Dark Mode Light Mode
Το νέο Δ.Σ. της ΠΑΕ ΑΟΚ
Θανάσης Τσαυτάρης:«Όσα κάνουμε θα δώσουν πνοή στην περιοχή»
Θα ηχήσουν οι σειρήνες

Θανάσης Τσαυτάρης:«Όσα κάνουμε θα δώσουν πνοή στην περιοχή»

Σήμερα το πρωί έφτασε στην επαρχία Νέστου ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Θανάσης Τσαυτάρης. Εκεί μεταξύ άλλων τον περίμενε κι ο διοικητής του ΕΛΓΑ κ. Έξαρχος, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Τον κ. Τσαυτάρη υποδέχτηκαν επίσης ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, οι αντιπεριφερειάρχες Αρχέλαος Γρανάς, Σταύρος Βαβίας, ο περιφερειακός σύμβουλος Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κώστας Παπακοσμάς, Τάσος Τσαβδαρίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καβάλας Κώστας Λεπίδας, ο επικεφαλής – εκπρόσωπος των αγροτών Γιάννης Πασαλίδης και ο βουλευτής Ντίνος Κλειτσιώτης.

Η επίσκεψη του Τσαυτάρη άρχισε από το έργο κατασκευής αρδευτικού δικτύου, στη δυτική πεδιάδα του Νέστου. «Είμαι πολύ χαρούμενος που αρχίζει ένα μεγάλο αρδευτικό έργο. Θα γίνει εξοικονόμηση νερού, αλλά και το πότισμα θα είναι φτηνότερο για τους αγρότες», είπε ο κ. Τσαυτάρης, ο οποίος συνολικά για τα έργα του υπουργείου του, στην επαρχία Νέστου, είπε ότι «όλα όσα γίνονται θα δώσουν πνοή στην περιοχή».

Αμέσως μετά επισκέφθηκε τις υποδομές που υπάρχουν στο γεωθερμικό πεδίο. Εκεί ενημερώθηκε από το Σάββα Μιχαηλίδη και τον περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη.

Ενημερώθηκε επίσης για τα προγράμματα αντιχαλαζικής προστασίας που δεν υπάρχουν στην επαρχία Νέστου. Του προσφέρθηκαν δώρα κατά την επίσκεψή του στο δημαρχείο της Χρυσούπολης. Είδε το έργο που τελειώνει στις αρχές του 2014, υπογείωσης της διώρυγας της Χρυσούπολης.

Τέλος επισκέφθηκε τον δενδροκομικό σταθμό της Χρυσούπολης, όπου υπάρχει ο σταθμός έρευνας και τεχνολογίας του υπουργείου.

«Περιμένουμε το έργο από το 1992. Η περιοχή θα επανέλθει στο αρχικό της σημείο. Είναι έργο μεγάλης ανάγκης για την επαρχία Νέστου», είπε αγρότης προς τον κ. Τσαυτάρη.

«Να μην αφήσετε έξω από τη γεωθερμία και τους κτηνοτρόφους» είπε ο υπουργός προς τον Σ. Μιχαηλίδη, ο οποίος συμφώνησε ότι κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει και ήδη προετοιμάζεται από το Δήμο Νέστου.

Σχετικό είναι το ακόλουθο δελτίο τύπου:

 

Ενημερωτική περιοδεία στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης πραγματοποιεί από το πρωί της Δευτέρας ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης. Τον Υπουργό συνοδεύουν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μόσχος Κορασίδης, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Αρης Γιαννακίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς, στελέχη του Υπουργείου, της Περιφέρειας και της Αυτοδιοίκησης που εμπλέκονται στην υλοποίηση του μεγαλύτερου ολοκληρωμένου προγράμματος ανάπτυξης και αξιοποίησης του αγροτικού χώρου των τελευταίων ετών.

