Dark Mode Light Mode

Θλιβερές τετράποδες ιστορίες

Η «κρίση» αυξάνει διαρκώς τις αγέλες των αδέσποτων

 

Πλήθος είναι σε καθημερινή βάση οι δυσάρεστες αναρτήσεις στα προφίλ των φιλοζωικών οργανώσεων που φιλοξενούνται από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με «ανθρώπινες» ενέργειες εις βάρος αδέσποτων ζώων και κυρίως σκυλιών. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αυτές οι δημοσιεύσεις γεμίζουν θλίψη, αφού αποδεικνύουν ότι το «νοήμον ανθρώπινο είδος» ενίοτε μπορεί να φτάσει στο πιο απάνθρωπο σημείο του.

Κουτάβια που πετιούνται στα σκουπίδια μέσα σε πλαστικές σακούλες, σκυλιά που δένονται σε δέντρα κι εγκαταλείπονται στην τύχη τους, σκυλιά που πυροβολούνται γιατί κάποιος γείτονας ενοχλήθηκε, σκυλιά που εξαναγκάζονται να μετέχουν σε κυνομαχίες με τραγικές συνέπειες. Κι όλα αυτά σε μία εποχή που η οικονομική κρίση, είτε ειλικρινά είτε προσχηματικά, στέκεται αφορμή για την εγκατάλειψη πρώην δεσποζόμενων και μη στειρωμένων ζώων στους δρόμους, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού τους.

Συγκριτικά με άλλες περιοχές, η Καβάλα σπανίως αποτελεί δυσάρεστο σημείο αναφοράς φιλοζωικών καταγγελιών. Ευτυχώς! Παρόλα αυτά, κάποια περιστατικά συμβαίνουν και δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, πριν από τρεις ημέρες στην ιστοσελίδα «www.zoosos.gr» υπό τον τίτλο «Καβάλα: στις 22/3 η δίκη του 77χρονου που πυροβόλησε τον σκύλο» και με συνοδευτική φωτογραφία, αναρτήθηκε το ακόλουθο δημοσίευμα:

«Στις 20 Ιανουαρίου 2013 στο χωριό Πλατανότοπος Καβάλας ένας 77χρονος πυροβόλησε από το μπαλκόνι του το σκυλί του γείτονα του. Ο δράστης, όπως έγινε γνωστό, αρχικά κλείστηκε στο σπίτι του για να μην τον πιάσουν οι αστυνομικοί, αλλά τελικά συνελήφθη την επόμενη μέρα στο πλαίσιο του αυτοφώρου και κρατήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα. Η δίκη του θα γίνει στις 22/3 από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καβάλας.

Ο σκύλος που δέχθηκε τα σκάγια στο κεφάλι, υποβλήθηκε σε επέμβαση και διέφυγε τον κίνδυνο. Ο δράστης ισχυρίστηκε ότι το σκυλί γαύγιζε και πως τον ενοχλούσαν οι μυρωδιές του ζώου!

Θυμίζουμε ότι στις 24 Φεβρουαρίου στο ίδιο χωριό, κάποιος αχρείος θεώρησε πως είναι εξαιρετικά “αστείο” να κλείσει μέσα στον κάδο απορριμμάτων ένα αδέσποτο, που ζει εκεί. Το ζώο το απεγκλώβισαν οι κάτοικοι που ενδιαφέρθηκαν, ενώ μια φιλόζωη κυρία τράβηξε τη σχετική φωτογραφία και την έστειλε στο “www.zoosos.gr”. Το ποιος έκανε αυτή την “πλακίτσα” δεν γνωρίζουμε, ούτε ξέρουμε πόσες ώρες ή μέρες ήταν εκεί μέσα το ζώο.

Όμως, μας πληροφόρησαν ότι ενημερώθηκε για τον συμβάν ο δήμαρχος Παγγαίου και μάλιστα ρωτήθηκε, χωρίς όμως να απαντήσει, για το τι προτίθεται να κάνει σχετικά με τη διαχείριση και την προστασία των αδέσποτων στην περιοχή ευθύνης του».

