Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, εκδήλωση και ταυτόχρονα τελετή εγκαινίων έκθεσης 200 φωτογραφιών με θέμα τον Αη Στράτη. Πρόκειται για το αρχείο Βασίλη Μανικάκη, που παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 2000 σε έκθεση στην Αθήνα, αρχείο που ανακάλυψε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος και πρωτοπαρουσίασε στο πλαίσιο έκθεσης η πρώην υπουργός Αιγαίου Ελισάβετ Παπαζώη.
Στην εκδήλωση παρέστη ο Βύρωνας Μανικάκης, ο μικρότερος γιος του φωτογράφου, ο οποίος αναγνώρισε ότι η έκθεση άργησε να έρθει στην Καβάλα. Ήταν ταυτόχρονα μια εκδήλωση που απέδειξε πόσο στενά συνδεδεμένη είναι η Καβάλα με τον Αη Στράτη, υπό την έννοια ότι εκεί, την δύσκολη περίοδο για την χώρα μας, υπήρχαν εξόριστοι Καβαλιώτες.
Ο Βασίλης Μανικάκης ήταν ένας αυτοδίδακτος φωτογράφος που άρχισε να φωτογραφίζει πάσης φύσεως δραστηριότητες στον Αη Στράτη.
Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες του από το 1940 μέχρι το 1970 χωρισμένες σε δύο κατηγορίες, στη δραστηριότητα των ντόπιων και στη δραστηριότητα των εξόριστων.
Στην πορεία ο αυτοδίδακτος φωτογράφος που ασκούσε ταυτόχρονα και άλλα επαγγέλματα, έμαθε τα μυστικά της φωτογραφίας από έναν εξόριστο στο νησί του Αη Στράτη, φωτογράφο.
Η εκδήλωση απέδειξε ότι υπάρχουν άνθρωποι και οικογένειες που προέρχονται από τον Αη Στράτη και μένουν στην Καβάλα, αρκετοί μάλιστα εκπρόσωποι αυτών των οικογενειών ήταν στην εκδήλωση του Σαββάτου.
Παρόντες ήταν και μίλησαν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Καλαντζής, ο Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, ο Δήμος Ζαχαριάδης και ο Φάνης Γκερλεκτσής από την Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ.
Δεν μπόρεσε να παραστεί στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Αη Στράτη κ. Μακρής, λόγω κακοκαιρίας.
Οι φωτογραφίες στο ισόγειο, είναι φωτογραφίες από τη δραστηριότητα των κατοίκων του Αη Στράτη. Στον πρώτο όροφο υπάρχουν φωτογραφίες από τη δραστηριότητα των εξόριστων. Κάποιοι σκοτώθηκαν από έναν κεραυνό που έπεσε στον καταυλισμό των εξόριστων. Άλλοι εμφανίζονται την ώρα που φτάνουν στο νησί, στον τόπο εξορίας τους. Υπάρχουν επίσης φωτογραφίες από γάμους που γίνονται στον Αη Στράτη μεταξύ εξόριστων, ενώ σημαντικό ρόλο στην ιστορία του νησιού παίζει καταστροφικός σεισμός που παρόλα αυτά δεν εμπόδισε τον Αη Στράτη να αναπτυχθεί.
«Ευχαριστώ τον Βύρωνα Μανικάκη για την έκθεση που έφερε στην Καβάλα» είπε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος που σημείωσε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην Καβάλα και στον Αη Στράτη.
Ο Κώστας Παπακοσμάς αναφέρθηκε σε αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου τις δεκαετίες του 1950 και 1960 όπου οι συγγενείς των εξόριστων Καβαλιωτών ζητούσαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας να πάρει πρωτοβουλίες για να επανέλθουν στην πόλη.
Το Δημοτικό Συμβούλιο εμφανίζεται να αποφασίζει ομόφωνα κάτι τέτοιο, πολλές φορές όμως και μόνο η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δημιουργεί την παραπομπή στη δικαιοσύνη όλων των μελών του.
Όπως είπε ο Κώστας Παπακοσμάς, περίπου 20 Καβαλιώτες είχαν εξοριστεί στο τέλος της δεκαετίας του ’50 όταν συνολικά οι εξόριστοι στο νησί ήταν περίπου 800.
Ο Χρήστος Καλιτζόγλου που μίλησε ειδικότερα για τους Καβαλιώτες που ήταν εξόριστοι στον Αη Στράτη αναφέροντας πρόσωπα, ονόματα, καταγωγή, επαγγελματική ιδιότητα, μίλησε για την ιστορία αυτών των ανθρώπων αλλά και για τους εξόριστους που κατάφεραν να δραπετεύσουν από το νησί. Μεταξύ αυτών που εξορίστηκαν στον Αη Στράτη είπε ο Χρήστος Καλιντζόγλου ήταν ο πρώην Δήμαρχος Καβάλας Νίκος Παρτσαλίδης και ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Κώστας Βλήτος.