• 26 Ιουνίου 2024,

Κάποιοι άνοιξαν, κάποιοι ψώνισαν

 Κάποιοι άνοιξαν, κάποιοι ψώνισαν

Η κατάσταση που επικράτησε χθες το πρωί στην αγορά της Καβάλας, ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη. Οι μεγάλες επιχειρήσεις ξεκινώντας από τα σούπερ μάρκετ, λειτούργησαν κανονικά. Οι αντιπροσωπείες γνωστών εταιριών στην Καβάλα, οι λεγόμενες αλυσίδες καταστημάτων λειτούργησαν κανονικά. Η κατάσταση παρέσυρε και άλλους μικρομεσαίους επαγγελματίες, αρκετοί από τους οποίους δούλεψαν χθες και λειτούργησαν κανονικά τα καταστήματά τους. Τα σούπερ μάρκετ έδωσαν πρώτα το σύνθημα. Ήταν όλα ανοικτά. Το κατάστημα Βασιλόπουλος από τις 11.00 το πρωί μέχρι της 6.00 το απόγευμα. Ίδιο ήταν το ωράριο για τα καταστήματα Μαρινόπουλου, ενώ λειτούργησαν κανονικά όλα τα σούπερ μάρκετ της εταιρίας Μασούτη, αλλά λιγότερες ώρες, από τις 11.00 το πρωί μέχρι τις 3.00 το μεσημέρι.
Τα υπόλοιπα καταστήματα – αλυσίδες – λειτούργησαν από τις 11.00 το πρωί. Οι μικρομεσαίοι που δοκίμασαν να λειτουργήσουν χθες Κυριακή, στην καρδιά του καλοκαιριού, λειτούργησαν μέχρι αργά το μεσημέρι. Αυτοί που άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους ήταν μάλλον περισσότεροι απ΄ ότι αναμένονταν. Η εικόνα της αγοράς ήταν μία εικόνα κλειστής αγοράς, με εξαίρεση τους πεζόδρομους στην οδό Ομονοίας, που τα καταστήματα θα μπορούσε να πει κανείς, ότι ήταν τα μισά ανοιχτά και τα μισά κλειστά.
Από το δημοτικό κήπο προς τον κόμβο Φαλήρου τα ανοιχτά καταστήματα ήταν ελάχιστα. Πολλοί μικρομεσαίοι προσπαθούσαν να καταλάβουν τι τρέχει στην αγορά. Περισσότερο δοκίμασαν να λειτουργήσουν σε μια Κυριακή με τουριστική κίνηση, αλλά κατά γενική ομολογία οι τουρίστες που κυκλοφόρησαν χθες το πρωί στην αγορά ήταν περιορισμένοι σε αριθμό. Πάντως υπήρξαν κάποιοι τουρίστες.
Τα καταστήματα με τη μεγαλύτερη κίνηση – ειδικά από τις 11.00 το πρωί μέχρι τις 1.00 το μεσημέρι – ήταν φυσικά τα σούπερ μάρκετ. Έξω από το κατάστημα Βασιλόπουλος περίμεναν περίπου 10 πελάτες να λειτουργήσει το κατάστημα, στις 11.00 το πρωί.
Ίδια κι ενισχυμένη ήταν η εικονα στο Μαρινόπουλο στη δημοτική αγορά, ενώ σε αρκετά καταστήματα που ήταν κλειστά χθες, οι επαγγελματίες έβαζαν στην είσοδο του καταστήματος ή στην βιτρίνα την ανακοίνωση του εμπορικού συλλόγου, με την οποία γίνεται γνωστό ότι η αγορά της Καβάλας θα ήταν κλειστή.
Το θέμα είναι ότι λόγω της χθεσινής λειτουργίας κάποιων καταστημάτων, υπήρξε εσωτερικό πρόβλημα στον εμπορικό σύλλογο, το οποίο ξεκίνησε από το πρέπει δεν πρέπει να λειτουργούν τα καταστήματα τις Κυριακές του καλοκαιριού, το οποίο όμως πήρε προεκτάσεις, κάτι που συνηθίζεται στις μικρές κοινωνίες, και η διαφωνία καταλήγει σε καυγά.
Δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις στον Εμπορικό Σύλλογο αυτή την εβδομάδα, καθώς αρκετοί από αυτούς που λειτούργησαν χθες τα καταστήματά τους ισχυρίζονται ότι θα διαγραφούν από μέλη του Εμπορικού συλλόγου.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η ΠΑΣΕΒΕ και οι εμποροϋπάλληλοι, συγκεντρώθηκαν στις 11.00 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας. Αυτοί που συγκεντρώθηκαν δεν ήταν ιδιαίτερα πολλοί, παρόλα αυτά έκαναν διαμαρτυρία έξω από το κατάστημα Μαρινόπουλος, όπου ενημέρωσαν και τους καταναλωτές και τους εργαζόμενους.
Στη συνέχεια έκαναν ενημερωτική εξόρμηση στην οδό Ομονοίας και στους πεζόδρομους.
Η κα Αναστασία Καραγιώργη εκπρόσωπος των Εμποροϋπαλλήλων είπε τα εξής: «Ο αγώνας θα συνεχιστεί, γιατί το μέτρο εφαρμόζεται πιλοτικά. Τουλάχιστον έτσι λένε και ξέρουμε πολύ καλά ότι μέχρι την άνοιξη του 2015, θέλουνε να γενικευτεί. Και όπως δυστυχώς μέχρι τώρα βγήκαμε σωστοί σ΄ αυτά που είχαμε πει ότι το μέτρο θα ξεκινήσει τάχα μου για τα μικρομάγαζα να βοηθήσει ν΄ αυξήσουν το τζίρο, πράγμα που δεν έγινε τελικά, αλλά ο σκοπός ήτανε να οδηγηθούνε όλοι οι καταναλωτές στα πολυκαταστήματα, κι αυτό το βλέπουμε σήμερα, απόδειξη ότι μόνο τα μεγάλα μαγαζιά ανοίξανε, απόδειξη ότι έχουνε πει για άπειρες προσφορές, που κάνουνε σήμερα, για ν΄ αναγκαστούνε οι καταναλωτές να ψωνίσουν για την προηγούμενη και την επόμενη εβδομάδα, μαζεμένα ψώνια σήμερα. Ξέρουμε επίσης πολύ καλά πως οι εμποροϋπάλληλοι είναι απλήρωτοι. Στα μεγάλα βέβαια καταστήματα μπορεί να το τηρούν αυτό, αλλά το τηρούν μέσα από τους πετσοκομμένους μισθούς, χωρίς υπερωρίες και πολλές φορές τους δίνουνε σε ρεπό το κανονικό το ωράριο και το επιπλέον της προσαύξησης της Κυριακής είναι αυτό που παίρνουνε στο χέρι».

Διαβάστε επίσης