Από τις 23 Ιουλίου βιώνουν τη δική τους οδύσσεια οι σχολικοί φύλακες που τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Η βουλή είχε ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο στις 17/7, ημέρα κατά την οποία βρέθηκαν στην Αθήνα όλοι οι σχολικοί φύλακες. Ακόλουθα δρομολογήθηκαν διάφορες επαφές, διάφορες κινητοποιήσεις όπως συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες προκειμένου οι σχολικοί φύλακες να ανατρέψουν τα δεδομένα. Αυτό δυστυχώς δε στάθηκε εφικτό.
Μία και μοναδική αναδίπλωση διαφαίνεται κι αυτή σχετίζεται με τους τρίτεκνους οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα θα ενταχθούν στην ομάδα που θα εξαιρεθεί από το καθεστώς διαθεσιμότητας. Ειδικότερα, δεν αποκλείεται οι τρίτεκνοι να παραμείνουν ως δημοτικοί υπάλληλοι, ή να τοποθετηθούν ως βοηθητικό προσωπικό σε υπηρεσίες του υπουργείου υγείας. Διαβεβαιώσεις μπορεί να έχουν δοθεί αν και ακόμη δεν υπάρχει καταχωρημένο κάτι επίσημο.
36 ήταν οι σχολικοί φύλακες της Καβάλας όταν επιβλήθηκε το μέτρο της διαθεσιμότητας. Εξ αυτών, 4 άτομα έχουν «διασωθεί» εξαρχής, ενώ άλλα 6 – 7 άτομα θα «διασωθούν» επίσης εάν όντως εφαρμοστούν τα υπεσχημένα. Οι σχολικοί φύλακες ζούνε καθημερινά συνθήκες αβεβαιότητας και λαμβάνουν το 70% των αποδοχών τους χωρίς να κάνουν το παραμικρό. Κάτι που σύμφωνα με τα λεγόμενα του Λάσκαρη Κοντογεωργίου αποδεικνύεται φοβερά ψυχοφθόρο. Έτσι πορεύονται μέχρι τις 23 Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία θα λήξει το καθεστώς διαθεσιμότητας.
Επιπλέον, η προσφυγή των ντόπιων σχολικών φυλάκων στη δικαιοσύνη δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αφού η απόφαση ήταν περισσότερο πολιτική και δεν εισήρθε στην ουσία του προβλήματος. Ενώ σε άλλες περιοχές όπως η Κρήτη, τα Γρεβενά και η Κοζάνη οι δικαστικές αποφάσεις ήταν θετικές, δυστυχώς η απόφαση των καβαλιώτικων δικαστηρίων επί των ασφαλιστικών μέτρων δεν ήταν ευνοϊκή για τους εργαζόμενους.
Άλλη μια μεγάλη κινητοποίηση σχεδιάζουν για τις 13 Φεβρουαρίου οι σχολικοί φύλακες, οι οποίοι θα ξεκινήσουν μια αυτοκινητοπομπή, το «Καραβάνι Ζωής, Ρήξης και Ανατροπής» από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Αθήνα. Πρόκειται να περάσουν από πολλές πόλεις έως ότου φτάσουν στην πρωτεύουσα στις 14 του μήνα. Η αυτοκινητοπομπή θα γίνει με ΙΧ τα οποία θα μπαίνουν σε κάθε πόλη και από την Καβάλα θα περάσουν περίπου στις 10:00 το πρωί της ερχόμενης Πέμπτης. Στην κινητοποίηση θα μετέχουν και οι καβαλιώτες αν και το κόστος είναι αρκετά μεγάλο. Παρόλα αυτά δηλώνουν έτοιμοι να αγωνιστούν μέχρις εσχάτων.
Διαμαρτύρονται, όπως αναφέρουν, για μια ακόμη φορά ενάντια «στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις, στο ξεπούλημα σε ιδιώτες κάθε δημόσιου αγαθού, στο ξεθεμελίωμα του κοινωνικού κράτους και ενάντια στην τρόικα».
Οι σχολικοί φύλακες διαμαρτύρονται για τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις αλλαγές στο κοινωνικό κράτος και την παρουσία της τρόικας. Απευθύνουν, δε, κάλεσμα σε όλους τους φορείς, ομοσπονδίες και συλλογικότητες να συμμετέχουν στην κινητοποίηση.
Οι κινητοποιήσεις κλιμακώνονται, καθώς στα τέλη Μαρτίου ολοκληρώνεται το 8μηνο της διαθεσιμότητας και αρχίζουν οι απολύσεις δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων. Όπως όλα δείχνουν, οι πρώτες απολύσεις «διαθεσίμων» που δεν απορροφήθηκαν σε κενές θέσεις του δημοσίου, θα αρχίζουν από τις τάξεις των σχολικών φυλάκων και των δημοτικών αστυνομικών.
Οι απολύσεις αυτές, που εκτιμώνται περί τις 2.000, θα καλύψουν αφενός το κενό των περίπου 400 που υπολείπονται του μνημονιακού στόχου της πρώτης φάσης των 4.000 απομακρύνσεων, αφετέρου θα προσμετρηθούν στις επιπλέον 11.000 απολύσεις που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα για το 2014.
Στο «Καραβάνι Ζωής, Ρήξης και Ανατροπής» των σχολικών φυλάκων θα συμμετέχουν, όπως ανακοίνωσαν και οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής κατά της εξόρυξης χρυσού.