Dark Mode Light Mode

Η «Φλόγα της Ελπίδας» στην Καβάλα

Η «Φλόγα της Ελπίδας» των Ευρωπαϊκών Θερινών Αγώνων Special Olympics – Αμβέρσα 2014 ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι της το μεσημέρι της Πέμπτης από την αρχαία Ζώνη της Αλεξανδρούπολης και το μεσημέρι της Παρασκευής αφίχθηκε στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας της Καβάλας, προκειμένου να κατευθυνθεί προς Αθήνα περνώντας από ενδιάμεσους σταθμούς κι από εκεί να μεταφερθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλες, ώστε να καταλήξει στην Αμβέρσα. Εκεί, θα ανάψει το βωμό, στο Στάδιο Palais 12 – Brussels, στις 13 Σεπτεμβρίου για την επίσημη τελετή έναρξης.
Σύμφωνα με το τελετουργικό της χθεσινής ημέρας, η «Φλόγα της Ελπίδας» μεταφέρθηκε από το ύψος του ξενοδοχείου ΕΓΝΑΤΙΑ μέχρι τον Άγιο Παύλο, όπου και την παρέλαβαν τα παιδιά του ΚΔΑΠ – ΑΜΕΑ τα οποία μαζί με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του δήμου Καβάλας τη μετέφεραν δια μέσου της οδού Ομονοίας στη κεντρική πλατεία Ελευθερίας.
Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και εκπρόσωποι τοπικών φορέων υποδέχθηκαν χθες το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας τη «Φλόγα της Ελπίδας». Εκεί βρισκόταν μέλη της νέας διοικήσεως του δήμου, οι βουλευτές Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιάννης Πασχαλίδης και Ντίνος Κλειτσιώτης και ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος. Στην τελετή βρέθηκε επίσης ο πρώην δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής και ο περιφερειακός σύμβουλος ΑΜΘ Τέρενς Κουίκ.
Παρά την υψηλή θερμοκρασία, αρκετός κόσμος έδωσε το παρόν στην άφιξη της Φλόγας, χειροκροτώντας τους αθλητές που είχαν αναλάβει τα χρέη λαμπαδηδρόμων. Το δε πανό που κοσμούσε το στέγαστρο της κεντρικής πλατείας Ελευθερίας είχε φιλοτεχνηθεί από τα παιδιά του ΚΔΑΠ – ΑΜΕΑ Καβάλας. Η κεντρική και πανηγυρική ομιλία της τελετής ανήκε φυσικά στην οικοδέσποινα δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα, ενώ σύντομους χαιρετισμούς απεύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο βουλευτής Νίκος Παναγιωτόπουλος καθώς και ο Τέρενς Κουίκ. Το ίδιο «προνόμιο» αποποιήθηκαν, αν και προσκλήθηκαν, οι κ.κ. Πασχαλίδης και Κλειτσιώτης, που προτίμησαν να παραμείνουν στις θέσεις του κοινού.

ΔΥΝΑΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ & ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Χαρακτηριστικά ήταν μηνύματα όλων των χαιρετισμών, όπως «όχι στις κοινωνικές διακρίσεις», «όχι στον κοινωνικό αποκλεισμό», «ναι στο σεβασμό της διαφορετικότητας του συνανθρώπου», «ναι στο εθελοντικό κίνημα», που λόγω της κρίσης έχει αναδειχθεί σε ακρογωνιαίο λίθο της κοινωνίας. Τα δικά τους μηνύματα έδωσαν από μικροφώνου και τα παιδιά του ΚΔΑΠ – ΑΜΕΑ. Ενώ αθλητική επίδειξη για τον κόσμο επεφύλαξαν οι αθλητές του Α.Σ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ ΚΑΒΑΛΑΣ και χορευτική επίδειξη επεφύλαξαν τα μέλη της Ομάδας Έκφρασης Ελληνικού Πολιτισμού ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ.
Δύο μικροεπεισόδια σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής της Φλόγας. Συγκεκριμένα, στο βωμό μάλλον είχε τοποθετηθεί περισσότερο εύφλεκτο υλικό ότι το προβλεπόμενο, με αποτέλεσμα η φλόγα να θεριέψει, η ατμόσφαιρα να γίνει «καυτή» και η κάπνα να σκεπάσει τους ομιλητές και τους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Επί ώρα ο πολυσχιδής Στράτος Αδάμ ζητούσε να τοποθετηθεί λίγη άμμος μέσα στο βωμό, προκειμένου η φλόγα να τεθεί υπό έλεγχο, κάτι που τελικά και έγινε.
Μέσα στην κοσμοπλημμύρα και με τη θερμοκρασία στα ύψη, μια νεαρή εθελόντρια ένιωσε αδιαθεσία και λίγο έλειψε να ακολουθήσει λιποθυμικό επεισόδιο. Η αντίδραση όμως όλων ήταν άμεση. Σαμαρείτες κι Ερυθροσταυρίτισσες έσπευσαν στο πλάι της. Γρηγορότερη όλων όμως αποδείχθηκε η ίδια η δήμαρχος, που λειτουργώντας αντανακλαστικά λόγω επαγγέλματος, έτρεξε δίπλα στην αδιάθετη νεαρή κοπέλα ώστε να τις προσφέρει τις ιατρικές υπηρεσίες της και δεν απομακρύνθηκε πριν βεβαιωθεί ότι η κοπελιά ήταν καλά.

