Dark Mode Light Mode

Ιδού η Ρόδος … ιδού και η συνέλευση… Οι καταστηματάρχες θα αποφασίσουν πάλι για τις Κυριακές

Κρίσιμη θα είναι η τακτική γενική συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας που έχει προγραμματισθεί για τις 2:00 το μεσημέρι της Δευτέρας στο κτήριο του Επιμελητηρίου, αμέσως μετά το κλείσιμο της αγοράς, αφού η διοίκηση ανοίγει νέο κύκλο συζητήσεως με τα μέλη αναφορικά με την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων. Η απόφαση που θα ληφθεί θα είναι σαφώς πιο ενισχυμένη, εάν η συμμετοχή των καταστηματαρχών στη συνέλευση είναι μαζική. Στη διάρκεια της τακτικής συνελεύσεως θα συζητηθεί επίσης ο οικονομικός και διοικητικός απολογισμός του πρώτου έτους της διοικήσεως.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βασίλης Λεμονίδης επεσήμανε ότι ζητούμενο κάθε διοικήσεως είναι η μαζική συμμετοχή στη γενική συνέλευση, προκειμένου να ακουστούν όλες οι απόψεις, να διατυπωθούν απορίες ή να σημειωθούν οι αντιδράσεις των μελών. Εξάλλου, η γενική συνέλευση ενός φορέα είναι το ανώτατο όργανο που υπερτερεί της διοικήσεως. Ύστερα από την αναλυτική ενημέρωση των μελών, ο κ. Λεμονίδης προβλέπει ότι η προσέλευση των συναδέλφων του στη συνέλευση θα είναι αυξημένη.

«Κερκόπορτα» για τη λειτουργία και των μεγάλων καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου θεωρείται ότι ανοίγει το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή. Στο νομοσχέδιο έχει περιληφθεί προσθήκη στο νόμο 4177/2013 (μέσω του οποίου επιτράπηκε η λειτουργία καταστημάτων μέχρι 250 τ.μ όλες τις Κυριακές με απόφαση Αντιπεριφερειάρχη), που προβλέπει κατ’ εξαίρεση πιλοτική λειτουργία και για τα υπόλοιπα καταστήματα σε τουλάχιστον τρεις περιοχές της χώρας (Κυκλάδες – Δωδεκάνησα – Χαλκιδική).

Συγκεκριμένα προβλέπει ότι με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και μετά από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς, θα οριστούν τουλάχιστον τρεις τουριστικές περιοχές όπου θα επιτραπεί πιλοτικά για ένα χρόνο η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και τις υπόλοιπες Κυριακές, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου και χωρίς απόφαση Αντιπεριφερειάρχη. Προβλέπεται επίσης και η δημιουργία φορέα παρακολούθησης για την εξαγωγή συγκριτικών συμπερασμάτων. Ας σημειωθεί ότι στην έκθεση του ΟΟΣΑ υπήρχε σύσταση να απελευθερωθεί πλήρως το κυριακάτικο άνοιγμα όλων των καταστημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι προ μηνών και σε έκτακτη γενική συνέλευση, είχε αποφασισθεί η λειτουργία των καταστημάτων της Καβάλας μία Κυριακή ετησίως. Η συγκεκριμένη απόφαση δύναται να διαφοροποιηθεί μόνο με τη λήψη νέας από την τακτική γενική συνέλευση, με δεδομένο μάλιστα ότι η πρότερη απόφαση της μίας Κυριακής δεν υλοποιήθηκε και πολλά μέλη ζήτησαν τη διαφοροποίησή της. Έτσι, στην ημερήσια διάταξη της συνελεύσεως έχει συμπεριληφθεί σχετικό θέμα συζητήσεως. Στο πλαίσιο λοιπόν της νέας συζητήσεως, τα παραπονούμενα μέλη που άνοιξαν τα καταστήματά τους επιπλέον Κυριακές οφείλουν να παραστούν και να τεκμηριώσουν την άποψή τους με τη ψήφο τους αλλά και να εξουσιοδοτήσουν αναλόγως τη διοίκηση του συλλόγου.

 

Προηγούμενο άρθρο

Επίσκεψη στο ΠΕΔΥ και στο Νοσοκομείο

Επόμενο άρθρο

Κατηγορηματική η διοίκηση του Δήμου Θάσου χθες στο δημοτικό συμβούλιο «Έχουμε προϋπολογισμό»