Dark Mode Light Mode
Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο Διοικητήριο
Η τροχαία ήταν το Σάββατο στη Λαϊκή – Αναστάτωση και διήμερη αποχή δημοτικής αστυνομίας
Ο γιατρός ήταν τυχερός

Η τροχαία ήταν το Σάββατο στη Λαϊκή – Αναστάτωση και διήμερη αποχή δημοτικής αστυνομίας

Συνεχίζεται η αναστάτωση στη δημοτική αστυνομία Καβάλας, λόγω των γνωστών εξελίξεων στην Αθήνα. Σήμερα Δευτέρα το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει αρκετά παρά το ότι φαίνεται ότι τα πράγματα θα έχουν αρνητική έκβαση.

Η κυβέρνηση αλλάζει το δεδομένα στη δημοτική αστυνομία, σε όλη την Ελλάδα, χωρίς ν΄ αποκλείονται ακόμη και απολύσεις. Οι δημοτικοί αστυνομικοί στο Δήμο Καβάλας απείχαν της δραστηριότητάς τους το Σάββατο και την Κυριακή. Έτσι το Σάββατο μετά από πολύ καιρό, μετά από πολλά χρόνια, εμφανίστηκαν στην οδό Ερυθρού Σταυρού, για να διευκολύνουν την κίνηση προς τη λαϊκή αγορά, τροχονόμοι, οι οποίοι όχι μόνο ρύθμισαν την κυκλοφορία, αφαίρεσαν πινακίδες από τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, βεβαίωσαν κλήσεις για παράνομη στάθμευση.

Γενικά το Σάββατο η τροχαία Καβάλας έκανε αισθητή την παρουσία της στο κέντρο της πόλης, αφού το απόγευμα της ίδιας ημέρας έγινε μπλόκο για χρήση προστατευτικού κράνους σε δικυκλιτιστές μπροστά ακριβώς από τα γραφεία της δημοτικής αστυνομίας.

Έξω από τα γραφεία της δημοτικής αστυνομίας υπάρχουν ανακοινώσεις της πανελλαδικής διαμαρτυρίας του κλάδου, αλλά και πινακίδες που εξηγούν ότι το σαββατοκύριακο η υπηρεσία ουσιαστικά δεν λειτουργούσε.

Υπέρ της δημοτικής αστυνομίας είναι οι δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα. Χθες το απόγευμα επρόκειτο να συνεδριάσει εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ.

Σήμερα το πρωί δημοτικοί αστυνομικοί από την Καβάλα και τη Δράμα, ταξιδεύουν με λεωφορείο στην Αθήνα, για να λάβουν μέρος σε μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Οι υπόλοιποι – οι δημοτικοί αστυνομικοί που θα μείνουν στην Καβάλα – αναμένεται να λάβουν μέρος στη στάση εργασίας της ομοσπονδίας δημοτικών υπαλλήλων. Ως εκ τούτου ούτε σήμερα θα λειτουργήσει η δημοτική αστυνομία Καβάλας.

Σήμερα η δημοτική αστυνομία Καβάλας έχει πενήντα τρία άτομα, από πλευράς οργανικών θέσεων. Η δύναμή της ουσιαστικά αριθμεί 40-43 άτομα. Τα περισσότερα από αυτά προσελήφθησαν μέσω ΑΣΕΠ επί Στάθη Εριφυλλίδη, το έτος 2005, που ουσιαστικά δημιουργήθηκε η δημοτική αστυνομία Καβάλας. Υπάρχουν πέντε δημοτικοί αστυνομικοί που προσελήφθησαν χωρίς ΑΣΕΠ πριν το 1999, οι οποίοι ουσιαστικά έχουν προτεραιότητα με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, στη διαδικασία των απολύσεων.

Ο αντιδήμαρχος δημοτικής αστυνομίας Σάββας Εμφιετζής, έκανε δηλώσεις τόσο την Παρασκευή, όσο και το Σάββατο, υποστηρίζοντας την λειτουργία της δημοτικής αστυνομίας. Ο Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, έγραψε για το ίδιο θέμα το ακόλουθο κείμενο:

 

«Καταπολέμηση του παραεμπορίου, έλεγχος των καταστημάτων, επιδόσεις εγγράφων και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις: σε αυτούς τους τομείς αναμένεται να συνδράμουν οι περίπου 3.500 δημοτικοί αστυνομικοί όταν μεταταγούν στην ΕΛΑΣ.

Σήμερα η Δημοτική Αστυνομία έχει πολύ περισσότερες αρμοδιότητες από τις παραπάνω. Ασχολείται με όλες σχεδόν τις πταισματικές παραβάσεις. Μεγάλο φόρτο όμως έχει με τις αυθαίρετες κατασκευές. Σε κάθε έλεγχο συμμετέχουν δύο τουλάχιστον αστυνομικοί, οι οποίοι μηνύουν τον παραβάτη, και ένας ακόμη, ο οποίος συντάσσει την έκθεση μηνύσεως και τη στέλνει στην Εισαγγελία.

Αν πρόκειται να κάνουν την ίδια δουλειά, γιατί να υποστούν την ταλαιπωρία της μετακίνησης σε άλλη Υπηρεσία; Γιατί οι ίδιες οι Υπηρεσίες να μπερδευτούν με την αθρόα και αιφνίδια ένταξη χιλιάδων υπαλλήλων; Οι οποίοι μάλιστα ενδέχεται να μη χωράνε στα γραφεία; Και πώς θα πληρωθούν οι καινούργιες στολές, τα αυτοκίνητα, ο γενικότερος υλικοτεχνικός εξοπλισμός;

Αν μάλιστα οι αρμοδιότητες των δημοτικών αστυνομικών στο καινούργιο τους πόστο θα είναι λιγότερες, τότε ο παραλογισμός γίνεται μεγαλύτερος.

Περισσότερο με ξήλωμα της κάλτσας φαντάζει. Με σταδιακή μείωση των καθηκόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με αποψίλωσή της από αρμοδιότητες που της είχαν απονεμηθεί στο παρελθόν, χάρη στην αντίληψη όλης της κοινωνίας ότι ο Δήμος θα τα κατάφερνε καλύτερα λόγω της αμεσότητας και της εγγύτητας προς τον κόσμο και τα προβλήματά του.

Να λοιπόν τι προκύπτει από την απόφαση μετάταξης των δημοτικών αστυνομικών: η επιστροφή του σκληρού, μονοδιάστατου, αυταρχικού και αθηνοκεντρικού κράτους.

Μήπως η αντίδραση των δημάρχων πρέπει να είναι απρόβλεπτη; Μήπως πρέπει να διεκδικήσουμε εμείς την ΕΛΑΣ, ώστε να γίνει δημοτική αστυνομία κατά το πρότυπο της γερμανικής ή της αμερικανικής; Να τι αξίζει να αντιγράψουμε! Μήπως αξίζει στον ελληνικό λαό μια αστυνομία δημοκρατική, εξειδικευμένη, επιστημονική και ευέλικτη, που θα αναλαμβάνει σε πανελλήνιο επίπεδο μόνο τις πολύ σοβαρές υποθέσεις;»

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο Διοικητήριο

Επόμενο άρθρο

Ο γιατρός ήταν τυχερός