Dark Mode Light Mode
O χορός του ΑΟΚ
Θετική συζήτηση με πρόγραμμα δράσης για την διάσωση της επιδότηση εργασίας
Νέα τηλέφωνα ΔΕΥΑΚ

Θετική συζήτηση με πρόγραμμα δράσης για την διάσωση της επιδότηση εργασίας

Θετικό αποτέλεσμα υπήρξε χθες, στην σύσκεψη που έγινε στο Επιμελητήριο σχετικά με την επιδότηση εργασίας. Κατά απροσδόκητο τρόπο υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων όλων των εμπλεκομένων, συγκεκριμένες αποφάσεις για δράσεις τόσο στο «εσωτερικό» όσο και στο «εξωτερικό» δηλαδή στην Αθήνα. Ο προβληματισμός για το αν το μέτρο συνεχιστεί παραμένει, συμφωνήθηκε παρά ταύτα να γίνει μια οργανωμένη προσπάθεια για να μην παραγραφούν τα απλήρωτα ποσά. Ταυτόχρονα προτείνεται και η διαδικασία του συμψηφισμού. Το δυσκολότερο και κρισιμότερο έργο το ανέλαβαν οι κυβερνητικοί βουλευτές. Αυτοί πρέπει να δράσουν άμεσα, σε σχέση με την Κυβέρνηση. Ειδικότερα με τους υπουργούς Σταθάκη και Αλεξιάδη.

Στις 3 χθες το μεσημέρι η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με τα εξής δεδομένα:

1)Οι κυβερνητικοί βουλευτές θα επιδιώξουν άμεσα να εξασφαλίσουν εξάλειψη του κινδύνου παραγραφής της υποχρέωσης του κράτους να πληρώσει την επιδότηση εργασίας του 2010. «Αυτό μπορεί να γίνει μάλλον με πράξη νομοθετικού περιεχομένου» υποστήριξε ο κ. Παπαφιλίππου Γιώργος.

2)Οι κυβερνητικοί βουλευτές θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν συνάντηση με τον κ. Σταθάκη.

3)Τα Επιμελητήρια Καβάλας και Δράμας θα απευθυνθούν σε αυτά της Θράκης ώστε οι επόμενες κινήσεις να έχουν περιφερειακό χαρακτήρα.

4)Παραμένει το αίτημα του συμψηφισμού. Γίνεται πιο συγκεκριμένο, συμψηφισμός όσων χρωστά το κράτος στις επιχειρήσεις με εργοδοτικές εισφορές των επιχειρήσεων.

Χθες στην ίδια σύσκεψη δικηγόρος της Δράμας παρουσίασε σκεπτικό σύμφωνα με το οποίο ζήτημα παραγραφής δεν υπάρχει τώρα αλλά σε έναν χρόνο από σήμερα. Όπως είπε η υπό παραγραφή επιδότηση εργασίας ναι μεν αφορά το β’ 6μηνο του 2010 αλλά αυτά τα χρήματα έπρεπε να πληρωθούν το α’ 6μηνο του 2011. Ως εκ τούτου- υποστήριξε- στο τέλος του 2016 υπάρχει θέμα παραγραφής και όχι τώρα. Παραμένει η άποψη ότι καλού κακού η αγωγή για να αποφευχθεί η παραγραφή πρέπει να γίνει ως αύριο. Τέλος υπάρχει το ενδεχόμενο η Κυβέρνηση με νόμο να αποκλείσει το ενδεχόμενο παραγραφής. Αρκεί όπως τονίστηκε χθες, ο νέος νόμος να αναφέρει συγκεκριμένα ότι έχει αναδρομική ισχύ.