ΕΝΑ ΜΑΚΡΥ ΤΑΞΙΔΙ
Η «Φλόγα της Ελπίδας» θα αναχωρήσει στις 8:30 την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου από την Αθήνα με την πτήση Α3 620 της Aegean Airlines για τις Βρυξέλλες. Θα τη συνοδεύσει σύσσωμη η 74μελής Ελληνική Αποστολή που θα συμμετάσχει σε 9 αθλήματα. Η επίσημη υποδοχή της θα γίνει από την Οργανωτική Επιτροπή των αγώνων και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον προαύλιο χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Από τις 9 έως τις 13 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί λαμπαδηδρομία επί βελγικού εδάφους με τη «Φλόγα της Ελπίδας» να τερματίζει το ταξίδι της το απόγευμα της 13ης Σεπτεμβρίου στο Στάδιο Palais 12 – Brussels Expo, με το άναμμα του βωμού και την τελετή έναρξης. Η αγωνιστική περίοδος θα διαρκέσει από τις 14 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, ενώ η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου.
Στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες συμμετέχουν 2.000 αθλητές από 58 χώρες, 1.000 προπονητές, 300 διαιτητές – κριτές, 2.500 μέλη οικογενειών, 4.000 εθελοντές και 40.000 θεατές. Στην 74μελή ελληνική αποστολή μετέχουν αθλητές προερχόμενοι από διάφορες ελληνικές πόλεις.

ΤΑ SPECIAL OLYMPICS ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Tα Special Olympics Ελλάς είναι ένα µη κερδοσκοπικό, αθλητικό και εκπαιδευτικό σωματείο. Ιδρύθηκε το 1987 µε σκοπό να παρέχει σε άτομα µε διανοητική αναπηρία, ευκαιρίες προπόνησης και συμμετοχής σε αγώνες. Τα Special Olympics Ελλάς τελούν υπό την Υψηλή Προστασία της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και υπό την Αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων. Είναι Συνδεδεµένο Μέλος της Ελληνικής Ολυµπιακής Επιτροπής και έχουν αναγνωρισθεί επίσηµα από την Πολιτεία, ως Φίλαθλο Αθλητικό Σωµατείο.
Η δράση των Special Olympics Ελλάς στηρίζεται µέχρι σήµερα σε εθελοντές. Τα έξοδα διοργάνωσης και συµµετοχής των αθλητών σε αγώνες καλύπτονται από δωρεές και χορηγίες ιδιωτών και κοινωφελών ιδρυµάτων, ενώ η Πολιτεία ενίοτε συµβάλλει µε κάποιο ποσοστό, στο κόστος διοργάνωσης µεγάλων γεγονότων.
Τα Special Olympics Ελλάς προσφέρουν σε ετήσια βάση, δυνατότητες προπόνησης σε είκοσι οχτώ Ολυµπιακού τύπου αθλήµατα, (22 θερινά και 6 χειµερινά). Από το Σεπτέµβριο µέχρι τον Ιούνιο κάθε χρόνου, τα Special Olympics Ελλάς, πέραν των προγραµµάτων προπόνησης, οργανώνουν Τοπικούς, Περιφερειακούς και Πανελλήνιους Αγώνες. Ταυτόχρονα, υλοποιούν µία σειρά από εξειδικευµένα εκπαιδευτικά προγράµµατα, που αποσκοπούν στην ενηµέρωση και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.
Οι Έλληνες Αθλητές Special Olympics που έχουν λάβει µέρος σε αγώνες, τόσο στη χώρα µας, όσο και στο εξωτερικό, ξεπερνούν τους 14.00. Συµµετέχουν ανελλιπώς στις προπονήσεις, δουλεύουν σκληρά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και προβάλλουν σε ολόκληρο τον κόσµο, τα ιδανικά και τα δικαιώµατά που αγωνίζονται να κατακτήσουν.

 

Προηγούμενο άρθρο

Ομιλία της δημάρχου Καβάλας στην υποδοχή της «Φλόγας της Ελπίδας» των Special Olympics

Επόμενο άρθρο

Ανακοίνωσε Μουρατίδη ο Ορφέας