Η οικογένεια είναι ένας ιδιαίτερα δυναμικός θεσμός. Όπως ένας ζωντανός οργανισμός, έτσι και η οικογένεια επιδέχεται αλλαγές με ποικίλους τρόπους, βελτιώνεται, προσαρμόζεται και εξελίσσεται. Κάθε οικογένεια είναι κάτι πολύ περισσότερο από το άθροισμα απλά των μελών της, από το στατικό σύνολο των ανθρώπων που την απαρτίζουν. Τα μέλη κάθε οικογένειας, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το ένα το άλλο με ποικίλους και συχνά ανεπαίσθητους τρόπους οι οποίοι και δίνουν μια ιδιαίτερη δυναμική σε κάθε οικογένεια. Τα άτομα που την αποτελούν έχουν διαφορετικούς και μεταβλητούς ρόλους, οι οποίοι διαχρονικά αλλάζουν και την προσωπικότητα της οικογένειας. Ως παράδειγμα εδώ μπορούν να αναφερθούν οι κοινωνικές, επαγγελματικές και προσωπικές επιτυχίες ή αποτυχίες κάθε μέλους της, οι οποίες έχουν το δικό τους ιδιαίτερο αποτέλεσμα και αντίκτυπο στην οικογένεια. Επιπροσθέτως, κάθε οικογένεια, όπως και κάθε ζωντανός οργανισμός, έχει το δικό της κύκλο ζωής, από τη νηπιακή ηλικία ως και τα γηρατειά και αλλάζει ανάλογα με το μέγεθός της, τις εκάστοτε ανάγκες και τη λειτουργία της.
Σημαντικός είναι ο ρόλος της οικογένειας, όπως και κάθε ατόμου ξεχωριστά στον καθορισμό και τη διατήρηση της συνέχειας της κοινωνίας και του πολιτισμού συνολικότερα. Όπως ο γενετικός κώδικας καθορίζει το σώμα μας, έτσι και η οικογένεια, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη διατήρηση, τη μετάδοση και τη δυναμική διαμόρφωση του ήθους, των στάσεων και των δεξιοτήτων της κοινωνίας και άρα διασφαλίζει τη μετάδοση όλων αυτών των στοιχείων που ονομάζουμε πολιτισμό, από γενιά σε γενιά.
Από τα ανωτέρω εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό, η ψυχική και σωματική υγεία του ατόμου και άρα η ευημερία του και η συνέχεια της κοινωνίας. Όπως κάθε ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται και προσαρμόζεται διαχρονικά στις απαιτήσεις του περιβάλλοντός του, έτσι και η οικογένεια μέσα από τις εξελικτικές αλλαγές που υφίσταται, είναι επιφορτισμένη και με το έργο της εκπαίδευσης κάθε νέου της μέλους, για τη ζωή. Το έργο του μετασχηματισμού του βρέφους σε ένα περισσότερο ή λιγότερο αυτόνομο και αυτοδύναμο άτομο στο σύνολο που ονομάζεται κοινωνία. Ο ρόλος αυτός της οικογένειας πέρα από το αίσθημα ευθύνης που απαιτεί, προσδίδει και την έννοια της διαχρονικής συνέχειας και αναγκαιότητας στην οικογένεια, ως φορέα κοινωνικοποίησης κάθε μέλους της και άρα κάθε μέλους της κοινωνίας. Η εξίσωση άνθρωπος, οικογένεια και κοινωνία, έχει τρεις παράγοντες, οι οποίοι είναι άρρηκτα συνδεμένοι μεταξύ τους, αλληλεπιδρούν και εξελίσσονται από κοινού. Τα ψυχικά υγιή άτομα, οι ψυχικά υγιείς οικογένειες και άρα οι ψυχικά υγιείς κοινωνίες αποτελούν άμεση προτεραιότητα για τη διατήρηση του κάθε πολιτισμού και της ανθρωπότητας γενικότερα.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ Α. ΚΑΓΙΑΜΠΗΣ.
M.A. ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΝΤΙΑΝΑΠΟΛΗΣ.
ΕΠΙΣΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ‘Η ΓΑΛΗΝΗ’.
ΜΕΛΟΣ E.A.P. INTERNATIONAL.
dvdvideosoft_test_buttondvdvideosoft_youtube_video_downloader_buttondvdvideosoft_youtube_mp3_downloader_buttondvdvideosoft_youtube_iphone_downloader_buttondvdvideosoft_youtube_ipod_downloader_button