Ειδική επιτροπή συγκροτήθηκε στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας υπό την αντιπεριφερειάρχη Θόδωρο Μαρκόπουλο στην οποία συμμετέχουν κυρίως υπηρεσιακοί παράγοντες. Δουλειά της επιτροπής είναι να προετοιμάσει μια μεγάλη περιφερειακή έκθεση που θα γίνει στο εκθεσιακό κέντρο της Νέας Καρβάλης το Σαββατοκύριακο, 9 και 10 Απριλίου.
Πρόκειται για έναν καινούριο θεσμό που ξεκίνησε πέρσι, με πρωτοβουλία του Γιώργου Παυλίδη. Η έκθεση ονομάζεται SYNERGEIA. Πέρσι πραγματοποιήθηκε στη Θράκη, σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής ειδικότερα, φέτος ήρθε η ώρα η έκθεση να οργανωθεί από την περιφερειακή ενότητα Καβάλας.
Ήδη στάλθηκαν επιστολές με τις οποίες ο διοργανωτής, δηλαδή ουσιαστικά η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, ζητά να μάθει ποιοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην έκθεση με καταλυτική ημερομηνία 14 Μαρτίου.
Οι απαντήσεις είναι ενθαρρυντικές. Η πρόσκληση απευθύνθηκε σε τοπικούς φορείς, σε επιχειρήσεις κυρίως του πρωτογενούς τομέα, με προτεραιότητα τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Ουσιαστικά πρόκειται για μία έκθεση επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τροφίμων.
Το σκεπτικό είχε παρουσιάσει πέρσι ο Γ. Παυλίδης. Η έκθεση επιδιώκει να προβάλλει ότι παράγεται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, να πει στους καταναλωτές να προτιμούν τα προϊόντα των πέντε νομών της, αναπτύσσοντας με αυτόν τον τρόπο ενδοπεριφερειακή συνείδηση.
Στην πρώτη περσινή SYNERGEIA το Μάιο του 2015 είχαν πραγματοποιηθεί και παράλληλες εκδηλώσεις κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει και στην έκθεση τον Απρίλιο στο Εκθεσιακό Κέντρο της Καβάλας.
Πέρσι – κάτι που ισχύει και φέτος – η έκθεση ονομάζονταν «Θρακομακεδονική SYNERGEIA, ενδοπεριφερειακή προώθησης τοπικών προϊόντων του διατροφικού τομέα, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης». Ο στόχος είναι πάντα ο ίδιος. Η συνέργεια των παραγωγών του διατροφικού τομέα, των μεταποιημένων προϊόντων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του τομέα των υπηρεσιών, στις οποίες περιλαμβάνονται η αναψυχίαση, η εστίαση και τα ξενοδοχεία. Με αυτόν τον τρόπο η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θέλει ν΄ αναδείξει τα τοπικά προϊόντα των πέντε νομών, τις ιδιαίτερες και ξεχωριστές γεύσεις, οι οποίες μπορούν να δυναμώσουν ως προς την παρουσία τους περισσότερο και να εμφανίζονται παντού στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη όλο το χρόνο.
Στη διοργάνωση συμμετέχοντας ή συνδιοργανώνοντας, συμμετέχουν όπως και πέρσι οι ακόλουθοι:
Επιμελητήριο Δράμας, Επιμελητήριο Έβρου, Επιμελητήριο Καβάλας, Επιμελητήριο Ξάνθης, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης, Σύνδεσμος Ξενοδόχων Νομού Καβάλας, Ένωση Ξενοδόχων Δράμας, Τουριστικό Οργανισμό Θάσου, Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Παράρτημα Θράκης, Ένωση Αγροτών Συνεταιρισμένων Διδυμοτείχου – Έβρου, Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ν. Ορεστιάδας Συν. Π.Ε., Ένωση Αγροτών Συνεταιρισμένων Ξάνθης, Ένωση Αγροτών συνεταιρισμένων Καβάλας, Ένωση Αγροτών Συνεταιρισμένων Παγγαίου, Ένωση «Αγροτικός Συνεταιρισμός Δράμας», Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Σύνδεσμος Βιομηχανιών – Βιοτεχνιών Έβρου, Σύνδεσμος Βιομηχανιών – Βιοτεχνιών Ροδόπης, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ξάνθης «Δημόκριτος», Σύνδεσμος Βιομηχανιών – Βιοτεχνιών Ανατολικής Μακεδονίας και Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος.