Dark Mode Light Mode
Έντονη συζήτηση αλλά ομόφωνη απόφαση
ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ – Ενεργειακή Αιγαίου – Οριστική συμφωνία και νέα αναπτυξιακή προοπτική
Στάση εργασίας 4 ωρών οι Ναυτεργάτες

ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ – Ενεργειακή Αιγαίου – Οριστική συμφωνία και νέα αναπτυξιακή προοπτική

Γενική συνέλευση πραγματοποίησαν το πρωί του περασμένου Σαββάτου οι εργαζόμενοι των πετρελαίων, όπου ενημερώθηκαν για την συμφωνία με την Ενεργειακή Αιγαίου και για τους επόμενους στόχους τόσο στα κοιτάσματα του Πρίνου όσο και στο Πεδίο Ε. Οι πέντε οφειλόμενοι μισθοί και το δώρο του Πάσχα καταβλήθηκε στους εργαζόμενους. Την Δευτέρα αναμένονταν οι πληρωμές των εργολαβικών εργαζομένων, ενώ άμεσα θα τακτοποιηθεί και το χρέος προς την τοπική αγορά. Την Μεγάλη Πέμπτη θα μιλήσει σε όλους τους εργαζόμενους ο Μαθιός Ρήγας, προς τους οποίους θα παρατεθεί γεύμα.

Φήμες που ακούγονται στην πόλη, αναφέρουν ότι στην νέα εποχή των πετρελαίων ίσως και να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ο όμιλος Βαρδινογιάννη. Οι φήμες βασίστηκαν κυρίως στο όνομα του Δημήτρη Γόντικα που αναλαμβάνει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στη νέα διοίκηση της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ. Τις φήμες κατέρριψε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ Βαγγέλης Παππάς, ο οποίος σημείωσε ότι στη διάρκεια ξεναγήσεως του κ. Γόντικα στις θαλάσσιες εγκαταστάσεις δεν αποκόμισε παρόμοια πληροφόρηση. Ο κ. Παππάς απέδωσε την επιλογή του κ. Γόντικα στους υπευθύνους της Ενεργειακής Αιγαίου και την αποσύνδεσε από οτιδήποτε άλλο.

Το πενταετές πλαίσιο που υπεγράφη περιλαμβάνει τις αποπληρωμές των χρεών εντός του Μαΐου, έτσι ικανοποιείται ένα από τα αιτήματα των εργαζομένων. Φυσικά μεγαλύτερη σημασία έχουν όλα όσα προγραμματίζονται και πως θα υλοποιηθούν τα μεγαλόπνοα σχέδια. Κυρίως η ορθολογική εκμετάλλευση του Πεδίου Ε που βάσει της μελέτης απαιτεί περίπου εξήντα εκατομμύρια ευρώ, αλλά και οι εργασίες στα υφιστάμενα κοιτάσματα που υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν επιπλέον σαράντα εκατομμύρια ευρώ.

Η Ενεργειακή Αιγαίου έπεισε τους εργαζόμενους ότι διαθέτει τα απαιτούμενα ποσά προσκομίζοντας επίσημα έγγραφα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, έτσι οι διαφωνίες έπαψαν και τα πετρέλαια οδεύουν σε νέα εποχή. Στο εξής, καθένας θα έχει τον δικό του διαφορετικό ρόλο. Οι εργαζόμενοι απαλλάσσονται από τις τεράστιες διοικητικές ευθύνες και έτσι θα μπορούν να ασχοληθούν με την ουσιαστική τους εργασία. Η Ενεργειακή από την πλευρά της αναλαμβάνει την ευθύνη της διοικήσεως.

Ο Βαγγέλης Παππάς αναφέρθηκε στην επιστολή που στάλθηκε από τράπεζα του Λονδίνου κι όπου υπογραμμίζεται ότι από το προς πώληση φορτίο πετρελαίου δεν θα κρατήσει παρά μόνο το τμήμα το οποίο αναλογεί στα τοκοχρεολύσιά της. Δηλαδή ένα ποσό της τάξεως των 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων κι άρα τα υπόλοιπα 25 εκατομμύρια θα δαπανηθούν για την αποπληρωμή των χρεών της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ. Η συγκεκριμένη επιστολή στάθηκε καθοριστικός παράγοντας για την αποδοχή και συμφωνία των εργαζομένων. Ένα μέρος των οφειλομένων ποσών καταβλήθηκε στους προμηθευτές της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ ενώ εντός του Μάη θα ακολουθήσει η ολική αποπληρωμή.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη σύντομη υλοποίηση της εκπονηθείσας μελέτης περί γεωτρήσεων πλατφόρμας – αυτόνομης – αγωγών. Θα αρχίσει δηλαδή ο μηχανικός σχεδιασμός και η αποτύπωση των αναγκαίων εργασιών. Η Ενεργειακή Αιγαίου προσδιόρισε την άφιξη του γεωτρύπανου για τον Αύγουστο προκειμένου να αρχίσουν οι γεωτρήσεις στον Πρίνο για την αύξηση της παραγωγής ενώ θα ακολουθήσουν και οι γεωτρήσεις στο Πεδίο Ε. Επιπλέον περιοχές προς διερεύνηση μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα εκτιμά πως υπάρχουν η Ενεργειακή.

Εάν οι σχεδιασμοί υλοποιηθούν ομαλά, τότε η Καβάλα θα εισέλθει σε αναπτυξιακή προοπτική και σε φάση διεύρυνσης της απασχόλησης. Περίπλοκα παραμένουν ωστόσο τα δεδομένα για το θέμα της φυσικής αποθήκης στη Νότια Καβάλα, αφού αυτή έχει περάσει στην αρμοδιότητα του ΤΑΙΠΕΔ. Δεν είναι δυνατόν να απομείνει μια πλατφόρμα καταμεσής του πελάγους άνευ συντηρήσεως και με εκκρεμή ζητήματα ασφαλείας.

Την προηγούμενη Τρίτη συναντήθηκαν οι κ.κ. Παππάς – Τοπούζογλου – Ρήγας, συζήτησαν έως αργά το βράδυ και διευκρινίστηκαν όλα τα ζητήματα, άρθηκαν όλες οι παρεξηγήσεις, αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις κι άπαντες συμφώνησαν να εστιαστούν στον κοινό πλέον στόχο. Στην περαιτέρω ανάπτυξης της εταιρείας δηλαδή αλλά μέσα από τον διαχωρισμό των ρόλων. Άρα οι διοικούντες επιχειρούν και οι εργαζόμενοι δουλεύουν για το καλό της εταιρείας.

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Έντονη συζήτηση αλλά ομόφωνη απόφαση

Επόμενο άρθρο

Στάση εργασίας 4 ωρών οι Ναυτεργάτες