Επίσκεψη στο εργοτάξιο του αρδευτικού δικτύου του Νέστου και το γεωθερμικό πεδίο του Δήμου Νέστου στην Καβάλα

Η υλοποίηση του έργου έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα, καθώς με παρέμβαση του ίδιου του Υπουργού δόθηκε λύση στο ζήτημα της κατακύρωσης του διαγωνισμού που εκκρεμούσε για ένα και πλέον έτος.

Πρόκειται για κρίσιμες υποδομές και σημαντικές αναπτυξιακές επενδύσεις που θα διευκολύνουν σε μεγάλο βαθμό την παραγωγική διαδικασία και θα προσδώσουν μακροχρόνια οφέλη στον πρωτογενή τομέα, αλλά και στην ποιότητα των νερών άρδευσης των αγροτικών περιοχών της χώρας. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 11.705.352,29 € (με Φ.Π.Α).

Στη δυτική πεδιάδα του Νέστου, που βρίσκεται στο Ν. Καβάλας, έχουν κατασκευασθεί αρδευτικά δίκτυα με υδροδότηση από τον ποταμό Νέστο. Η άρδευση της περιοχής γίνεται με επιφανειακά δίκτυα με τσιμεντένιες διώρυγες. Τα αρδευτικά δίκτυα, που κατασκευάσθηκαν είναι σε έκταση 130.156 στρεμμάτων.

Στην υπόλοιπη περιοχή της δυτικής πεδιάδας Νέστου, η οποία έχει έκταση 25.000 στρέμματα, υπάρχουν χωμάτινα έργα, από τα οποία και αρδεύεται. Όμως κρίνεται απαραίτητη για μεγαλύτερη εξοικονόμηση νερού και πιο ορθή χρήση αυτού του τόσο σημαντικού πόρου η κατασκευή διωρύγων από σκυρόδεμα για την άρδευση αυτής της περιοχής, που ανήκει στα αγροκτήματα, Ερατεινού – Πέρνης – Πετροπηγής – Αγιάσματος – Πηγών – Κεραμωτής.

Σε όλες αυτές τις περιοχές έχουν γίνει αναδασμοί και οι ζώνες έργων έχουν προσδιορισθεί σύμφωνα με τις ανάγκες του υπό ένταξη αρδευτικού δικτύου. Οι καλλιέργειες στην περιοχή αυτή είναι όλες αρδευόμενες και κυρίως αραβόσιτος και ρύζια.

Οι ανάγκες σε αρδευτικό νερό είναι ως εκ τούτου αυξημένες και οι απώλειες που γίνονται στα χωμάτινα έργα άρδευσης είναι σημαντικές και καθίσταται ως εκ τούτου αναγκαία η κατασκευή αρδευτικού δικτύου.

Η μέθοδος άρδευσης που έχει επιλεγεί είναι η ίδια με τα υπόλοιπα αρδευτικά δίκτυα, καθόσο

α) η άρδευση γίνεται με φυσική ροή και δεν απαιτείται η κατανάλωση ενέργειας

β) Το αρδευτικό νερό έχει τις περισσότερες φορές φερτά υλικά (άμμο ) και θα απαιτούνταν πρόσθετες δαπάνες καθαρισμού ως και εξεύρεσης του απαραίτητου προς τούτο χώρου σε περίπτωση σωληνωτού δικτύου και

γ) αποτελεί ήδη συνέχεια υφισταμένων έργων.

Από το έργο προβλέπεται η κατασκευή των τσιμεντένιων αρδευτικών διωρύγων (κύριες –δευτερεύουσες- τριτεύουσες ), η κατασκευή τεχνικών (γέφυρες – διαβάσεις στα αγροτεμάχια) και η συμπλήρωση του στραγγιστικού και οδικού δικτύου κατά το υπόλοιπο ποσοστό.

