Dark Mode Light Mode

Η Μαρία Τσουρή σχολιάζει τη λειτουργία της Κυριακής και τις διαφωνίες

Την προηγούμενη εβδομάδα η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία πρότεινε στα μέλη της να κρατήσουν κλειστά τα καταστήματά τους την Κυριακή 20 Ιουλίου, ζητώντας ταυτόχρονα από τους καταναλωτές να αντιδράσουν αρνούμενοι να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε αγορά στη διάρκεια της συγκεκριμένης ημέρας. Κάποια καταστήματα φαίνεται ότι λειτούργησαν, κυρίως όμως τα πολυκαταστήματα και οι «αλυσίδες». Παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα καταστήματα που λειτούργησαν πραγματοποίησε η ΠΑΣΕΒΕ και οι εμποροϋπάλληλοι.
Το πρωί της Δευτέρας ζητήσαμε από την εκπρόσωπο της διοικήσεως Μαρία Τσουρή να μας ενημερώσει για τη στάση που διατήρησαν οι συνάδελφοί της. Η κ. Τσουρή από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ σημείωσε:
«Οι μικρές επιχειρήσεις ακολούθησαν την ανακοίνωση σε ποσοστό 99%. Ωστόσο, υπάρχει καταγγελία για κατάστημα που λειτούργησε και μάλιστα ανήκει σε μέλος του διοικητικού μας συμβουλίου. Εάν η καταγγελία αληθεύει και εξακριβωθεί τότε θα ζητήσω την παραίτησή του.
Όπως το περιμέναμε, την Κυριακή λειτούργησαν τα πολυκαταστήματα. Εξάλλου, όλες οι προσπάθειες στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων συμφερόντων. Το γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στόχος είναι η εξαφάνιση των μικρών συνοικιακών επιχειρήσεων διότι προφανώς αυτός ο κλάδος παραμένει ένα μεγάλο και υπολογίσιμο ποσοστό.
Προσωπικά, είμαι πολύ ευχαριστημένη από τη στάση των συναδέλφων και ομοίως ευχαριστημένα πιστεύω ότι θα είναι και τα μέλη της διοικήσεως του συλλόγου. Οι καταστηματάρχες ακολούθησαν τις οδηγίες που εκδόθηκαν. Σε αρκετές βιτρίνες μάλιστα είχαν αναρτηθεί αντίτυπα της ανακοίνωσης του συλλόγου. Να διευκρινίσω ότι δεν είμαστε τεμπέληδες που δε θέλουμε να δουλέψουμε. Απλά γνωρίζουμε πολύ καλά την τοπική αγορά και τη λειτουργία της. Γνωρίζαμε δηλαδή ότι η 20η Ιουλίου δε θα ήταν μια παραγωγική Κυριακή.
Ξέρουμε ότι το παραμυθάκι των επτά Κυριακών και της υποτιθέμενης υποστήριξης των μικρών επιχειρήσεων θα τελειώσει το Μάρτη αφού τα μεγάλα καταστήματα θα ανοίγουν ανεξέλεγκτα και τις 52 Κυριακές του έτους».
Η διοίκηση δέχθηκε κριτική όχι μόνο από την ΠΑΣΕΒΕ αλλά και από την πλευρά των επαγγελματιών που ήθελαν να εργαστούν την Κυριακή παρά την αντίθετη ανακοίνωση του συλλόγου. Σχολιάζοντας την εξέλιξη, η Μαρία Τσουρή επεσήμανε: «Ο κ. Κοντογεωργίου άσκησε κριτική γιατί έτσι έπρεπε να πράξει. Είναι η συνολική θέση του ΚΚΕ. Ακόμη δεν έγινε κατανοητή η αποχώρησή τους από τη συνεδρίαση της διοικήσεως του συλλόγου. Ίσως έγινε διότι η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου είναι σοβαρή και εξέφρασε σοβαρή άποψη για το κλείσιμο της αγοράς. Οι συνάδελφοι όμως ακολουθούν συγκεκριμένη τακτική, καταγγέλλοντας τα πάντα χωρίς λογική. Εκτιμώ επομένως ότι αποχώρησαν επειδή εμείς αποφασίσαμε ενάντια στην κυριακάτικη λειτουργία κι έτσι δεν κατάφεραν να μας ασκήσουν κριτική».
Στην παρατήρηση ότι τα μέλη της ΠΑΣΕΒΕ το πρωί της Κυριακής διαμαρτυρήθηκαν έντονα έξω από τα λειτουργούντα πολυκαταστήματα, η Μαρία Τσουρή απάντησε: «Εγώ δε θα μπορούσα ποτέ να βρεθώ έξω από ένα κατάστημα και να εμποδίζω την ελεύθερη βούληση του επαγγελματία που επιθυμεί να δουλέψει. Προτιμώ δηλαδή να τον πείσω με επιχειρήματα. Εμείς τραμπούκοι δε γινόμαστε. Καλά κάνουν τα μέλη της ΠΑΣΕΒΕ κι ακολουθούν τον τρόπο τους και τη λογική τους. Εμείς δεν τους εμποδίζουμε».
Κάποια μέλη του συλλόγου που διαφώνησαν με την πρόσφατη απόφαση της διοικήσεως, ενώ σκοπεύουν να καταθέσουν αίτημα διαγραφής τους από το όργανο εξαιτίας της μη λειτουργίας. Επ’ αυτού η Μαρία Τσουρή υπογράμμισε: «Ο πρόεδρός μας ξεκαθάρισε ότι όποιος δε συμφωνεί με την απόφαση μπορεί να αποχωρήσει. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να ανήκει σε κάποιο σύλλογο με τις απόψεις του οποίου διαφωνεί. Εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός ότι οι επιχειρηματίες οι οποίοι ζήτησαν τη λειτουργία της αγοράς ανήκουν, εάν δεν απατώμαι, στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ας κάνουν ότι θέλουν. Εάν επιθυμούν να θάψουν τη μικρή επιχείρηση με τις πράξεις τους ας το πράξουν. Είναι δικαίωμά τους έχοντας μάλιστα και το νόμο με το μέρος τους».
Τέλος, για τη φημολογούμενη δυσαρέσκεια του Επιμελητηρίου έναντι της αποφάσεως του Εμπορικού Συλλόγου η κ. Τσουρή δήλωσε: «Το Επιμελητήριο εμφανίζει μια διάθεση δυσαρέσκειας με τις αποφάσεις του συλλόγου μας, ίσως διότι δεν υπάρχουν πολλοί έμποροι στη δική του διοίκηση, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν απόλυτα τα θέματα λειτουργίας της αγοράς».

=

Προηγούμενο άρθρο

51 συμμετοχές κολυμβητών - Στον 15ο Αγώνα «ΘΑΣΟΠΟΥΛΑ – ΚΕΡΑΜΩΤΗ 2014»

Επόμενο άρθρο

«Σώθηκε» το έργο της Παιδόπολης