Η διοίκηση των ιδιοκτητών ταξί «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» βρέθηκε χθες στην εισαγγελία Καβάλας, στο λιμεναρχείο, μίλησε με το διοικητή της τροχαίας, επισκέφθηκε τη διεύθυνση συγκοινωνιών στο διοικητήριο, συνάντησε τον αντιπεριφερειάρχη Θ. Μαρκόπουλο.
Ζήτησε την τήρηση της νομοθεσίας, καθώς το βράδυ της Τετάρτης στην άφιξη του πλοίου «Νήσος Ρόδος» οι πρόσφυγες που ήταν επιβάτες του, βρέθηκαν όλοι στο πρακτορείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ, με δρομολόγια που εκτέλεσαν από το λιμάνι αστικά λεωφορεία.
Οι ιδιοκτήτες των ταξί κατήγγειλαν την παρουσία των Αστικών Λεωφορείων στο λιμάνι και τα δρομολόγια που το βράδυ της Τετάρτης εκτέλεσαν, θεωρώντας ότι όλα αυτά είναι παράνομα.
Ας δούμε τι έγινε την Τετάρτη το βράδυ: Εκ των προτέρων ήταν γνωστό ότι το «Νήσος Ρόδος» φέρνει 1800 επιβάτες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι πρόσφυγες από τη Συρία. Από νωρίς το απόγευμα δημιουργήθηκε μεγάλη ουρά ταξί τα οποία στάθμευαν το ένα πίσω από το άλλο μέσα στο λιμάνι. Οι ταξιτζήδες είδαν ανάμεσα στα κτήρια του τελωνείου και της αίθουσας επιβατών αστικά λεωφορεία, πολλά σε αριθμό. Απόρρησαν για την παρουσία τους. Στις 10 παρά τέταρτο το βράδυ της Τετάρτης, κατέπλευσε το πλοίο «Νήσος Ρόδος». Οι επιβάτες έτρεξαν από το πλοίο προς τα αστικά λεωφορεία κι όσοι δεν το έπραξαν έτυχαν της ειδικής καθοδήγησης και από προσωπικό του Αστικού ΚΤΕΛ, κυρίως όμως από προσωπικό του υπεραστικού ΚΤΕΛ, που ήταν στο σημείο. Στο σημείο βρίσκονταν και ο πρόεδρος του αστικού ΚΤΕΛ Στράτος Μακρογιαννίδης. Το λιμεναρχείο που δέχθηκε αμέσως διαμαρτυρίες από τους ιδιοκτήτες ταξί, έλεγε ότι όλα γίνονταν νόμιμα, καθώς το κεντρικό λιμάνι είναι αφετηρία γραμμών του αστικού ΚΤΕΛ.
Αυτή η συνεννόηση των δύο ΚΤΕΛ είχε ως αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων να μεταφερθούν με μπλε αστικά λεωφορεία στο υπεραστικό ΚΤΕΛ από το οποίο στη συνέχεια ταξίδεψαν για τη Θεσσαλονίκη.
Ελάχιστοι χρησιμοποίησαν για το ίδιο ταξίδι ταξί, κι όταν δεν υπήρχαν αστικά λεωφορεία να μεταφέρουν τους πρόσφυγες στο υπεραστικό ΚΤΕΛ, τότε μόνο γέμισαν τρία τουριστικά λεωφορεία, που περίμεναν στο παρακείμενο πάρκινγκ. Εντύπωση προκάλεσε ότι οδηγίες στους πρόσφυγες έδιναν κι άνδρες που γνώριζαν την αραβική γλώσσα, οι οποίοι κι αυτοί τους καθοδηγούσαν προς τα αστικά λεωφορεία.
Προσωπικό του λιμεναρχείου Καβάλας πήρε μέτρα τροχαίας σε όλη τη διαδρομή από τα παλιά ψαράδικα μέχρι το πρακτορείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ. Αστικά λεωφορεία άφηναν τους επιβάτες στην οδό Αβέρωφ, εκεί όπου δεν υπάρχει στάση αστικών λεωφορείων. Εκεί μάλιστα απειλήθηκε επεισόδιο, ανάμεσα σε ιδιοκτήτες ταξί και οδηγούς αστικών λεωφορείων.
Αυτή η συνεργασία των δύο ΚΤΕΛ είχε ως αποτέλεσμα πολύ γρήγορα όλοι οι επιβάτες του πλοίου «Νήσος Ρόδος» να μετακινηθούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία στο υπεραστικό ΚΤΕΛ, έτσι η περιοχή του λιμανιού άδειασε γρήγορα, ενώ απογοητευμένοι έφευγαν οι ιδιοκτήτες των ταξί, που κατηγορούσαν το αστικό ΚΤΕΛ για αθέμιτο ανταγωνισμό.
Χθες το πρωί το θέμα συζητήθηκε ευρύτερα. Το σωματείο ταξί και το EUROTAXI διαμαρτυρήθηκαν εντόνως. Το λιμεναρχείο Καβάλας ισχυρίζεται ότι το περιστατικό της Τετάρτης δεν θα επαναληφθεί. Σημειώνει ωστόσο ότι μέσα στο λιμάνι θα πρέπει να μπαίνουν μόνο οκτώ αυτοκίνητα ταξί, γιατί εκ του νόμου αυτές οι θέσεις έχουν ορισθεί γι΄ αυτού του είδους τ΄ αυτοκίνητα.
Το βράδυ της Τετάρτης το υπεραστικό ΚΤΕΛ Καβάλας εκτέλεσε 22 δρομολόγια, από την Καβάλα προς τη Θεσσαλονίκη.
Άνθρωπος του αστικού ΚΤΕΛ Καβάλας είπε στην εφημερίδα μας, μάλλον ανεπίσημα, ότι τα λεωφορεία που έκαναν τα δρομολόγια από το λιμάνι στο πρακτορείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ, την Τετάρτη το βράδυ, ήταν μισθωμένα.
Την ώρα του περιστατικού που προαναφέραμε την Τετάρτη, στο χώρο του λιμανιού ήταν και ο πρόεδρος του οργανισμού λιμένα Χρήστος Ηλιάδης.