19 ολόκληρα χρόνια λειτουργεί στο κέντρο της πόλης (πεζόδρομος Μεγάλου Αλεξάνδρου) η καφετέρια-μπαρ «Σέντρο». Πρώτη φορά σε αυτή τη μεγάλη χρονικά περίοδο το κατάστημα είναι κλειστό λόγω απόφασης των αρμόδιων οργάνων. Το «Σέντρο» σφραγίστηκε στις 8 Ιουλίου, παραμένει κλειστό μέχρι και τις 18 Ιουλίου. Προηγήθηκαν τρεις μηνύσεις από πλευράς της Ελληνικής Αστυνομίας, αυστηρή τήρηση του νόμου που προβλέπει στη τρίτη μήνυση σφράγισμα και διακοπή λειτουργίας προσωρινά 10 ημερών. Η περιπέτεια της επιχείρησης είναι μία μόνο περίπτωση των πολλών παρόμοιων που είναι σε πλήρη εξέλιξη στην πόλη μας. Σύντομα το ίδιο «παράδειγμα» θα ακολουθήσουν κι άλλες επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ο «άλλος δρόμος» είναι μετά τις τρεις μηνύσεις να προσφύγει η κάθε επιχείρηση στα διοικητικά δικαστήρια πληρώνοντας έξοδα (κατ’ αρχήν) περίπου 5.000 ευρώ. Έτσι θα συνεχίζει να ελπίζει σε δικαίωση «κερδίζοντας» σε πρώτη φάση χρόνο. Ποιος όμως μπορεί σήμερα να πληρώσει αυτό το ποσό;
Η αρμοδιότητα των ελέγχων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ανήκει στην Ελληνική Αστυνομία. Αυτό έγινε με αφορμή την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας. Αν η δημοτική αστυνομία- η τοπική αυτοδιοίκηση γενικότερα- ήταν κάπως ελαστική, η Ελληνική Αστυνομία εξαντλεί (πάλι) την αυστηρότητα της. Στην περίπτωση του «Σέντρο» οι τρεις μηνύσεις αφορούν: Καθυστερημένη πληρωμή της ΑΕΠΙ, λειτουργία του καταστήματος αργά το βράδυ με μία πόρτα ανοιχτή, ηχορύπανση.
Η καθυστερημένη (για 10 μέρες) πληρωμή της ΑΕΠΙ δεν σημαίνει –για την ελληνική δικαιοσύνη- παράβαση. Υποθέσεις όπου η ΑΕΠΙ πληρώθηκε με πολύ μεγαλύτερη καθυστέρηση (μηνών ή και ετών) δεν καταδικάζονται στο δικαστήριο. Στην περίπτωση του «Σέντρο» η μήνυση παραμένει μήνυση κι ας πληρώθηκε η ΑΕΠΙ. Η δεύτερη παράβαση με την ανοιχτή πόρτα του καταστήματος βεβαιώθηκε ένα βράδυ που το «Σέντρο» ήταν άδειο, σε διαδικασία κλεισίματος. Κατά τους υπευθύνους της επιχείρησης και η δεύτερη μήνυση αφορά μια υπερβολή των αστυνομικών οργάνων. Με αυτά και με αυτά συμπληρώθηκαν οι τρεις μηνύσεις, τα έγγραφα στάλθηκαν στον Δήμο Καβάλας που υλοποίησε μόνο απόφαση των αστυνομικών αρχών. Οι υπεύθυνοι εξέφρασαν τα παράπονα τους προς κάθε κατεύθυνση. «Εισέπραξαν» μπόλικη κατανόηση και τίποτα πέραν αυτού.
Στο αρμόδιο τμήμα του Δήμου Καβάλας όπου απευθυνθήκαμε για περισσότερες λεπτομέρειες μάθαμε ότι την ίδια οδό σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλα καταστήματα (αυτό ίσως έχει ήδη γίνει). «Οι μηνύσεις από την Αστυνομία μας έρχονται κάθε μέρα κι είναι πολλές» λένε οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου. Συμπληρώνουν μάλιστα ότι ίδια είναι η κατάσταση σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Δηλαδή από τη στιγμή που η αρμοδιότητα των ελέγχων επανήλθε στην Αστυνομία αυτή σπεύδει σε πλήθος ελέγχων.
Κάθε έλεγχος σημαίνει μήνυση, προκύπτει από τα διάφορα στατιστικά στοιχεία. Μια αυστηρότητα άδικη, μια υπερβολή που δημιουργεί προβλήματα σε μικρομεσαίους. Αντί για ανάπτυξη, τουριστική δραστηριότητα, φέρνει ανεργία.
Με αφορμή την περιπέτεια του «Σέντρο» ενημερώθηκαν μέσω του Σωματείου των Καφεζυθοπωλών της Καβάλας όλοι οι αιρετοί. Περισσότερο αρμόδιοι είναι οι βουλευτές του Νομού που μπορούν να πετύχουν αλλαγή του Νόμου. Έγιναν επαφές και με την Α.Δ. Καβάλας αλλά οι υποσχέσεις που δόθηκαν από τους επικεφαλείς δεν διασφαλίζουν κανέναν. Όλοι οι επαγγελματίες είναι εκτεθειμένοι σε μεγάλο κίνδυνο. Για τη πιο ασήμαντη κι αμφισβητούμενη παράβαση (ή υποτιθέμενη παράβαση) είναι πιθανό να υποχρεωθούν να κλείσουν προσωρινά την επιχείρηση τους.
Ακούγεται ότι ο αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς υποσχέθηκε να καλέσει σε σύσκεψη και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τους 4 βουλευτές. Η τοπική αυτοδιοίκηση πιέζεται να παρέμβει προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση. Κάτι που θα προστατεύσει και τις υγειονομικές επιχειρήσεις και την διαδικασία της ψυχαγωγίας, της διασκέδασης αυτών που επισκέπτονται τώρα το Καλοκαίρι την πόλη μας. Σίγουρα κάτι πρέπει να γίνει αφού ένα σωρό κόσμος οδηγείται ως πρόβατο στη σφαγή για ασήμαντο λόγο.
—