Dark Mode Light Mode

Η Ομόνοια είναι ιστορία, δεν μπορεί ν’ αλλάξει όνομα

Διάβασα στο τοπικό «Χρονόμετρο» ότι πριν λίγες μέρες οι συμπαθείς ιερείς από την εκκλησία του Αγίου Παύλου Γεράσιμος Φυλακτάκης και Βασίλειος Κατσικαλάκης, επισκέφθηκαν την δήμαρχο στο γραφείο της και κατέθεσαν αίτημα μετονομασίας της οδού Ομονοίας σε οδό Αποστόλου Παύλου. Δεν ξέρω βέβαια γιατί ένα τόσο …«σοβαρό» αίτημα το κατέθεσαν οι απλοί ιερείς και όχι ο ίδιος ο μητροπολίτης του οποίου οι παρεμβάσεις, όσο να ‘ναι, έχουν κάθε φορά ένα διαφορετικό ειδικό βάρος και συζητούνται …εβρέως στην πόλη. Αλλά τέλος πάντων η κ. Τσανάκα, όπως γράφει ο συντάκτης του κειμένου Θοδωρής Σπανέλης, δέχθηκε με ενθουσιασμό την πρόταση και υποσχέθηκε μάλιστα ότι θα προχωρήσει άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες.
Δεν ξέρω πώς να σχολιάσω την συγκεκριμένη αντίδραση της δημάρχου γιατί η κ. Τσανάκα είναι αλήθεια ότι το τελευταίο διάστημα μας έχει μπερδέψει. Απάντησε έτσι στους ιερείς για να τους ξεφορτωθεί; Απάντησε έτσι γιατί είναι γνωστό ότι δεν είναι στον χαρακτήρα της να χαλάει καρδιές; Απάντησε έτσι γιατί δεν γνωρίζει ότι υπάρχει ήδη στην Καβάλα οδός Αγίου Παύλου; Ή απάντησε μ’ αυτόν τον τρόπο γιατί αγνοεί τη σχετική νομοθεσία;
Όπως και να ‘χει το θέμα οφείλουμε να ενημερώσουμε τόσο την κ. Τσανάκα όσο και τον κάθε ενδιαφερόμενο ότι ο σχετικός νόμος που προβλέπει την μετονομασία συνοικιών, οδών και πλατειών έχει αυστηροποιηθεί πολύ για τη συγκεκριμένη περίπτωση και ορίζει ρητά ότι «Η μετονομασία συνοικιών, οδών και πλατειών επιτρέπεται για εξαιρετικούς και μόνο λόγους» και προβλέπει μάλιστα και μια περίπλοκη όσο και χρονοβόρα διαδικασία (Νόμος 4071/2012, άρθρο 19, παράγραφος 2) όπου βασικό ρόλο διαδραματίζει η αποκεντρωμένη διοίκηση της Περιφέρειας και κάποιες επιτροπές που η ίδια συγκροτεί.
Όσο για την ουσία του θέματος νομίζουμε ότι η απόδοση τιμής εκ μέρους της Καβάλας έχει γίνει ήδη στον Απόστολο των Εθνών Παύλο πρώτα απ’ όλα με την ανέγερση του ομώνυμου ιερού ναού το 1905 ο οποίος μάλιστα είναι ο μεγαλύτερος και συγχρόνως ο καθεδρικός ναός της πόλης μας.
Η Καβάλα τίμησε τον Άγιο χρίζοντάς τον πολιούχο της και γιορτάζοντας κάθε χρόνο πανηγυρικά τη μνήμη του στις 29 Ιουνίου.
Ο Απόστολος Παύλος τιμήθηκε επίσης με την ονοματοδοσία (εδώ και πολλές δεκαετίες) συγκεκριμένης οδού της πόλης μας με το όνομά του στην περιοχή όπου βρίσκεται ο ομώνυμος ναός. Και η οποία οδός θα πρέπει επίσης να μετονομαστεί σε περίπτωση που η Ομόνοια πάρει το όνομα του Αποστόλου Παύλου δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν δύο διαφορετικοί δρόμοι σε μια πόλη να έχουν το ίδιο όνομα. Άρα οι δύο ιερείς θα έπρεπε να φέρουν συγχρόνως και πρόταση για μετονομασία της ήδη υπαρχούσης οδού «Αγίου Παύλου». Ίσως σε οδό «Αγίου Πέτρου». Τέλος ύψιστη τιμή αποδόθηκε στον Άγιο και με την πρόσφατη ονομασία του κεντρικού λιμανιού της Καβάλας μας σε «Κρατικός Λιμένας Καβάλας “Απόστολος Παύλος”». Τι άλλο να κάνει αυτή η πόλη για τη συγκεκριμένη περίπτωση;
