Χωρίς προηγούμενη κοινοβουλευτική εμπειρία, η Αλεξάνδρα Τσανάκα τον περασμένο Γενάρη κατάφερε να είναι μία εκ των τριών κυβερνητικών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Η θητεία της όμως μόνο εύκολη δε θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί. Ήταν σύντομη και σημαδεύτηκε από τη μακρά σκληρή διαπραγμάτευση για τη συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους, από τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στην οποία βρέθηκε η χώρα, από τη δική της διαφωνία στην υπερψήφιση του τρίτου μνημονίου και φυσικά από το διαχωρισμό της αριστερής πλατφόρμας και τη δημιουργία του κόμματος Λαφαζάνη. Έτσι, η πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι και πάλι υποψήφια βουλευτής με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Ενότητας.
Λίγες μόλις ημέρες πριν τις εκλογές της 20η Σεπτεμβρίου η κ. Τσανάκα μας ομολόγησε την ιδιαίτερη τιμή που ένιωσε τον Ιανουάριο όχι μόνο να εκλεγεί αλλά και να είναι και η πρώτη γυναίκα βουλευτής στην καβαλιώτικη ιστορία. Η κ. Τσανάκα όταν ετοίμαζε τις αποσκευές της για την Αθήνα ονειρευόταν ότι θα βοηθούσε αποτελεσματικά τον τόπο της, μετέχοντας σε διαβουλεύσεις και ψηφίζοντας νομοθετήματα. Βοηθώντας ωστόσο στη σύνταξη νομοθετημάτων διαπίστωσε πόσο δύσκολη διαδικασία ήταν όταν μεσολαβούσαν θέματα όπως η εξυπηρέτηση κάποιων συμφερόντων. Άρα η περίοδος ήταν σύντομη, σκληρή αλλά σίγουρα εποικοδομητική.
Αρκετά νωρίς, η Αλεξάνδρα Τσανάκα αντιλήφθηκε ότι θα ήταν δύσκολη η υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων. Περίπου στις αρχές Απρίλη έλαβε το πρώτο μήνυμα ότι το προεκλογικό πρόγραμμα δε θα έβρισκε εφαρμογή στη μετεκλογική ελληνική πραγματικότητα. Οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές «τσαλακώθηκαν» όταν προσπάθησαν να προωθήσουν το θέμα της παραχώρησης των στρατοπέδων στην καβαλιώτικη κοινωνία. Όσες προσπάθειες καταβλήθηκαν προκειμένου να συναντηθούν με τον αρμόδιο υπουργό άμυνας ή να συνεννοηθούν με άλλα κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έπεφταν στο κενό.
Η κ. Τσανάκα ένιωσε αρκετά απογοητευμένη όταν τρεις φορές βρέθηκε στη βουλή αναμένοντας απάντηση στην επίκαιρη σχετική ερώτηση, αλλά ο Πάνος Καμμένος δεν εμφανίστηκε. Έτσι συμπέρανε ότι η υπόθεση της παραχώρησης του στρατοπέδου είναι μια χαμένη υπόθεση. Η πρωτοβουλία της δημάρχου Καβάλας για τη φιλοξενία συναυλιών στις εγκαταστάσεις ήταν προς την ορθή κατεύθυνση έστω κι αν η Αλεξάνδρα Τσανάκα διαφωνεί με τις επιμέρους λεπτομέρειες της διοργάνωσης.
Οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν αναλάβει να προωθήσουν την προεργασία των προκατόχων τους αναφορικά με τροποποίηση σχετική με τη ΒΦΛ και τον ειδικό φόρο για το φυσικό αέριο. Ζητούμενο βεβαίως δεν ήταν να εξοικονομηθούν εννέα εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να τα βάλει στην τσέπη του ο βασικός μέτοχος της εταιρείας. Ζητούμενο ήταν να τεθούν κάποιοι κανόνες. Η τροποποίηση συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο για το μίνι ασφαλιστικό αλλά άνευ ασφαλιστικών δικλείδων και χωρίς την υπογραφή του κ. Λαφαζάνη. Επομένως, η τροποποίηση δεν κάλυπτε τις προϋποθέσεις που είχαν θέσεις οι τρεις καβαλιώτες βουλευτές, οι οποίοι προσπάθησαν να τη διαφοροποιήσουν και όχι να την αποσύρουν.
