στους πάγκους των μικροπωλητών έχουν μειωθεί σε αντίθεση με τα επαγγελματικά τους έξοδα που έχουν αυξηθεί. Φέτος, οι καιρικές συνθήκες δυσκόλευσαν ακόμη περισσότερο τις πωλήσεις, διότι λόγω συχνών βροχοπτώσεων πολλές λαϊκές αγορές έχουν ματαιωθεί.

Εντός του 2012 άρχισε η λειτουργίας της νέας λαϊκής αγοράς στην Τούζλα. Η έναρξη της λειτουργίας στο τέλος του καλοκαιριού ήταν ικανοποιητική, ωστόσο στη συνέχεια η αγοραστική κίνηση μειώθηκε. Εάν οι καταναλωτές ενημερωθούν ευρύτερα για τη λειτουργία της ίσως τα δεδομένα να βελτιωθούν.

Οι στόχοι του τοπικού συλλόγου πάντως ξεφεύγουν από τα τοπικά όρια και διευρύνονται, αφού τα προβλήματα είναι εθνικά και αγγίζουν τους πάντες. Το υπουργείο επιχείρησε τη δημιουργία λαϊκών αγορών αποκλειστικά για τους παραγωγούς, κάτι που σε καβαλιώτικο επίπεδο προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία όμως πάγωσε και σε αρκετές ακόμη πόλεις εξαιτίας των αντιδράσεων.

 

=

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Καμάρα με θέα

Επόμενο άρθρο

Ο Δήμαρχος Καβάλας απαντά στα σχόλια περί διοργανώσεως του συλλαλητηρίου