Dark Mode Light Mode

«Θα αποφευχθεί το Grexit» – Προβλέπει ο βουλευτής Νίκος Παναγιωτόπουλος

Παρόντας στη συνεδρίαση του πολιτικού γραφείο της Νέας Δημοκρατίας ήταν την Τρίτη ο βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος, παράλληλα όμως παρακολουθούσε και τις διαπραγματευτικές εξελίξεις των Βρυξελών. Το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Παναγιωτόπουλος ρωτήθηκε από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ εάν υπάρχει ελπίδα συμφωνίας και δυνατότητα διάσωσης της χώρας και μας απάντησε:

«Η κατάσταση βρίσκεται κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού. Ο πρωθυπουργός έλαβε το καταφανές ΟΧΙ του δημοψηφίσματος κι αναχώρησε για τις Βρυξέλες, προκειμένου να πετύχει μια συμφωνία που από ότι μαθαίνουμε θα είναι χειρότερη από εκείνη την οποία απέρριψε ο λαός μέσω του δημοψηφίσματος. Το δραματικό στοιχείο είναι ότι μας παραδίδουν ένα φάκελο που περιέχει την έξοδό μας από την ευρωζώνη και κατ’ επέκταση από την Ευρώπη. Επομένως, η Ελλάδα οφείλει έως την Πέμπτη να καταθέσει τις προτάσεις της, που θα αξιολογηθούν εντός του Σαββατοκύριακου κι εάν δεν εγκριθούν τότε τη Δευτέρα η Ελλάδα θα δει την έξοδο.

Θεωρώ όμως ότι αυτό θα αποφευχθεί διότι τώρα η ελληνική πλευρά γνωρίζει τι ακριβώς οφείλει να πράξει. Να καταθέσει δηλαδή τεκμηριωμένες προτάσεις που θα οδηγήσουν σε συμφωνία.

Φυσικά, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και η απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών αποδεικνύουν ότι υπάρχει αρραγής γραμμή στη χώρα, γεγονός θετικό. Ο πρωθυπουργός όμως έχει και δύο ντισαβαντάζ. Πρώτον ότι ο χρόνος τελείωσε και η Ελλάδα βρίσκεται πλέον εκτός προγραμμάτων και δεύτερον ότι παραμένουν κλειστές οι τράπεζες για δεύτερη εβδομάδα. Έτσι συντελείται ζημιά στην πραγματική οικονομία αφού ρευστότητα δεν υπάρχει, εμπορικές συναλλαγές δεν πραγματοποιούνται, ενώ αν ακολουθήσει και τρίτη παρόμοια εβδομάδα συνήθως καταγράφονται έκτροπα και αναταραχές.

Αυτά ακριβώς τα φαινόμενα θα πρέπει να αποτραπούν εγκαίρως. Άρα πρέπει άμεσα να επιτευχθεί συμφωνία και να επαναλειτουργήσουν οι τράπεζες. Μια τρίτη εβδομάδα τραπεζικής αργίας θα οδηγήσει στο λουκέτο αρκετές επιχειρήσεις. Επειδή λοιπόν η διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής δεν πραγματοποιείται εύκολα και συχνά, πιστεύω ότι λύση θα βρεθεί έως την Κυριακή. Τα ισχυρά κράτη της Ευρώπης δεν επιθυμούν να αναλάβουν την ευθύνη ενός Grexit που δεν αποκλείεται να επιφέρει διαλυτικές συνέπειες για το μέλλον της ευρωζώνης. Βεβαίως, ούτε ο Έλληνας πρωθυπουργός επιθυμεί να γίνει η αιτία ώστε η χώρα να οδηγηθεί εκτός ευρώ, αφήνοντας πίσω του μια δυσάρεστη πολιτική παρακαταθήκη».

Προηγούμενο άρθρο

Λίγο κόσμο έφερε το Blue Star 1

Επόμενο άρθρο

Αντέχει ο τουρισμός της Θάσου - Μαξιλάρι ασφαλείας οι Βαλκάνιοι τουρίστες