Υπάρχει ακόμη και μια παλιότερη πρόταση του συμπολίτη μας Γιάννη Αντωνιάδη ο οποίος διατέλεσε στο παρελθόν και δημοτικός σύμβουλος, να ονομασθεί «οδός Αποστόλου Παύλου» ο δρόμος που ξεκινάει από το τέλος της οδού 7ης Μεραρχίας στην περιοχή του ξενοδοχείου «Εγνατία» μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων διότι στην ουσία, αυτή είναι και η διαδρομή που διένυσε ο Απόστολος Παύλος από τη Νεάπολη μέχρι την πόλη των Φιλίππων.
Τέλος θα σημείωνα ότι αν ήταν τόσο εύκολο ζήτημα η μετονομασία ενός δρόμου και με αφορμή συγχρόνως την τοποθέτηση στη διασταύρωση των οδών Ερυθρού Σταυρού και Μητροπόλεως του μνημείου των Καβαλιωτών Εβραίων που εξολοθρεύτηκαν από τους ναζί και τα χθεσινά αποκαλυπτήριά του, θα μπορούσα κι εγώ με τη σειρά μου να προτείνω στη δήμαρχο να μετονομάσουμε την οδό «Μητροπόλεως» σε οδό «Εβραίων Μαρτύρων Καβάλας»
Για την ενίσχυση μάλιστα αυτής της πρότασής μου θέλω να κάνω γνωστό στη κ. Τσανάκα ότι σε κεντρικό σημείο της πόλης της Λάρισας υπάρχει πλατεία, με το όνομα «Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής».
Όσο για την Ομόνοια, τι να πούμε; Όλη η ιστορία της σύγχρονης Καβάλας περνά μέσα απ’ αυτόν τον δρόμο. Πήρε το όνομά της το 1924 για να σηματοδοτήσει την ομόνοια ανάμεσα σε βασιλικούς και βενιζελικούς. Πέρασαν απ’ αυτόν το δρόμο όλοι οι ηγέτες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Υπάρχουν στα αρχεία της «Πρωϊνής» εκατοντάδες φωτογραφίες. Ακόμη κι ο πατριάρχης Αθηναγόρας, που επισκέφθηκε την πόλη μας το 1963, βάδισε στην Ομόνοια για να φτάσει στον Άγιο Παύλο. Βασιλείς, πρωθυπουργοί, υπουργοί, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, τμήμα του ΕΛΑΣ που απελευθέρωσε την Καβάλα στις 13 Σεπτεμβρίου του 1944, απλός κόσμος που έκανε την βόλτα του πάνω κάτω τα Κυριακάτικα απογεύματα σαν μόνη διασκέδαση μαζί με τον κινηματογράφο και που η Ομόνοια διέθετε τρεις. Όλες οι παρελάσεις μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’60 γινόταν στην Ομόνοια. Άλλοτε με φορά προς το κέντρο, άλλοτε προς το Φέσσα. Αλλά και διαδηλώσεις, πορείες (μέχρι και σήμερα), συγκρούσεις με τις αστυνομικές αρχές. Τι άλλο να πούμε. Σήμερα είναι ο εμπορικότερος δρόμος της πόλης με κάποια από τα μαγαζιά να μετρούν πολλές δεκαετίες ιστορίας ζωής και λειτουργίας. Και είμαι σίγουρος πως αν γινόταν ένα δημοψήφισμα δεν θα υπήρχε ούτε ένας Καβαλιώτης να θέλει να αλλάξει το όνομα της Ομόνοιας. Γιατί σε κάποιες περιπτώσεις το συναίσθημα είναι τόσο ισχυρό που σε καθοδηγεί με ασφάλεια και δεν μπορείς ούτε να το αγνοήσεις ούτε να το προδώσεις.
Θ.Θ.

Προηγούμενο άρθρο

Αυτή η συμφωνία δεν μετράει ;

Επόμενο άρθρο

Η εταιρεία που ενδιαφέρεται για τον ΑΟΚ: the team of future.