 

ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;

Αφού η δημοσίευση αναφέρεται στον δήμο Παγγαίου, προσφέρει μια ευκαιρία για την ανάδειξη του προβλήματος της τεράστιας αύξησης των αδέσποτων ζώων στα διοικητικά όρια της αρμοδιότητάς του. Στο προφίλ που διατηρεί το φιλοζωικό σωματείο ΑΙΣΩΠΟΣ στο facebook, κατ’ επανάληψη έχουν αναρτηθεί σχόλια και φωτογραφίες σκυλιών κάθε ηλικίας τα οποία εγκαταλείπονται από ασυνείδητους σε κάθε γωνιά του δήμου Παγγαίου. Από τον σκουπιδότοπο της Ελευθερούπολης έως το γήπεδο της Νέας Περάμου και τον κόμβο εισόδου της Νέας Ηρακλείτσας.

Ειδικά στη Νέα Πέραμο η κατακόρυφη αύξηση των αδέσποτων σκύλων κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας έχει χτυπήσει κόκκινο. Αγέλες έχουν δημιουργηθεί σε κάθε γειτονιά του δημοτικού διαμερίσματος, αποτελούμενες ακόμη κι από εμφανώς καλοζωϊσμένα τετράποδα που μάλλον προσφάτως τα αμόλησαν στον δρόμο οι ιδιοκτήτες τους (ντόπιοι άραγε;), χωρίς να μπουν καν στον κόπο να αφαιρέσουν το λουρί τους. Ένα ακόμη πρόβλημα που δημιουργείται από τις τετράποδες παρέες, είναι και η δυσκολία που εκ των πραγμάτων αντιμετωπίζουν οι υπόλοιποι κάτοικοι, όταν επιχειρούν να κάνουν βόλτα με τα δικά τους δεσποζόμενα σκυλιά. Ο ανεξέλεγκτος υπερπληθυσμός των αδέσποτων ανάγκασε κάποια από αυτά να οδηγηθούν μέχρι τους Αμμόλοφους.

Η παραλία που βρίθει από μπαράκια και κόσμο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, έχει μετατραπεί σε καταφύγιο εγκύων θηλυκών σκυλιών, τα οποία γεννούν διαρκώς. Τα περισσότερα κουτάβια πεθαίνουν αβοήθητα, χωρίς φαγητό και νερό, χωρίς ιατρική περίθαλψη και παρά το γεγονός ότι κάποιοι φιλότιμοι πολίτες προσπαθούν απέλπιδα να τα φροντίσουν. Ο ΑΙΣΩΠΟΣ και οι κτηνίατροι της Καβάλας από την πλευρά τους, αγωνίζονται να συλλέξουν, να αποπαρασιτώσουν, να στειρώσουν και να οδηγήσουν σε ασφαλή υιοθεσία όσα περισσότερα ζώα μπορούν. Προφανώς όμως οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες δεν αρκούν.

Υπάρχει αρμόδια υπηρεσία του δήμου Παγγαίου η οποία να ασχολείται με τα αδέσποτα ζώα; Προβλέπονται κονδύλια στον προϋπολογισμό για την μέριμνα αυτών των άτυχων τετράποδων που γυρίζουν αφημένα στην τύχη τους κι αρκετές φορές ξεψυχούν από τις φόλες των ενοχλημένων «ανθρώπων»; Υπάρχει πρόβλεψη ενόψει της θερινής περιόδου, όταν οι Αμμόλοφοι και γενικότερα η Νέα Πέραμος θα κατακλυστούν από επισκέπτες και λουόμενους; Ή κάποια από αυτά τα άτυχα κι αθώα πλάσματα θα σβήσουν στην άσφαλτο εξαιτίας της καθιερωμένης καλοκαιρινής κυκλοφοριακής συμφόρησης του επαρχιακού δρόμου; Ακούει κανείς;

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Δύο Ρουμάνοι με πλαστή πιστωτική κάρτα

Επόμενο άρθρο

Για 7 κρουαζιερόπλοια ενημερώθηκε ο ΟΛΚ