Η χρυσή εποχή του Ισλάμ και η αλληλεπίδραση με το Βυζάντιο
Λίγος κόσμος ήταν το απόγευμα της Παρασκευής στο ξενοδοχείο «Ιμαρέτ» σε μια ωστόσο πολύ σημαντική εκδήλωση, την πρώτη από παρόμοιες εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν. Ήταν μια εκδήλωση που διοργάνωσε το Ερευνητικό Κέντρο Μωχάμετ Άλη και εξ’ αυτού του λόγου μίλησε καταρχήν η πρόεδρος κ. Άννα Μισσιριάν.
Αμέσως μετά, πήρε τον λόγο ο γνωστός μας μετεωρολόγος, γνωστός από την τηλεόραση, Θόδωρος Κολυδάς, μίλησε για τις «γέφυρες της επιστήμης και το φως της Ανατολής», για την συνεισφορά των Αράβων και των Περσών στα χρόνια του Μεσαίωνα.
Όπως είπε η κ. Μισσιριάν οι εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν όπως και αυτή με τον κ. Κολυδά έχουν στόχο την γνωριμία του κοινού με την χρυσή εποχή του Ισλάμ (9ος – 13ος αιώνας), την αλληλεπίδρασή του με το Βυζάντιο, την κοινή συμβολή τους στη διαμόρφωση και την εξέλιξη του παγκόσμιου πολιτισμού σε επίπεδο γραμμάτων – τεχνών και επιστημών.
Την εκδήλωση παρακολούθησε ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Λυχούνας, αλλα και ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Δημήτρης Εμμανουλούδης.
Πριν την εκδήλωση ο κ. Θοδωρής Κολυδάς είπε στην εφημερίδα μας τα εξής:
«Είμαι εδώ πριν ξεκινήσει η εκδήλωση και βρίσκω ότι ο καιρός είναι υπέροχος, όπως επίσης η πόλη που συνδυάζει βουνό και θάλασσα είναι επίσης υπέροχη. Στην Καβάλα έχω έρθει πολλές φορές γιατί έχω φίλους από την Χρυσύπολη, από την Ξάνθη, ερχόμουν πολλές φορές όταν ήμουν φοιτητής. Στο Ιμαρέτ έχω έρθει 3 ή 4 φορές. Θα το χαρακτήριζα απλώς διαχρονικό και πολύ όμορφο. Τώρα όσον αφορά στο θέμα το οποίο θα αναφερθώ είναι η επίδραση των Αράβων στην επιστήμη και κίνητρο ουσιαστικά για να κάνω αυτή την ομιλία ήταν ότι ασχολήθηκα σε ένα βαθμό, για να γράψω ένα βιβλίο για την μετεωρολογία, ιστορικό, στο οποίο αν δούμε την βιβλιογραφία, κατά κανόνα απουσίαζε η συμβολή των Αράβων ενώ ήταν αρκετά σημαντική σε ορισμένα κομμάτια και στο κομμάτι της μετεωρολογίας το οποίο είναι ένα εξειδικευμένο θέμα. Αυτό εδώ το είχαν δει από το MOHA και η κ. Μισσιριάν και μου πρότεινε την ομιλία ώστε να μπορέσουμε έστω και σ’ αυτές τις δύσκολες περιόδους και ειδικά βλέπουμε την έξαρση και την φοβία του Ισλαμισμού μέσω των ενημερωτικών μέσων να δούμε έξω από προκαταλήψεις και έξω από οποιεσδήποτε καταστάσεις».
Η κ. Μισσιριάν διάβασε το ακόλουθο κείμενο:
Αγαπητοί φίλοι και φίλες, καλησπέρα σας.
Ως Πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου ΜοχάμετΆλι σας καλωσορίζω στην αποψινή εκδήλωση που εγκαινιάζει έναν κύκλο μηνιαίων θεματικών διαλέξεων με τίτλο «MOHA-Η συνεισφορά των Αράβων και των Περσών στην εξέλιξη των σύγχρονων επιστημών».
Σήμερα έχουμε τη χαρά να έχουμε κοντά μας τον κ. Κολυδά, διακεκριμένο μετεωρολόγο και υποδιοικητή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
Το θέμα της αποψινής διάλεξης είναι Οι γέφυρες της επιστήμης και το Φως της Ανατολής. Η συνεισφορά των Αράβων και Περσών τα χρόνια του Μεσαίωνα.
Όπως όλοι θα παρακολουθήσουμε η διάλεξη επικεντρώνεται στην εξέλιξη της μετεωρολογίας από την προ-ισλαμική περίοδο στην εποχή της ακμής του ισλαμικού πολιτισμού.
