Dark Mode Light Mode

Η φετινή συμμετοχή του Π. Λεμοντζή στο ΦΦΘ

«Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική. Το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου… Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου…»

Πλευρά άλλαξε χθες ο Παύλος Λεμοντζής, που συνήθως στη διάρκεια των συνεντεύξεων τύπου κάθεται με τους συναδέλφους δημοσιογράφους, ωστόσο προς χάρη της συγκεκριμένης συνεντεύξεως βρέθηκε να παρουσιάζει τη φετινή συμμετοχή του στο Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου με την παράλληλη εκδήλωση «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική», η οποία θα φιλοξενηθεί με ελεύθερη είσοδο στις 9:00 το βράδυ του Σαββάτου 11 Αυγούστου στις φυλακές του Κάστρου.

Πέρσι ο Παύλος Λεμοντζής είχε λάβει μέρος στη διοργάνωση με την Ομάδα X-οδός και την παρουσίαση της δουλειάς «Παπαδιαμάντη φως!» Φέτος για πρώτη φορά ο Παύλος Λεμοντζής συνεργάζεται με τη μαέστρο Μαρία Σγουρίδου και τον μουσικό Θόδωρο Κατάκαλο, στην προετοιμασία ενός θεατρικού αναλογίου αφιερωμένου στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη, «Άξιον Εστί».

Η Μαρία Σγουρίδου εξήγησε ότι το λαϊκό ορατόριο του Μίκη Θεοδωράκη προσπαθεί να παντρέψει διάφορα είδη μουσικής. Η δε επιλογή του έργου οφείλεται αφενός στην περσινή συμπλήρωση των εκατό ετών από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη κι αφετέρου στον αφιερωματικό χαρακτήρα του φεστιβάλ σε Έλληνες ποιητές. Τεράστια ήταν η προσπάθεια που καταβλήθηκε ώστε να προετοιμασθεί η συνολική αυτή δουλειά.

Ο Θόδωρος Κατάκαλος ομολόγησε την μακροχρόνια αδυναμία που τρέφει στον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΦΦΘ Θοδωρή Γκόνη για το μέχρι σήμερα πολυεπίπεδο έργο του και τους χαμηλούς τόνους που επιμένει να κρατά. Αποκάλυψε επίσης ότι μικρό παιδί είχε δεχθεί ως δώρο από τον πατέρα του ένα 45αρι δισκάκι με το «Δοξαστικό», κάτι που τον συνεπήρε από τότε. Ευτυχισμένος δήλωσε ο κ. Κατάκαλος για τη δυνατότητα συμμετοχής που του δόθηκε ενώ υποσχέθηκε ότι η επόμενη δουλειά θα είναι κλάσεις ανώτερη.    

Το Λαϊκό Ορατόριο του Μίκη Θεοδωράκη θα ερμηνεύσουν τα μέλη της μικτής πολυφωνικής χορωδίας του Μορφωτικού – Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Περάμου Καβάλας.

Ο Οδυσσέας Ελύτης είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες και όχι μόνο, ποιητές του εικοστού αιώνα. Γεννήθηκε το έτος 1911, ξημερώματα της 2ας Νοεμβρίου, στο Ηράκλειο Κρήτης. Η πρώτη του προσπάθεια για να γράψει ποιήματα έγινε το 1929 (σε ηλικία 18 ετών). Σ’ αυτά τα πρώτα ποιήματα φαίνεται η επίδραση του Καβάφη πάνω στον Ελύτη. Το 1960, το Άξιον Εστί που πρωτοκυκλοφόρησε το 1959, βραβεύεται με το Α’ Κρατικό Βραβείο Ποίησης.

Το 1979, ο Οδυσσέας Ελύτης βραβεύεται με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για την ποίησή του, που με φόντο την ελληνική παράδοση, με αισθηματοποιημένη δύναμη και πνευματική οξύνοια ζωντανεύει τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργία κατά το σκεπτικό της βράβευσης. Στις 10 Δεκέμβρη παραλαμβάνει το βραβείο από το βασιλιά Κάρολο Γουσταύο. Ακολουθεί παγκόσμια δημοσιότητα. Ο Οδυσσέας Ελύτης απεβίωσε το έτος 1996 σε ηλικία 85 ετών, μία ημέρα πριν τον ερχομό σύμφωνα με τη θερινή ισημερία- της άνοιξης.

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

 Σκηνοθεσία: Παύλος Λεμοντζής

 Μαέστρος: Μαρία Σγουρίδου

 Μουσική Εναρμόνιση: Θόδωρος Κατάκαλος

 Τρομπέτα: Βαγγέλης Παπαδημητρίου

 Βαρύτονος Μπάσος: Παντελής Μιχαηλίδης

 Ήχος: Βασίλης Αναστασιάδης

 Φώτα: Ευθύμης Κυριακίδη

 Αφήγηση: Παύλος Λεμοντζής, Εμμανουέλλα Κούβαρη, Γιώργος Σαμαράς, Λίλα Μπρουκάκη

Ψάλλει ο Απόστολος Αθιανός

 Στη πολυφωνική χορωδία μετέχουν

 Μπάσοι:

 Παντελής Μιχαηλίδης, Κώστας Πάρσας, Μιχάλης Τσαπακίδης, Μπάμπης Εμμανουηλίδης, Θανάσης Καρυδάκης, Θανάσης Βαρύτης

 Τενόροι:

 Βαγγέλης Τσιγγέλης, Μάκης Φλωράς, Απόστολος Παπαδημητρίου, Μιχάλης Τσαλίκης, Βαγγέλης Παπαδημητρίου, Χρυσούλα Γιαννακοπούλου, Γιώργος Γεωργιάδης

 Αλτο:

 Εύα Δρόσου, Αναστασία Μαυρίδου, Τασούλα Παρασίδου, Ρίτα Αλησιάνη, Σουζάνα Τάσση, Νίκη Γούναρη, Αφεντώ Δραγανίδου, Θεοδοσία Παναγιωτίδου, Χρύσα Γεωργιάδου

Προηγούμενο άρθρο

«Yaglikaki» café patisserie στο λιμανάκι των Σφαγείων

Επόμενο άρθρο

Επανασυγκρότηση στο τέλος Αυγούστου