Dark Mode Light Mode

Η ομάδα των Παραμυθάδων στη Παιδόπολη

Από την ομάδα των Παραμυθάδων πήραμε το παρακάτω δελτίο που αναφέρεται από επίσκεψη τους στην Παιδόπολη. Συγκεκριμένα αναφέρει:

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, πραγματοποιήσαμε την γιορτή μας στην παιδόπολη μαζί με τα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί. Φέτος, ήταν ομολογουμένως, σαφώς καλύτερη από πέρυσι. Κι αυτό γιατί είχε ψυχή. Μια ψυχή που ακούει στο όνομα “Αδελαϊδα”. Η συντονίστρια της γιορτής. Μιας γιορτής που ξεκίνησε να σχεδιάζεται ενάμισι μήνα τώρα…ίσως και περισσότερο. Η Αδελαϊδα μπροστά κι εμείς οι υπόλοιποι από πίσω για να συμπληρώνουμε τα όποια κενά. Θα έπρεπε να ήσουν εκεί για να ζήσεις τις όμορφες και συγκινητικές στιγμές, παρόλα αυτά, θα επιχειρήσω να τα καταγράψω για τα μέλη των παραμυθάδων που δεν κατάφεραν να βρίσκιονται εκεί, αλλά και για όλους εσάς που απλά μας παρακολουθείτε.

Οι πρώτοι παραμυθάδες καταφθάνουν στην παιδόπολη με τα “πυρομαχικά” (πίτες, γλυκά, υλικά δημιουργικής απασχόλησης, κλπ). Πριν προλάβουμε να στήσουμε τον μπουφέ, κατέφθασαν και οι πρώτες “συμμαχικές δυνάμεις”. Οι κυρίες του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Αμυγδαλεώνα, Βέρα, Χαρούλα και Αργυρώ που ανέλαβαν το τμήμα της ζωγραφικής προσώπου (face painting). Αμέσως πιάσαν δουλειά και μεταμόρφωσαν τα πρόσωπα μικρών και μεγάλων σε μικρούς πίνακες ζωγραφικής. Σε ένα διπλανό τραπέζι, στήθηκε ένας άτυπος ξεχωριστός διαγωνισμός. Η Αδελαϊδα, έφερε από το σπίτι της, τις βάσεις από δύο μπισκοτόσπιτα, τα οποία έπρεπε να στολιστούν με βοηθό την φαντασία των παιδιών και υλικά, καραμέλες, παστέλια, κρακεράκια, αποξηραμένα φρούτα, κλπ. Στον διαγωνισμό αυτό συμμετείχαν τα μεγαλύτερα παιδιά της παιδόπολης, τα οποία και άφησαν την φαντασία τους ελεύθερη και ιδού το ένα αποτέλεσμα. Παράλληλα, για τα μικρότερα παιδιά, υπήρχε το εργαστήρι κατασκευής χριστουγεννιάτικου δέντρου με πράσινα χαρτονάκια, μανταλάκια και μαρκαδόρους. Εργαστήρι που επιμελήθηκε η Μαρία και που στην συνέχεια, τα δέντρα αυτά αποτέλεσαν τον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο για τα μπισκοτόσπιτα.

Η ώρα πέρασε γρήγορα και κατά τις έξι, ήρθε στην παρέα μας και η Οφηλία με το κουκλοθέατρό της. Έστησε ολόκληρο σκηνικό και παράσταση, πότε με τον Σωτήρη, πότε με το περίεργο ποντικάκι, πότε με τους τραγουδιστές της και τέλος με τον παπαγάλο ταχυδακτυλουργό. Η Οφηλία, κατάφερε να κάνει μικρούς και μεγάλους να γελάνε και να χαμογελάνε για αρκετή ώρα. Μας διασκέδασε και ψυχαγώγησε για τα καλά.

Κάπου στο ενδιάμεσο όμως και συγκεκριμένα όταν μία κούκλα της Οφηλίας ήταν ντυμένη Αϊ Βασίλης, αναρωτηθήκαμε αν είναι όντως Αυτός. Όλα τα παιδιά συμφώνησαν πως δεν είναι και τότε επιχειρήσαμε να τον φωνάξουμε δυνατά…και το κάναμε…”Έλα Αϊ Βασίλη”, ακούστηκαν τα παιδιά να φωνάζουν, μα και πάλι δεν εμφανίστηκε. Τότε ξεκινήσαμε να τραγουδάμε τα κάλαντα του Αϊ Βασίλη…κάπου προς το τέλος των καλάντων, τα φώτα έσβησαν ξαφνικά…τα παιδιά σταμάτησαν το τραγούδι και πάνω από τα δωμάτιά τους ακούστηκε ένας ήχος από κουδούνι, σαν αυτό που κρατούσαν παλιά οι δικαστές…τα παιδιά πάγωσαν…σάστισαν…κι από την πόρτα ξεπρόβαλε ο αγαπημένος άγιος των παιδιών… “ρε συ…είναι ο Αϊ Βασίλης” άκουγες να ψιθυρίζουν μεταξύ τους αρχικά, και στην συνέχεια να το φωνάζουν. Ο Άγιος Βασίλης μπήκε με χαρά στην αίθουσα χαιρετώντας όλα τα παιδιά. Κάθισε στην πολυθρόνα και άνοιξε το σάκο του. Από μέσα, άρχισε να βγάζει δώρα που πάνω τους είχαν τα γράμματα που του είχαν γράψει τα παιδιά καμιά δεκαριά μέρες πριν. Κι ο άγιος κατάφερε στα περισσότερα από αυτά, να τους φέρει αυτό που ζήτησαν. Στη συνέχεια τα παιδιά έκαναν ερωτήσεις στον άγιο και τέλος τον χαιρέτησαν με αγάπη.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την συνέχιση του κουκλουθεάτρου, αλλά και με κουβέντες μαζί με τα παιδιά. Το ραντεβού μας, ανανεώνεται για του χρόνου και ευχόμαστε σε όλους καλές γιορτές και χρόνια καλά!

Οι Παραμυθάδες ξεκινήσαμε αυτήν την γιορτή μετά από την ιδέα που έριξε στο τραπέζι η καλή μας Αδελαϊδα. Όλοι ταχθήκαμε δίπλα της να την στηρίξουμε και να φέρουμε σε πέρας την γιορτή όσο το δυνατόν καλύτερα. Μέσα από την καρδιά μας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε κάποιους ανθρώπους που μας βοήθησαν ώστε αυτή η γιορτή να γίνει πιο εύκολη…πιο όμορφη…πιο μαγική!

Ευχαριστούμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμυγδαλεώνα και τις κυρίες Βέρα Λαζαρίδου, Χαρούλα Λαβαντσιώτου και Αργυρώ Χατζηιωαννίδη για την ζωγραφική προσώπου, που αφιλοκερδώς, για περίπου τρεις ώρες, ζωγράφισαν όλους τους παρευρισκόμενους. Ευχαριστούμε την Οφηλία και το κουκλοθέατρο ΤΙΚ-ΝΙΚ, που αφιλοκερδώς μας χάρισε γέλιο και ψυχαγωγία όλη την ώρα.Τα δώρα του Αϊ Βασίλη:Τα μεγαλύτερα παιδιά και ιδιαίτερα τα κορίτσια, πήραν για δώρο από τον Αϊ Βασίλη χειροποίητα κοσμήματα που κατασκεύασε η Εύα Κεχαγιόγλου από τον Σύλλογο “Αγάπη για τον Συνάνθρωπο” μαζί με δύο μαθήτριές της από το καλλιτεχνικό τμήμα του λαογραφικού συλλόγου “Νεάπολις”, την Ελένη Τζεβελέκη και την Αναστασία Παυλίδου.Ιδιαίτερες ευχαριστίες όμως, οφείλουμε να αποδώσουμε στο κρυφό εργαστήρι του Αϊ Βασίλη στην Καβάλα, κι αυτό είναι το κατάστημα παιχνιδιών “Μεταξάς”. Εδώ, αξίζει να πούμε, ότι το κατάστημα “Μεταξάς”, όταν το προσεγγίσαμε και του εξηγήσαμε ότι θέλουμε δώρα για τα παιδιά της παιδόπολης, για μια γιορτή που ετοιμάζουμε, μας τα πρόσφερε μέσα από την καρδιά του, βάζοντας στόχο να ικανοποιήσουμε ταυτόχρονα την κάθε επιθυμία που είχαν τα παιδιά από τον Αϊ Βασίλη.Πάντα πιστεύαμε στην ενίσχυση της τοπικής αγοράς και οικονομίας. Κάτι τέτοιες πράξεις όμως, δείχνουν σε όλους μας την ανάγκη να παραμείνουμε άνθρωποι.

Σας ευχαριστούμε όλους για την χαρά που δώσατε ο καθένας σας στα παιδιά που φιλοξενούνται στην παιδόπολη. Μια ευχή θα κάνουμε σαν παραμυθάδες…”του χρόνου, να μην υπάρχει παιδόπολη”…”του χρόνου, κανένα παιδί χωρίς οικογένεια”…”του χρόνου, κανένα παιδί χωρίς αγάπη”!Καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά σε όλους.

 

 

Προηγούμενο άρθρο

6 ακόμη οικογένειες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

Επόμενο άρθρο

«Ούτε μέρα δίχως γραμμή» Εγκαινιάζεται η αναδρομική έκθεση του Γ. Ζαχαρόπουλου