Dark Mode Light Mode

«Θα υπάρξουν παρατάσεις επί παρατάσεων για τους κανονισμούς πυροπροστασίας»

Ο Θόδωρος Παπαδόπουλος είναι δασολόγος. Πρώην αντιδήμαρχος Καβάλας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου.

Περί των νέων και παλαιών κανονισμών πυροπροστασίας είναι άριστα ενημερωμένος. Κι απαισιόδοξος αφού όπως είπε στην Πρωινή «… όλα έγιναν στο πόδι». Διαπιστώνει μια αναταραχή μεταξύ των πολιτών και προβλέπει ότι για τις προθεσμίες θα υπάρξουν παρατάσεις επί παρατάσεων. Ήδη οι δύο πρώτες – και για τους δύο κανονισμούς- ανακοινώθηκαν προχθές.

Η συνέντευξη

Ερ: Τι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν οι πολίτες όταν έχουνε ένα οικόπεδο με χόρτα και κλαδιά. Όταν έχουνε ένα σπίτι σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από δασική έκταση;

Απ: Υπάρχει ένας νόμος από το 2023 για τον οποίο οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι εκδόθηκαν μόλις πρόσφατα. Τι περιλαμβάνουν αυτές; Όσοι ιδιώτες, Δήμοι, φορείς, νοσοκομεία κτλ είναι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από δασική γραμμή αλλά και από χορτολιβαδικές εκτάσεις, θα πρέπει να κάνουν τις εξής ενέργειες: 1) Θα πρέπει να φωνάξουνε έναν Γεωτεχνικό ή έναν τεχνικό (μηχανικό) για να συντάξει ένα έντυπο κινδύνου του ακινήτου σε σχέση με τις δασικές πυρκαγιές. 2) Από τη στιγμή που θα συνταχθεί αυτό το έντυπο αξιολόγησης κινδύνου, μετά θα πρέπει να συνταχθεί μια τεχνική έκθεση εφόσον το ακίνητο βρίσκεται σε υψηλή επικινδυνότητα. Αυτή η τεχνική έκθεση θα περιγράφει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να αρθεί όσο το δυνατό περισσότερο ο κίνδυνος προξένησης πυρκαγιάς ή εξάπλωσης δασικής πυρκαγιάς.

Ερ: Οι μηχανικοί δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με αυτή τη δουλειά. Άρα να ψάχνουν οι συμπολίτες μας δασολόγους περισσότερο;

Απ: Φυσικά. Οι δασολόγοι είναι οι κατεξοχήν γνώστες του αντικειμένου των δασικών πυρκαγιών. Τα διδάχθηκαν στα Πανεπιστήμια. Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να συντάξουνε όλα αυτά τα απαραίτητα έγραφα. Από εκεί και πέρα από τη στιγμή που θα συνταχθούν αυτά, θα πρέπει να κατατεθούν στην πλατφόρμα η οποία μόλις χθες συντάχθηκε για να δέχεται όλα αυτά. Εάν δεν κάνουν αυτό, θα πρέπει στο Δήμο σε έντυπη μορφή να πάνε να τα καταθέσουν εκεί. Τα πρόστιμα για αυτούς που δεν θα τα κάνουνε είναι αρκετά μεγάλα. Αυτές είναι μικρές μελέτες, οι οποίες πρέπει να συνταχθούνε από τον αρμόδιο. Το πόσο κοστίζουν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης του ιδιοκτήτη με τον μελετητή. Δεν μπορώ να προδικάσω πόσο είναι το κόστος. Έχουμε πάντως αρκετή δουλειά και δεν θα είναι κάτι που θα είναι ιδιαίτερα οικονομικό.

Ερ: Έχουμε ένα οικόπεδο χωρίς κτίσμα, το οποίο πρέπει να το καθαρίσουμε. Να εφαρμοστεί η παλιά νομοθεσία, όπως ίσχυε εδώ και χρόνια. Αυτό δεν αλλάζει;

Απ: Αυτό δεν αλλάζει. Απλά και για αυτό πρέπει να γίνουν ενέργειες σε αντίστοιχη πλατφόρμα της κυβέρνησης και με φωτογραφίες κιόλας ότι έχουνε καθαριστεί. Να δώσω επίσης και μια εικόνα για το μέγεθος των πολιτών που πρέπει να ασχοληθούν με όλο αυτό το πράγμα. Είναι τουλάχιστον ο μισός Δήμος Καβάλας. Η δασική γραμμή κατανοούμε όλοι στο μυαλό μας ότι είναι στα όρια του δάσους. Από εκεί και πέρα σε ευθεία γραμμή 300 μέτρων είναι μια τεράστια ποσότητα ακινήτων μέσα στην πόλη της Καβάλας και οπωσδήποτε και ολόκληρα χωριά! Δηλαδή Κρυονέρι, Ζυγός, Κρηνίδες, Λυδία. Έχει γίνει ένας σχετικός χάρτης. Η εγκύκλιος λέει ότι το έντυπο αξιολόγησης κινδύνου το υπογράφουν Δασολόγοι, Γεωπόνοι, Πολιτικοί Μηχανικοί, Ναυπηγοί κλπ. Η τεχνική έκθεση με τα έως τώρα δεδομένα, πρέπει να συνταχθεί μόνο από μηχανικό. Οι δασολόγοι εμπλέκονται καταρχήν στο έντυπο αξιολόγησης επικινδυνότητας.

Προηγούμενο άρθρο

Κριτική Αντωνιάδη για καθυστερημένη τουριστική προβολή και κατάργηση της «Εργοανάπτυξης»

Επόμενο άρθρο

Ο Ιούνιος αυξάνει τα δρομολόγια στη γραμμή του Πρίνου σε 5 την ημέρα