Τόσο η αποψινή εκδήλωση όσο και οι υπόλοιπες που θα ακολουθήσουν στόχο έχουντη γνωριμία του κοινού με τη Χρυσή Εποχή του Ισλάμ (9ος-13ος αι.), την αλληλεπίδρασή του με το Βυζάντιο και την κοινή συμβολή τους στη διαμόρφωση και εξέλιξη του παγκόσμιου πολιτισμού σε επίπεδο γραμμάτων, τεχνών και επιστημών.
Ζούμε αναμφισβήτητα σε μία δύσκολη περίοδο, έντονα ταραχώδη παγκοσμίως με τα κρούσματα ακραίου θρησκευτικού φανατισμού στις χώρες τις Μέσης Ανατολής αλλά και της Ευρώπης να πολλαπλασιάζονται με ρυθμούς επιδημίας. Η μονοδιάστατη σκληρή ειδησεογραφική ενημέρωση δυστυχώς δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, απεναντίας οξύνει το αίσθημα φόβου και δυσπιστίας απέναντι στο διαφορετικό ενώ παράλληλα επιτρέπει σε εκδηλώσεις ελεγχόμενου φανατισμού και μισαλλοδοξίας να εξελίσσονται σε ακρότητες και αποτρόπαιες συμπεριφορές.
Με το πέπλο της διεθνούς τρομοκρατίας να αποθαρρύνει και να ανακόπτει τις προσπάθειες ειρηνικής προσέγγισης του Δυτικού με τον Ισλαμικό κόσμο, φορείς όπως το ΜΟΗΑ επιλέγουμε να αντιτάξουμε στην άκριτη ισοπεδωτική καταδίκη του Ισλαμικού πολιτισμού τα μεγάλα επιστημονικά επιτεύγματα της Χρυσής Εποχής των γνήσιων δημιουργών του αναγνωρίζοντας ισότιμα τη συμβολή του αραβικού πολιτισμού στη διαμόρφωση της παγκόσμιας επιστημονικής σκέψης.
Είναι γεγονός ότι η Ανατολή γνωρίζει καλύτερα τη Δύση απ’ ό, τι η Δύση την Ανατολή. Τίποτα όμως δεν είναι τυχαίο. Όλα είναι θέμα παιδείας. Θα λέγαμε μάλιστα ότι αποτελεί «terraincognita» στο εκπαιδευτικό σύστημα της Δύσης η πολιτιστική ταυτότητα της Ανατολής.
Το κενό γνώσης ωστόσο είναι πολύ μεγάλο και δεν μπορεί σαφώς να προσδιοριστεί το χρονικό του εύρος. Η γνώση όμως είναι δύναμη και μόνο όταν τολμήσουμε να γνωρίσουμε οτιδήποτε δεν εμπίπτει στο γνωστικό πεδίο μας αλλά και στο πεδίο του ενδιαφέροντός μας, τότε θα μπορέσουμε να το κατανοήσουμε, να το προσεγγίσουμε και αν χρειαστεί να το αντιμετωπίσουμε.
Προφανώς το ΜΟΗΑ ως Ερευνητικός φορέας δεν μπορεί να αναπληρώσει από μόνος του ένα τέτοιο κενό. Αυτό όμως που σίγουρα μπορεί και επιδιώκει να κάνει είναι να δείξει και την άλλη όψη του νομίσματος.
Στόχος δεν είναι να ωραιοποιήσουμε το Ισλάμ. Δεν μπορούμε όμως και να αποδεχόμαστε άκριτα και συλλήβδην τη δαιμονοποίηση, την καταδίκη και την απαξίωσή του. Βρισκόμαστε λοιπόν κάπου στη μέση εκεί που βρίσκεται εξάλλου πάντα η αλήθεια, εκεί που συγκλίνουν όλες οι συνιστώσες για να βρεθεί η χρυσή τομή.
Μ’αυτό το σημείο λοιπόν ως σημείο αναφοράς και κατευθυντήριο μοχλό της συνολικής δραστηριότητάς μας, το ΜΟΗΑ δίνει και θα δίνει το δικό του παρών στις εξελίξεις, προτείνοντας στη δράση της τρομοκρατίας και του φανατισμού την αντίδραση της γνώσης, της ιστορίας και του πολιτισμού.
Πριν δώσω τον λόγο στον κ. Κολυδά, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι μετά την αποψινή διάλεξη θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες άλλες εννιά θεματικές διαλέξεις οι οποίες θα κορυφωθούν τον Απρίλιο του 2016 με το Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Από την Ύστερη Αρχαιότητα στην Αναγέννηση».
Σας ευχαριστώ.