Απλήρωτη επιδότηση 7 εκατ. ευρώ σε πετρέλαια – ΒΦΛ

Πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Επιμελητήριο σύσκεψη των φορέων από την Καβάλα και τη Δράμα, με θέμα την απλήρωτη επιδότηση εργασίας η οποία μάλιστα για το 2ο εξάμηνο του 2010 κινδυνεύει να παραγραφεί ως υποχρέωση του κράτους εφόσον δεν αλλάξουν τα δεδομένα της υπόθεσης μέχρι το τέλος του 2015. Στη συνάντηση δεν παραβρέθηκε ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης, ούτε καν ένας δήμαρχος από τους νομούς Καβάλας και Δράμας. Αντίθετα ήταν αρκετοί βουλευτές – όσοι απουσίαζαν ήταν δικαιολογημένοι – οι πρόεδροι των δύο Επιμελητηρίων (Καβάλας και Δράμας), πολλοί επιχειρηματίες, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Γραμμένος, του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας Χρήστος Ηλιάδης, ο πρόεδρος των αγροτών Θέμης Καλπακίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος κ.α.

Οι παρόντες βουλευτές ήταν: Ο Γιώργος Παπαφιλίππου και ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης από τον ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από της Ν.Δ. Καβάλας, ο Δημήτρης Κυριαζίδης από τη Ν.Δ. Δράμας, η Χαρά Κεφαλίδου από το ΠΑΣΟΚ του Νομού Δράμας.

Πριν την έναρξη της σύσκεψης προηγήθηκε διαβούλευση μεταξύ των συμμετεχόντων σε αυτήν, όπου στο μικροσκόπιο όλων μπήκε η απάντηση του κ. Σταθάκη, όταν το θέμα της απλήρωτης επιδότησης εργασίας συζητήθηκε στο κοινοβούλιο. Η απάντηση Σταθάκη από τα πρακτικά της βουλής που προσκόμισε χθες στη σύσκεψη και ο Ν. Παναγιωτόπουλος και ο Δ. Κυριαζίδης, αφήνει κάποιες ελπίδες να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, κανείς όμως δεν γνωρίζει πότε θα υλοποιηθεί η κυβερνητική πρωτοβουλία, την οποία αναφέρει στην ομιλία του στη βουλή ο κ. Σταθάκης.

Πριν τη σύσκεψη οι παριστάμενοι έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Προέκυψε ότι η απλήρωτη επιδότηση εργασίας στα Πετρέλαια φτάνει στο ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο χρέος απλήρωτης επιδότησης εργασίας προς τη ΒΦΛ είναι ποσό 4,7 εκατομ. ευρώ.

Ο Άγγελος Τσατσούλης πριν τη σύσκεψη είπε στους δημοσιογράφους: «Αφορμή γι΄ αυτή τη σύσκεψη είναι οι πληροφορίες κατάργησης της επιδότησης εργασίας. Το θέμα είναι σοβαρό. Θέλουμε λύση και την άποψη και τη βοήθεια των βουλευτών. Θέλουμε να δούμε πως θα πληρωθούν τα χρεωστούμενα. Πρέπει ν΄ αντιδράσουμε. Είναι δίκαιο το αίτημα του συμψηφισμού. Το δέχτηκε κι ο αναπληρωτής υπουργός οικονομίας Τρύφωνας Αλεξιάδης. Παρόλα αυτά δεν έγινε τίποτα. Όλες οι κυβερνήσεις την ίδια κοροϊδία μας επιφυλάσσουν. Δεν μας δίνουν σημασία. Η σημερινή δε κυβέρνηση φαίνεται να μη μας δίνει σημασία, επειδή δεν είμαστε η εκλογική της πελατεία».

Ο Δημήτρης Γόντικας είπε στους δημοσιογράφους ότι το κράτος οφείλει απλήρωτη επιδότηση εργασίας στα πετρέλαια 2,5 εκατομ. Ευρώ. Ο συμψηφισμός είπε ο κ. Γόντικας είναι μια λύση αν και το καλύτερο – τόνισε – είναι να πληρωθούν τα χρήματα αυτά.

Ο Δημ. Κυριαζίδης ήταν εντελώς απαισιόδοξος. Επικαλούμενος τη συζήτηση που έγινε για το θέμα πρόσφατα στην ολομέλεια της βουλής.

Προηγούμενο άρθρο

O χορός του ΑΟΚ

Επόμενο άρθρο

Νέα τηλέφωνα ΔΕΥΑΚ