Η κ. Τσανάκα υπεραμύνθηκε της θέσεως που διατήρησε αναφορικά με την αξιοποίηση των Λουτρών Ελευθερών από ιδιώτη, υπενθυμίζοντας ότι κάθε χρόνο η νομαρχία δαπανούσε χρήματα για τις εγκαταστάσεις χωρίς να παρεμβαίνει στο φυσικό περιβάλλον και χωρίς να ξεπουλά τις ιαματικές πηγές. Η προστασία του χώρου όπως αυτός εξασφαλίσθηκε μέσω της ανακηρύξεώς του σε ιστορικό τόπο είναι λόγος ώστε να καμαρώνει η κ. Τσανάκα. Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει με τους ιδιώτες επενδυτές, διευκρίνισε η υποψήφια βουλευτής, αρκεί να μη «σκλαβώνουν» το νερό που είναι δημόσιο αγαθό και δε ξεπουλιέται. Η πρωτοβουλία των πολιτών που είχε δραστηριοποιηθεί για το συγκεκριμένο θέμα κέρδισε τον πόλεμο, εξασφαλίζοντας την προστασία του χώρου και του φυσικού περιβάλλοντος. Η όποια καθυστέρηση παρατηρήθηκε στη διαδικασία δεν οφείλονταν στην πρωτοβουλία των πολιτών αλλά στο αίτημα που είχε καταθέσει η προηγούμενη διοίκηση της περιφερειακής ενότητας Καβάλας.
Σχετικά με την άποψη του κ. Λαφαζάνη ενόσω ήταν αρμόδιος υπουργός για την τοποθέτηση πλωτού σταθμού LNG στο θαλάσσιο κόλπο της Καβάλας, η κ. Τσανάκα μεταφέρει τις απόψεις του βάσει των οποίων εκείνος αναφερόταν στον ιδιωτικό σταθμό της Αλεξανδρουπόλεως και όχι σε εκείνον της ΔΕΠΑ.
Πολλοί κατηγορούν τους βουλευτές για τα προνόμια και τις παροχές που απολαμβάνουν. Έχοντας πλέον την εμπειρία, η κ. Τσανάκα εξήγησε ότι η διαβίωσή της στην Αθήνα ήταν ακριβότερη από εκείνη στην Καβάλα. Κατά την άποψή της, οι βουλευτικές παροχές και αμοιβές θα πρέπει να καθορίζονται βάσει των εισοδηματικών κριτηρίων. Από τα 4.900 ευρώ που εισέπραττε η πρώην βουλευτής ποσό άνω των 3.000 ευρώ κάλυπτε ανελαστικές δαπάνες.
Σχολιάζοντας τα πεπραγμένα του πρώην υπουργού οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, η κ. Τσανάκα τόνισε πως έκανε πολύ καλά τη δουλειά του, να καταστήσει δηλαδή το ζήτημα της ελληνικής οικονομικής κρίσης ως ευρωπαϊκό ή ακόμη και παγκόσμιο θέμα συζητήσεως. Η υποψήφια βουλευτής ΛΑΕ δήλωσε φανατική οπαδός της Ζωής Κωνσταντοπούλου, θεωρώντας ότι ήταν η καλύτερη πρόεδρος της βουλής και μάλιστα υπό ιδιάζουσες συνθήκες.
Η Αλεξάνδρα Τσανάκα εξομολογήθηκε ότι κατέβαλε τεράστια προσπάθεια ώστε να παραμείνει στο ΣΥΡΙΖΑ. Όταν όμως το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης κατέρριπτε τις προεκλογικές δεσμεύσεις βάσει των οποίων ήταν υποψήφια βουλευτής, τότε η κ. Τσανάκα διαισθάνθηκε όσα ερχόταν. Στο βασικό πυρήνα των 15 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που αποτέλεσαν το θεμέλιο λίθο για τη ΛΑΕ προσχώρησαν κι άλλες αριστερές δυνάμεις που στηρίζουν το εγχείρημα. Η ΛΑΕ υποστηρίζει ότι προκειμένου να εφαρμοστεί το προεκλογικό της πρόγραμμα υπό τις παρούσες συνθήκες αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, μόνο εάν αυτό κριθεί απολύτως απαραίτητο.
Η κ. Τσανάκα σχολίασε την τηλεμαχία των δύο πολιτικών αρχηγών που παρακολούθησε το βράδυ της Δευτέρας κι όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αν κλείναμε τα μάτια κι απλώς τους ακούγαμε θα διαπιστώναμε ότι μεταξύ τους δεν υπάρχουν διαφορές. Ακόμη κι αν δε συνεργαστούν στο πλαίσιο κάποιου κυβερνητικού σχηματισμού, μάλλον ο ένας θα στηρίζει τον άλλον αφού οι απόψεις τους συγκλίνουν. Αν τα δύο κόμματα είχαν διαφορετικές απόψεις τότε ίσως να είχε ουσία η τηλεμαχία και να βοηθούσε τους τηλεθεατές να κατανοήσουν. Από τη στιγμή λοιπόν που οι δυο τους λένε τα ίδια δεν είναι παράξενη η ισοπαλία που καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις».