Dark Mode Light Mode

«Ισχύει το ραντεβού στα χωράφια»

Όταν ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι η συνέντευξη τύπου της Δήμητρα Τσανάκα και του Θόδωρου Μαρκόπουλου, ο πρόεδρος του συλλόγου αγροτών Δήμου Καβάλας, Θέμης Καλπακίδης, που είχε πληροφορηθεί την έκτακτη συνέντευξη τύπου, μίλησε στην εφημερίδα μας, για το αν ισχύει ή όχι η δήλωση της προηγούμενης εβδομάδας – παρουσία του υπουργού – «ραντεβού στα χωράφια». Εννοώντας κινητοποιήσεις αν ο αγωγός ΤΑΡ δεν αλλάξει όδευση στην περιοχή από το Ζυγό μέχρι τη Λυδία. Ισχύει το «ραντεβού στα χωράφια» είπε ο κ. Καλπακίδης, ο οποίος προσπαθούσε χθες το μεσημέρι να ενημερωθεί τι ακριβώς ειπώθηκε στη συνέντευξη τύπου από τη δήμαρχο και τον κ. Μαρκόπουλο, γιατί ο ίδιος ως πρόεδρος του συλλόγου των αγροτών δεν ήξερε το παραμικρό για τη συνέντευξη τύπου.
Χθες ο σύλλογος έστειλε στον κ. Μανιάτη επιστολή, ενόψει του ότι, αν αύριο Τετάρτη, αυτός θα υπογράψει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου. Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Προς τον υπουργό περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής κ. Γ. Μανιάτη
Κύριε Υπουργέ, μετά και τη σύσκεψη στις 3/9/14 στην Αθήνα για την όδευση του Αγωγό Φυσικού Αερίου TAP από την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα από την πεδιάδα των Φιλίππων, είναι απολύτως σαφές ότι, παρά τις βελτιώσεις που επήλθαν στη χάραξη, οι θέσεις του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας, πιστεύουμε και των υπολοίπων Φορέων της περιοχής, αποκλίνουν σημαντικά. Ως εκ τούτου, παρά τις προτροπές σας για εξάντληση των περιθωρίων προκειμένου να προκύψει η μέγιστη δυνατή συναίνεση, αρνούμαστε να συναινέσουμε στην προτεινόμενη χάραξη που εξακολουθεί να θίγει σε πολύ μεγάλο βαθμό καλλιεργήσιμες εκτάσεις γενικά (συμπεριλαμβανομένων και εκτάσεων υψηλής παραγωγικότητας όπως αυτές προσδιορίζονται από την Ελληνική Πολιτεία). Είναι προφανές ότι μετά την εμπειρία που αποκτήσαμε από την συμπεριφορά της εταιρείας, με τακτικές που υπηρετούσαν σκοπιμότητες και οδηγούσαν σε καθυστερήσεις προκειμένου να δημιουργηθούν τετελεσμένα, είναι αδύνατον, στο διάστημα μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία προτίθεστε να εγκρίνετε τους περιβαλλοντικούς όρους, να προκύψει κάτι διαφορετικό που να ικανοποιεί και την πλευρά μας.
Κύριε Υπουργέ, αφού η προτεινόμενη όδευση όπως διαφάνηκε χθες κατά τη σύσκεψη υπό την Προεδρεία σας δεν γίνεται αποδεκτή από κανέναν φορέα, σας παρακαλούμε να παρέμβετε πολιτικά και να υποχρεώσετε την εταιρεία να εξετάσει σοβαρά τις υπόλοιπες προτάσεις (είτε τη βόρεια είτε την νότια ορεινή ή ημιορεινή χάραξη) μέσα σε ένα απολύτως σαφές και δεσμευτικό πλαίσιο. Διαφορετικά η συναίνεση θα έχει κονιορτοποιηθεί και εμείς θα δίνουμε πλέον ραντεβού στα χωράφια μας. Μπορεί να είμαστε ένας μόνο από τους Φορείς της περιοχής, η διέλευση όμως αφορά άμεσα εμάς, διότι θίγονται και απαξιώνονται οι περιουσίες μας, θίγεται το εισόδημά μας, απαξιώνεται η περιοχή μας. Όπως δηλώσαμε και χθες, αν δεν υπάρξει θετική εξέλιξη στο θέμα της όδευσης, δε μας μένει τίποτε άλλο παρά να προστατέψουμε με κάθε τρόπο που εμείς θα κρίνουμε τα χωράφια μας.
Επισυνάπτουμε το ψήφισμα του συλλαλητηρίου που πραγματοποίησαν όλοι οι Φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής στις 9 Φεβρουαρίου 2014 κατά της προτεινόμενης όδευσης του αγωγού από την Ανατολική Μακεδονία, όπου τα περισσότερα από τα αιτήματά μας παραμένουν σε ισχύ και αναμένουν δικαίωση.
Όσο αφορά τη συμμετοχή στο Συλλαλητήριο υπάρχουν αναφορές πολλών ΜΜΕ .

Για τον Αγροτικό Σύλλογο Καβάλας
Ο Πρόεδρος: Θέμης Καλπακίδης

Προηγούμενο άρθρο

Μία μητέρα ψάχνει!

Επόμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΡΙΤΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2014