Με την κατασκευή του αρδευτικού δικτύου εκτιμάται ότι θα καλύπτονται οι αρδευτικές ανάγκες σε έκταση περίπου 25.000 στρεμμάτων και περισσότεροι από 2.000 αγρότες θα μπορούν να ποτίζουν άμεσα. Επίσης προβλέπεται:

α) οικονομία νερού κατά ποσοστό 30% περίπου , που χάνεται από διήθηση στις χωμάτινες διώρυγες και είναι της τάξης περίπου των 5,25 εκατομμυρίων κυβ. μέτρων ετησίως

β) οικονομία σε ενέργεια καθόσον σήμερα αντλείται το νερό από τις χωμάτινες διώρυγες και υπολογίζεται ετησίως σε 654.600 € και

γ) βελτίωση της ποιότητας των εδαφών καθόσον η στράγγιση τους είναι πλημμελής επειδή το στραγγιστικό δίκτυο χρησιμοποιείται για άρδευση.

Επιπλέον με την ολοκλήρωση του έργου αυξάνονται οι δυνατότητες χρησιμοποίησης ακόμη 5,25 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, κυρίως για άρδευση άλλων περιοχών, επέρχεται σημαντική οικονομία σε ενέργεια, αύξηση της γεωργικής παραγωγής λόγω βελτίωσης της ποιότητας των εδαφών και αύξηση του γεωργικού εισοδήματος. Τα οφέλη εκτός από οικονομικά είναι και περιβαλλοντικά.

Ο Υπουργός, κ. Τσαυτάρης δήλωσε:

«Στις ξηροθερμικές συνθήκες που επικρατούν στον τόπο μας το νερό είναι ο πιο σημαντικός και πολύτιμος φυσικός πόρος για τη γεωργία μας. Οι διαφαινόμενες επιπτώσεις, τόσο στην ποσότητα των βροχοπτώσεων, όσο και στην κατανομή τους στις διάφορες εποχές του έτους, ως αποτέλεσμα των επερχόμενων κλιματικών αλλαγών, θα οξύνουν το συγκεκριμένο πρόβλημα με το νερό άρδευσης. Στην όξυνση αυτή θα συμβάλλει η διαρκής αύξηση της χρήσης του νερού για ύδρευση των αστικών κέντρων, σε βάρος φυσικά του αρδευτικού νερού.

Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο που κατασκευάζεται από το Υπουργείο και θα εκσυγχρονίσει όλο το αρδευτικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής. Με την κατασκευή του αρδευτικού δικτύου εκτιμάται ότι θα καλύπτονται οι αρδευτικές ανάγκες σε έκταση περίπου 25.000 στρεμμάτων και περισσότεροι από 2.000 αγρότες θα ωφεληθούν για να ποτίζουν σε ένα γόνιμο κάμπο τις εντατικές τους καλλιέργειες. Πρόκειται για σημαντικές καλλιέργειες με εξαγώγιμα χαρακτηριστικά και υψηλό εισόδημα για τον αγρότη και σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία όλης της χώρας.

Τα σπαράγγια και τα υπόλοιπα κηπευτικά, το καλαμπόκι και το βαμβάκι, η βιομηχανική ντομάτα για την κονσερβοποιία, τα δέντρα και οι ακτινιδιές είναι ενδεικτικές των καλλιεργειών που θα υποστηριχθούν με την ολοκλήρωση του έργου του Νέστου».

O Περιφερειάρχης Αρης Γιαννακίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόοδο των πρωτοποριακών, πανελλαδικά έργων που αναδεικνύουν την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ως χώρο ολοκληρωμένης και φιλοπεριβαλλοντικής ανάπτυξης του Πρωτογενούς τομέα με πολλαπλά οφέλη τόσο για την Περιφερειακή όσο και για την εθνική οικονομία.

Ακολουθούν επισκέψεις του Υπουργού σε Ξάνθη και Κομοτηνή.

 

Προηγούμενο άρθρο

Το νέο Δ.Σ. της ΠΑΕ ΑΟΚ

Επόμενο άρθρο

Θα ηχήσουν οι σειρήνες